Blog

BLOGGEN: HET TABOE EN DE MISSIE.

BLOGGEN: HET TABOE EN DE MISSIE.

Bloggers.

Erotiek wordt nog altijd door taboes omgeven. Zo opgeschreven is het eigenlijk een wonderlijke situatie. In deze tijd van ontkerkelijking en na de seksuele revolutie tijdens de vorige eeuw zou je vermoeden dat het heilige huisje op dit vlak toch wel omver is geworpen. Maar niets is minder waar. Zo bestaat er de website voor bloggers rond erotiek, met de naam Naughty Business Report. De initiator hiervan heeft een prachtige webstek opgetuigd, waar elke blogger een plekje op vinden kan. Zelf levert hij uiteraard ook bijdrages, maar onder verschillende pseudoniemen. En daar bedienen de meeste, zogenaamde sexbloggers (-sters) zich van. Zij doen dat over het algemeen omdat ze deze schrijverij naast hun dagelijks werk doen. Herkenning zou hun maatschappelijke carrière kunnen schaden. Dat laatste berust op een vermoeden, en is een daad van vermijden van risico’s, maar dat laat ook zien dat er over erotiek, zelfs in 2018, een sluier hangt van geheimzinnigheid.

Seks en erotiek.

Dat laatste is jammer, maar begrijpelijk. Te vaak heeft seks in de periode waarin we nu leven een negatieve connotatie. De MeToo-affaire, het misbruik bij allerhande instanties, de wijze waarop de Amerikaanse president Donald Trump over vrouwen spreekt, voorbeelden van misstanden die een relatie met seks hebben. Ik haal met opzet het verschil tussen seks en erotiek aan. Voor mij bestaat het eerste uit de daad, het tweede uit de passie tussen twee mensen. Seks uit wellust kan geweldig zijn, maar kent zoals gezegd ook minder toelaatbare uitingen. Erotiek is daarentegen honderd procent een positief element van het leven, zoals ware intimiteit dat ook is. Ik zie mijzelf dan ook niet als sexblogger, maar als auteur over erotiek. Op de website van Naughty Business Report wordt bijgehouden welke website op dit vlak tot de beste van Nederland kan worden gerekend. 210th staat hierin op de derde plaats, wat ik als compliment opvat, omdat de onderwerpen nimmer expliciet worden uitgeschreven. De blogs constateren en beschrijven de realiteit, niets meer en niets minder.

Verleden.

Wie er over denkt om ook blogs te gaan schrijven kan derhalve terecht op de genoemde site, al dan niet onder pseudoniem. Aanvankelijk deed ik dat, ongeveer tien jaar geleden, ook. Dat had alles te maken met dat ik destijds beginnend blogger was. Tijdens mijn opleiding werd het schrijftalent al snel ontdekt, maar iets op internet plaatsen stelt je bloot aan de hele wereld, of althans het Nederlands lezend deel daarvan. Zo verschenen er erotische verhalen op Shespot, waar nog wel eens op werd gereageerd. Blijkbaar beschreef ik de gevoelens van vrouwen zo herkenbaar, dat men dacht met een vrouwelijke auteur te maken te hebben. Later maakte ik, onder eigen naam, de overstap naar Lustvol. Deze producent van vrouwvriendelijke erotische films had een schrijver nodig. Het bleek niet mogelijk deze tak van sport financieel rond te breien. Als gevolg zocht ik verder en kwam zo terecht bij 210th, het merk op gebied van erotische lifestyle.

Leren.

Niet dat erotiek het enige is waar ik over schrijf, maar dat dit één van mijn bezigheden is gebleven heeft misschien juist ook wel met het genoemde taboe te maken. Als schrijver roei ik graag af en toe tegen de stroom in. Het stoeien met woorden vraagt vindingrijkheid, daagt je uit om dingen zo te verwoorden dat er enerzijds niets te raden overblijft, maar anderzijds dat het beschaafd taalgebruik geen geweld aandoet. Het afleveren van een goed stukje tekst is en blijft het doel. Heel anders, dan wel eens gedacht. Schrijven over erotiek is namelijk op geen enkel vlak anders dan schrijven over eender welk ander onderwerp. Schrijven is schrappen zegt men wel eens, maar wie kan bogen op een jarenlange ervaring gaat merken dat doorhalen van zinnen steeds minder noodzakelijk wordt. Bereidheid om te leren, feedback van anderen te krijgen en daar iets mee te doen helpt ook enorm in de groei als auteur.

Antenne.

“Hoe kun je in hemelsnaam elke week schrijven over één en hetzelfde onderwerp?”, vroeg mij wel eens. Het is de verwondering over waar de inspiratie vandaan komt. Juist als er een bepaald onderwerp, in dit geval erotiek, is waar je over schrijft groeit er een soort zintuig dat alle signalen op dat vlak opvangt. Heeft men het in de krant, op internet, in het dagelijks leven of op televisie over iets dat een link heeft met dat onderwerp dan vang je dat op, waar anderen het langs hen heen laten gaan. Uiteraard is het dan handig een Dropbox-mapje op je laptop te hebben waarin mogelijke onderwerpen worden bewaard voor later. Maar ook als er voorafgaand aan het bloggen nog geen item in het hoofd zit, is dat zo gevonden. Op de website van Naughty Business Report bijvoorbeeld. En dan is er nog het talent om zomaar te beginnen aan iets. Dat is niet aan te leren, maar het bestaat wel degelijk. Dat is vingers op de toetsen van de laptop leggen en gewoon beginnen. In negen van de tien gevallen komt er iets bruikbaars uit. Zoals deze blog.

Closer Together.

Tot slot: de meest bruikbare tips voor beginnende bloggers zijn toch wel: vertrouw niet op je ogen als je een blog naleest op het scherm van de computer, maar print het uit. Dat heeft twee voordelen: enerzijds kun je het zelf nalezen (echt je ziet vanaf papier de fouten veel eerder!) en je kunt het aan een ander geven. Die laatste zit nog niet in het verhaal en ontdekt fouten die je zelf nog niet hebt zien staan. Maar vooral: kies een onderwerp om over te bloggen dat je echt goed ligt. Met iets dat je interesse opwekt gaat schrijven zoveel gemakkelijker. Zo werd ik getroffen door de boodschap van 210th: Closer Together. Kan ik met mijn blogs kleine stukjes van dat taboe rond erotiek afschrapen? Het zou prachtig zijn. De boodschap van blijdschap, humor en intimiteit beantwoordt aan mijn visie op mensen. Betrokken bij elkaar leren we elkaar zoveel meer waarderen. Bij zo’n mooie missie ligt er nooit een schrijversblok op de loer.

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post