Blog

DE JAGER EN ZIJN PROOI.

DE JAGER EN ZIJN PROOI.

1320.

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag*) staat een aangrijpend verhaal van Renate Van Der Zee over een jong meisje, Sterre genaamd, dat haar verhaal doet over het feit dat zij het slachtoffer is geworden van een loverboy. Het is niet het eerste verhaal ooit over dit onderwerp, het zal echter ook niet het laatste zijn. Daarvoor is de groep meiden die in deze misère belandt te groot. Het officiële cijfer staat op 1320 kinderen per jaar. Wie zich dit aantal bewust realiseert schrikt, juist ook omdat dan niet meer van incidenten gesproken kan worden. Vaak piepjonge meiden bedrijven seks met wildvreemde mannen, terwijl ze dat helemaal niet willen. Hoe is dit mogelijk? Waarom bieden zij geen weerstand? Hoe komt het dat de omgeving daar zo weinig van merkt? Je kunt de relatie met zo’n loverboy toch gewoon verbreken?

Pooier.

In genoemd krantenbericht komt een deskundige, klinisch psycholoog Marina Reijns, aan het woord,. Zij wijst erop dat een type meisje als Sterre (een gefingeerde naam overigens) een gemakkelijke prooi is voor een loverboy. Dat laatste is een verkeerde bewoording voor pooier, benadrukt ze. Van liefde is geen sprake, als een meisje tot seks gedwongen wordt om er aan te kunnen verdienen. Een wolf ruikt het als de prooi verzwakt is. Zo is Sterre het kind van gescheiden ouders, waarvan de vader depressief is en moeders’ nieuwe vriend een leugenaar en stalker. Er is derhalve geen basis om op terug te vallen, alles dat vroeger veilig was is verdwenen. Ook blijkt ze op school geen bescherming te kunnen vinden bij vriendinnen. Ze zit in haar eerste jaar op het VWO en heeft verder geen aansluiting bij medeleerlingen. Eenzaamheid is een verschrikkelijke kwaal in een maatschappij die netwerken voorop stelt. Overal buiten staan wordt als een enorme leegte ervaren.

De jager hapt toe.

Maarten heet hij. Althans in het verhaal. Hij is het die Sterre inpalmt door eerst een half jaar zich voor te doen als het beste dat haar kan overkomen. Juist als ze het kwetsbaarst is verschijnt hij in haar leven met complimentjes en veel ondersteunende aandacht. Eindelijk komt er iemand in haar bestaan, waar ze echt op bouwen kan. Zo vriendelijk, goed verzorgd en meelevend hij is. Het geijkte verhaal, dat veel over loverboys gehoord is, eigenlijk. Maar ook bewust gepland. Met voorbedachte rade in schema gezet, met als doel haar zo te bewerken dat er toegehapt kan worden. In dat plan zit ook dat Sterre niets aan haar omgeving vertellen mag over de vriendschap en dat hij zelf nooit telefonisch te bereiken is. Hij stelt zich voor als een jongen van 17, zij is nog maar 13 jaar oud. Een leugen overigens, later blijkt de knul al over een rijbewijs te beschikken. Sterre raakt zo geïsoleerd, dat Maarten de kans schoon ziet na zes maanden geld aan haar te kunnen gaan verdienen. Hij hapt toe.

Nachtmerrie.

Het gaat echt mis als Sterre door de vrienden van Maarten wordt verkracht. Daarvoor is een pand uitgezocht, waar ze later nog vaak met vreemdelingen seks zal moeten hebben. Met mannen die blijkbaar dusdanig verknipt zijn dat het ze niets kan schelen dat het slachtoffer van hun lusten nog ruim minderjarig is. Maarten blijkt ineens niet meer de leuke jongen van weleer te zijn. De wolf laat zijn tanden zien en begint haar te slaan. Naar de politie gaan durft ze niet. Pas als ze iets los laat bij een mentor op school kan ze geholpen worden. Maar zelfs in de periode dat Sterre psychologische hulp krijgt blijft ze Maarten zien. Er is gedreigd om de seks, die naar wordt gezegd stiekem gefilmd is, online te zetten en familie van haar zou wat aangedaan worden, als ze uit de school klapt. De angst voor die represailles is blijkbaar goed bij haar binnen gedrongen. Wat niet wegneemt dat Sterre haar belager nog altijd met te veel medeleven kan blijven bekijken, omdat hij eerst zo goed voor haar was.

