Blog

Closer Together met de kerstdagen.

Closer Together met de kerstdagen.

210th en Kerst.


Het lijkt een tegenstelling: 210th en Kerst. De eerste is een erotisch lifestylemerk, de tweede een, van oorsprong, christelijk feest. Die contradictie wordt nog verder vergroot als men bedenkt dat de komst van het kindeke Jezus, voortkomt uit een situatie die “de onbevlekte ontvangenis” wordt genoemd. De moeder, die een kind baart, zonder negen maanden eerder de liefde te hebben bedreven. Niet dat de vader, Jozef in dit geval, dat meteen gelooft. Hij dreigt Maria te verlaten, maar, zo beschrijft het verhaal, het kind is door haar god zelf aan haar gegeven. Hoe wij dat ons moeten voorstellen, daar biedt het verhaal helaas geen uitleg in de kantlijn. Maar de erotiek is ver te zoeken!


De liefde.


Wie in de wereld van de erotiek werkzaam is, ervaart het dikwijls aan den lijve: daar wordt raar tegenaan gekeken. Ondergetekende heeft vele jaren op een school met een religieuze signatuur lesgegeven, maar schrijft nu voor 210th. Ben ik aan lager wal geraakt? Ik ben een tegengestelde mening toegedaan. De missie van 210th is: “Closer Together”. Iets dat sterk overeenkomt met elk humanistisch of godsdienstig ideaalbeeld. Mensen dichter bij elkaar brengen vergt immers inlevingsvermogen, interesse in elkaar, het waarderen van verschillen, de ander in de waarde laten, nimmer (ver)oordelen, kortom liefde tonen. In de wereld om ons heen, maar ook binnen de relatie tot een geliefde.


Hoofd, hart en buik.


Intimiteit is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. In vroeger tijden sprak men van hoofse liefde. De liefde die vooral psychisch werd beleefd. Tot zover was het betamelijk te noemen. Het meest prijzenswaardig was het hoofd, waarmee op wijze manier de verhouding tot de ander werd belicht. Al enigszins op glad ijs begevend, kon men gevoelens toelaten. Liefdesgevoelens, wel te verstaan. Als die de rede dan maar niet dwarsboomden. Maar dan was er nog die derde fase, die van de lust. Het verstand leed een nederlaag als men zich tot de buik liet verleiden, toegeven aan een staat van opwinding. Iets dat ver van een verstandelijke benadering van het hoofd af lag. Mits het in de rede lag een geslacht voort te zetten. Erotiek in de betekenis van in stand houden van de familienaam, de soort.


Erotiek.


Inmiddels weten we dat de beleving van erotiek sterk bijdraagt aan het welbevinden van een mens, met name in een relatie. Er zijn zelfs mensen die ruzie “weg vrijen”. Afgezien daarvan is het een weldadige emotie als seksualiteit de hele tijd in de lucht hangt. Als twee partners al de hele dag om elkaar heen draaien, schalkse blikken uitwisselen, ondeugende grapjes maken en toespelingen uiten. Het zijn in feite complimentjes aan elkaar. Je doet dit immers enkel bij diegene die je het liefst is en die je die avond de liefde wil bewijze met een tedere, of juist onstuimige, vrijpartij. Als het liefdesspel een manier is om de ander te laten genieten, waardoor je het zelf ook zo fijn hebt. Intimiteit is het middel bij uitstek om ten diepste te ervaren wat je voor elkaar voelt.


Christmas Carol.


Kerst gaat over liefde en het maken van een nieuwe start. Zo formuleren velen, aan het eind van het oude jaar, goede voornemens om fris van start te kunnen gaan. Daarnaast is het feest sterk veramerikaniseerd. De traditionele verhalen zijn vervangen door Santa Claus, sokken aan de schoorsteenmantel, cadeautjes onder de kerstboom en zoenen onder de mistletoe. Een familiefeest, waar de grootgrutters en hoteliers dezer aarde flink aan proberen te verdienen. Charles Dickens zag het met lede ogen aan en schreef zijn Christmas Carol, om duidelijk te maken dat de echte waarden van het leven gratis zijn.


Experience.


Kerst 2015, wat gaat het worden? De kans dat die wit als sneeuw wordt is nihil. Maar hopelijk creëren we goede herinneringen voor later. Nemen we een aardigheidje mee voor hen die de dagen alleen moeten doorbrengen. Maar heb je het geluk de Kerst met je geliefde door te mogen brengen, denk dan eens aan die missie van 210th. Zoals Sofie Rockland, eigenares, zegt: “Intimacy is one of the most beautiful given things in the world.” Kerst: het feest van Closer Together. 210th hoopt dat het kerstfeest jullie ervaringen geven zal, om met warme gevoelens op terug te kunnen kijken. Intiem met vrienden en familie, maar toch ook vooral intiem als geliefden. Fijne kerstdagen!


Jan Weeber en Sofie Rockland.
©210th

Share this
Older Post Newer Post