Blog

De fantasie van ontrouw.

De fantasie van ontrouw.

Monogaam.

Even eerlijk: ben jij monogaam? De kans is groot op deze vraag een bevestigend antwoord te krijgen. De maatschappelijk gewenste reactie. Politiek correct ook. Echter: de vraag is misschien niet goed begrepen. Monogaam is immers niet hetzelfde als trouw. Wie bij een partner blijft, en daarbij het niet heimelijk bij een ander zoekt is trouw. En tegelijkertijd monogaam. Toch zullen velen hun hoofd wel eens omdraaien bij het aanschouwen van een mooie vrouw op straat en kijken anderen verlekkerd naar die knappe acteur, die zijn rol zo met verve speelt, dat fantasieën over het samenzijn met deze Adonis niet tegen te houden zijn.

Coolidge effect.

Biologisch gezien zijn mens en dier niet monogaam. Als een mannetjes rat wordt losgelaten in een ruimte waarin zich louter geslachtsrijpe en bronstige vrouwtjes ratten bevinden, dan zal hij met allen paren. Totdat hij bekaf is. Zodra hij in de gaten heeft dat er een nieuw vrouwtje in de ruimte is gelaten, zal hij zich over zijn vermoeidheid heen zetten en ook dat vrouwtje bestijgen. Hetzelfde experiment is ook uitgevoerd bij een vrouwtjes hamster en een groep mannetjes. Ook het vrouwtje toonde vers initiatief als een nieuw mannetje ten tonele kwam. Dit wordt het Coolidge effect genoemd, naar de Amerikaanse president die over zijn seksueel actieve haan zei dat dit werd veroorzaakt door de aanwezigheid van vele hennen in de ren.

Mannen en vrouwen.

Wie steeds naar dezelfde pornofilm kijkt, verliest op een gegeven moment interesse. De aanvankelijke opwinding vervlakt. Die komt echter weer terug zodra er andere, nieuwe beelden worden getoond. Bij mannen is dat direct zichtbaar aan de penis, die stijf wordt of juist verslapt, bij vrouwen wordt de vochtigheid van de vagina gemeten. Dat er geen verschil in lichamelijke reactie is, weerlegt de gedachte die in vroeger tijden werd aangehangen dat seksualiteit een onderwerp was dat toch vooral belangstelling van mannen had en vrouwen het zich dan maar lieten welgevallen. Toch wordt er nog steeds anders gereageerd op een openlijk seksueel actieve vrouw, dan op een man die het met veel liefjes doet. In deze blog is daar al eens uitleg over gegeven.

Rosa Timmer.

Een uiting van de dubbele moraal doet zich vooral voor op sociale media en wordt slutshaming genoemd. Het is de Groningse journaliste Rosa Timmer die landelijk in het nieuws komt als ze haar beklag doet over de lange aangifteprocedures van de politie, over seksuele intimidatie door mannen. Zij is dat overkomen en ervaart uit reacties op sociale media dat slutshaming aan de orde van de dag is. Men is het erover eens dat iemand ongevraagd op een seksuele wijze benaderen ongepast is. Maar als Rosa Timmer in een column schrijft twintig bedpartners te hebben gehad, is het hek van de dam. De algemene stemming is dat ze het er dan zelf wel naar gemaakt heeft. Terecht wijst ze erop dat de vrijheid die mannen genieten blijkbaar niet voor vrouwen geldt. Dat bereiken zal nog een heel gevecht zijn, concludeert ze.

Ontrouw.

Terug naar het begin: veel mensen zijn trouw, maar fantaseren soms over anderen en hoe het zou zijn om met hem of haar het bed te delen. Blijft het daar niet bij, maar wordt het in praktijk gebracht dan heeft dit diverse oorzaken. Zo kan een stel simpelweg uitgekeken zijn op elkaar. Er is geen echte aandacht meer, complimenten blijven uit, nooit is er meer een diepgravend gesprek. Ook kan de seks uitblijven, bijvoorbeeld omdat die saai is geworden of de fysieke aantrekkingskracht is verdwenen. In zo’n situatie brengt een ander, tegengekomen op het werk of sportclub, algauw meer spanning met zich mee. Een slippertje kan bovendien tot verliefdheid uitgroeien. En omdat mensen, biologisch gezien, niet monogaam zijn wordt daar nogal eens aan toegegeven. Eén op de drie huwelijken strandt immers. Daarbij opgeteld de andersoortige relaties en het lijkt of niemand meer trouw of monogaam kan zijn.

Varieer en experimenteer.

Dat laatste klopt in de praktijk gelukkig niet. In deze tijd zijn de media goed in meten en denken daardoor te weten. Maar wie eens om zich heen kijkt ziet toch ook heel veel gelukkige relaties, ook langdurige. Hoe krijgen zij dat voor elkaar? Deze site geeft daar een reeks aan tips voor. Opvallend is dat op plek 1 van de lijst staat: Varieer en experimenteer. Hier wordt bedoeld dat het dagelijks leven een sleur kan worden en het nodig is het eens over een andere boeg te gooien. Dat kan echter ook in de slaapkamer. Voor veruit de meeste stellen geldt dat een goede seksuele relatie een belangrijke factor is voor het voortbestaan ervan. Het daarom belangrijk daar tijd en aandacht in te investeren en sleur te voorkomen. Blijft vrijen verrassend en fijn, dan is het logisch gevolg dat de seksuele verhouding niet indut.

210th.

Niet elk mens is gezegend met veel fantasie. Bovendien is een steuntje in de rug best wel eens fijn. Laat dat nu precies zijn wat 210th biedt: bij elk product vind je speelse, erotische, opdrachten die ertoe uitnodigen om eens buiten de plat getreden paden te gaan wandelen. Zo is bekend dat een rollenspel soms wonderen doet in bed. Een spel dat bijvoorbeeld “ontrouw” als thema heeft. Wat zal het veel verleiding, maar ook humor op kunnen leveren als partners spelen dat zij ontrouw zijn. Dat een vrouw haar man ondeugend, op de wijze van Tatjana in de film Flodder vraagt: “maar buurman, wat doet u nu?” Zo’n uitbeelding kan partners Closer Together brengen, omdat de ervaring nieuw en verrassend is, en man en vrouw aan elkaar tonen dat zij heel veel zin in elkaar hebben.

Jan Weeber.
©210th

 

Share this
Older Post Newer Post