Zwakte.

Dit donkere verhaal in de Volkskrant laat overduidelijk zien dat er jagers zijn die op zoek zijn naar een prooi, zoals een wolf geen enkel medelijden met een schaap zal hebben. Dat er criminelen zijn die een neus hebben voor het vinden van slachtoffers die juist op het meest kwetsbare moment in hun leven in de nek gebeten kunnen worden. En meegesleurd de ellende in. Dat er mensen zijn die seksueel en mentaal dusdanig ziek zijn dat zij jonge meisjes enkel zien als seksobject en zonder enig mededogen er misbruik van maken. Echter, de zwakte zit ook in de maatschappij waarin zij leven. Als in de beruchte Valkenburgse zedenzaak de daders slechts één enkele dag cel en een taakstraf krijgen, dan moedigt dit seks-criminelen alleen maar aan om met hun afzichtelijke praktijken door te gaan.

Hulp.

Veel slachtoffers doen geen aangifte van wat hen is overkomen. Inmiddels wordt een, uit IJsland afkomstige succesvolle forensische verhoormethode toegepast. Toch blijft het voor een slachtoffer lastig om het hele verhaal opnieuw te moeten beleven. Dat geldt voor een aangifte, maar ook voor een behandelmethode. Ook blijkt, getuige het verhaal van Sterre, de schuldvraag een lastige horde. In plaats van, terecht, de vinger naar loverboy annex pooier te wijzen, zien slachtoffers vooral hun eigen falen. Hadden ze niet beter op moeten letten? Hadden ze niet flinker moeten zijn en nee moeten zeggen? Hadden ze niet sneller hun omgeving moeten laten weten dat er iets heel erg fout liep? Gelukkig leven we in het internettijdperk waardoor hulporganisaties eenvoudig te vinden zijn. Zoals deze website van Slachtofferhulp Nederland.

Closer Together.

Tot slot een woord aan de Sterres van deze wereld. Seks is iets dat vreugde moet geven in het leven. Daarbij is dwang altijd en in alle omstandigheden verboden en zo verkeerd als het maar zijn kan. Ook als iemand eerst zo aardig is geweest, cadeautjes heeft gegeven, je zo heeft geholpen bij problemen, zodra dit omslaat is het foute boel. De wereld is helaas de plek waar mensen rond lopen die het niet het beste met een ander menen, maar rucksichlos voor zichzelf gaan en voor niemand anders. Dat zij daar slachtoffers bij maken, daar liggen zij geen seconde wakker van, ook al tonen zij zich eerst zo vrolijk, behulpzaam en goedgevig. En wat is het erg als je zoiets als dit is overkomen. Maar het is absoluut niet jouw schuld, toen niet, nu niet… nooit! Probeer toch signalen af te geven naar broers, zussen, vaders, moeders, vrienden, klasgenoten, een klassenmentor, of wie dan ook dat je in de ellende zit. En doe aangifte, ook als je wordt bedreigd en ook als je denkt dat het niet helpt. Het helpt namelijk wel degelijk, al zou het enkel voor jezelf zijn. En heb je eenmaal hulp gevonden, ga er dan honderd procent voor. Het is goed te leren dat je het waard bent de juiste aandacht te krijgen. En geloof in een toekomst waarin je Closer Together leert zijn met jezelf. Heel veel sterkte!

Jan Weeber
©210th

 

*) Volkskrant zaterdag 23 juni Artikel “Hoe de 13-jarige Sterre tot prostitutie werd aangezet”.

Share this
Older Post Newer Post