Blog

De betekenis van Valentijnsdag.

De betekenis van Valentijnsdag.

Sint Valentijn.


De oorsprong van Valentijnsdag is in nevelen gehuld. Sommige bronnen spreken over twee christelijke martelaren, die beide Valentinus (Sint Valentijn) heten. Anderen spreken over een Romeins vruchtbaarheidsfeest. Tijdens dat feest werden papiertjes met de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een kom gegooid. Alleenstaande mannen trokken dan een naam en mochten vervolgens met de dame in kwestie trouwen. Dit feest werd door de kerk verboden en veranderd in Valentijnsdag op 14 februari. Nog een ander verhaal gaat over de Romeinse keizer die soldaten verbood te trouwen. Het zou de soldaten minder gemotiveerd maken voor de dienstplicht. Sint Valentijn weigerde dit verbod te gehoorzamen. In het geheim verbond hij trouwlustige soldaten in de echt. Hij werd gevangen gezet, maar schreef aan de blinde dochter van zijn cipier een liefdesbrief. Toen ze die ontving kon ze, als in een wonder, weer zien. *)


Traditie.


In Nederland is Valentijnsdag niet echt geworteld. Tradities hebben vaak een lange geschiedenis, komt iets overwaaien (meestal vanuit de Verenigde Staten) dan duurt het lang voordat mensen het overnemen. Als ze het al overnemen. Vorig jaar deed slechts twintig procent iets aan Valentijnsdag. Zo vlak na de feestmaand december zijn velen nog een beetje “feestmoe” en de economische recessie doet ook geen goed, zo meldt Q&A Research & Consultancy. Meer dan 60 procent doet er überhaupt helemaal niets aan. Volkscultuurkenner Strouken geeft aan dat geheime liefdes niet veel meer voorkomen in een tijd dat we het gewoon tegen elkaar zeggen dat we verliefd zijn. **)

 

Dan maar niet?

 

Zo gezien kunnen we dus onze schouders ophalen over een commercieel feest als Valentijnsdag. Het zijn immers zakenlui en ondernemers, die er belang bij hebben dat we elkaar overstelpen met bloemen, dozen chocola, kaarten en andere prullaria. De kassa moet rinkelen nietwaar? Aan de andere kant: er zijn zoveel feesten die op zich met een geliefde niets te maken hebben, dat er eigenlijk ook niets op tegen is dat lovers jaarlijks een dag hebben waarop ze benadrukken dat liefde voor hen zo waardevol is, dat ze dat openlijk naar elkaar willen uitspreken. Men doet er niemand kwaad mee. Veel mensen zeggen sowieso wel dat ze van elkaar houden. Een speciale dag daarvoor is derhalve onnodig. En toch… stel dat we het ook wel eens vergeten, die kus bij het naar het werk gaan, dat bosje bloemen, dat sms’je vol passie of dat spannende pakketje uit de erotiekwinkel?

 

Een geldkwestie.

 

Het meest gehoorde tegenargument is dat Valentijnsdag niets meer is dan een verdienmodel. Kortom, zonder de portemonnee te trekken is het eigenlijk geen feest. Je kunt evenwel tegenwerpen dat dit zeker niet nodig is. Wie een spannend Appje stuurt vanaf het werk naar een geliefde, heeft daar geen cent voor uitgegeven. Toch kan een dergelijk berichtje grote gevolgen hebben, zodanig dat juist die Valentijnsdag er eentje is om nooit meer te vergeten. Even die avond de laptop laten voor wat het is, maar gezellig bankhangen met zijn twee, het kan op elke avond, maar op Valentijnsdag is het zeker een uiting van liefde en aanhankelijkheid.


Rollenspel.

 

Geliefden die vol humor en/of passie zitten kunnen Valentijnsdag ook aanwenden om met elkaar een toneelstukje in de slaapkamer te spelen. Hoe mooi is het om te doen alsof je nog in de verkennende fase van de liefde verkeert. Dat je doet alsof je elkaar voor het eerst ontmoet, dat je elkaars kleren uittrekt en elkaars lichaam bewondert alsof je dat nooit eerder hebt gezien, geroken en gevoeld. Elkaar teasen, verleiden en uitdagen als onderdeel van het liefdesspel, dat echt een spel is. Doen alsof je van elkaar nog helemaal niet doorhad dat er zoveel lust en liefde in het spel was. Dit juist op Valentijnsdag doen geeft het iets speciaals, iets dat je een gevoel geeft dat je er niet nonchalant aan voorbij gaat.

 

210th.

 

In de ideale wereld is elke dag Valentijnsdag. Echter: ons dagelijks leven is dat meestal niet. Te druk met werk, gezin, hobby’s en andere zaken die ons afleiden van liefde en erotiek. Vandaar dat quality time vaak gepland moet worden in de huidige maatschappij. Als het niet anders is, dan is het goed een moment vast te leggen waarop er de rust genomen worden, om dichter tot elkaar te komen. Closer Together zo gezegd. Wil je de ander dan toch verrassen met iets origineels, kijk dan eens bij de 210th bodycare lijn, of de 210th erotische boxen. Noodzakelijk voor een liefdevolle Valentijnsdag is het niet, maar een uitdagend extraatje is het zeker. Valentijnsdag moet echter niet door commercie worden overheerst, maar een moment van integere intimiteit blijven. Veel geluk en plezier daarbij!


Jan Weeber
©210th

 

Bronnen: *) Wikipedia, **) NU.nl

Share this
Older Post Newer Post