Blog

De kracht van de verwondering.

De kracht van de verwondering.

Kindertijd.

 

Het is een prachtig gezicht als een pasgeboren baby zijn vader en moeder herkent. Vol verwondering kijkt het de wereld in, is volstrekt afhankelijk en wacht af wat er allemaal in zijn of haar leventje gaat gebeuren. Groeit het op, dan blijft die verwondering. De verjaardag is iets om de hele nacht niet van te kunnen slapen, naar het Sinterklaasfeest wordt weken lang uitgekeken en een kerstboom in huis is een ware belevenis. Die verwondering zet zich voort als de eerste verliefdheid zich aandient. De ontdekking van seksualiteit kan een mens geheel en al in beslag nemen, net als de eerste betaalde baan. Maar dan dient zich het omslagpunt aan, op het moment waarop gedacht wordt dat er niets nieuws onder de zon is en alles al eens is meegemaakt.

 

Relaties.

 

Er zijn mensen die liever alleen blijven, maar het overgrote deel heeft toch het liefst een partner. Een levenspartner zoeken is “a hell of a job”. Dat één op de drie huwelijken strandt is daar het bewijs van. Datingsites, relatiebureaus, Tinder, er is een overvloed aan mogelijkheden om de ware te vinden. Maar eenmaal “aan de man of vrouw” geeft dat geen enkele garantie dat de relatie in stand blijft. Lang niet elke verbintenis wordt voor het leven gesloten. Men zegt wel eens dat er in Nederland te snel gescheiden wordt, maar zij die het hebben meegemaakt weten dat het een moeizame weg is. De verwondering is uit de relatie, de sleur is hoofdzaak, het gevoel van liefde is verdwenen. Uit elkaar gaan kan verlossend zijn, hoe pijnlijk ook. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn is een scheiding zeer ingrijpend in mensenlevens.

 

Schoonheid.

 

In de periode dat mensen elkaar leren kennen doen zij zich vaak beter voor, dan dat ze zijn. Voorafgaand aan een date staat men uren voor de spiegel, worden geurtjes opgedaan, de mooiste kleren gepast, want alles moet perfect zijn. Dit draagt bij aan de verwondering. Hoe mooi is het als een man op zijn afspraakje wacht en er door de dooropening een prachtig uitgedoste vrouw (of man) verschijnt? De verwondering wakkert het gevoel van begeerte aan.

Behalve die uiterlijkheden zijn de geliefden ook uitermate attent naar elkaar en luisteren geïnteresseerd naar elkaars verhalen. Het is belangrijk dat dit in een relatie blijft, wat niet wil zeggen dat een pratend stel per definitie een hecht koppel vormt. Er zijn er die in stilte van elkaar genieten. Ware schoonheid zit van binnen. Echter: het oog wil ook wat. In een attente relatie kan de verwondering juist daar in zitten dat men zich voor elkaar graag mooi en verzorgd blijft aankleden.

 

Seksueel repertoire.

 

Voorspel, de daad en het naspel, dat is het wel zo’n beetje. Hoewel: binnen inleiding, kern en slot kun je flink variëren en experimenteren. Dit leidt tot een heerlijk gevoel van verwondering om wat de ander wil en toestaat. Mensen zijn vaak veel vrijer in denken en doen dan vermoed. Niet vreemd, daar je in de maatschappij vooral netjes en deugdzaam moet zijn. Maar binnen de vier muren van het huis kunnen de remmen los. Tot plezier van beide partners. Het geeft bovendien een goede indicatie of geliefden daadwerkelijk bij elkaar passen. De ruimdenkende mens tijdens het liefdesspel zal dat ook in het dagelijks leven zijn. Mag er van alles niet, dan zal deze persoon ook buiten de sponde gereserveerder zijn. Of bestaat de verwondering hieruit dat een gesloten bloem zich stapje voor stapje leert openen? Is dat het geval, dan leidt dit tot veel onderlinge vreugde en verwondering!

 

Liefde versus passie.

 

Elk mens zoekt liefde in het leven. In eerste instantie liefde voor zichzelf, daarna leert het ook liefde te geven en te delen. Zijn koppels al lang bij elkaar dan raakt, in een goede relatie, de liefde verankerd. “Ik kan mijn leven niet meer zonder hem of haar voorstellen”, is in deze veel gehoord. Op het gevaar af dat liefde de plaats inneemt van passie. Niet dat vrijen een verplichting is, maar als het nooit meer gebeurt moeten partners het daar beide over eens en tevreden zijn. Bij veel stellen zal, echter, het gebrek aan erotiek op den duur gaan knagen. De verwondering is weg, als ze elkaar al zo lang kennen. Maar is die verwondering weg, dan is die weer terug te vinden, door met elkaar te gaan spelen.

 

Closer Together.

 

Wie iets uit de 210th Bodycare lijn, of een 210th Erotische box heeft aangeschaft weet dat die vergezeld gaan van speelse opdrachten. Te vinden via QR-codes en luxe enveloppen. Ze zetten aan tot spel en daarmee verwondering. Een voorbeeld vormt de opdracht: “Maak een naaktportret van elkaar met potlood of houtskool”. Dan is het juist grappig als je niet zo goed bent in tekenen. En is het leuk om het portret voor te bereiden, met een heerlijke (gezamenlijke?) douche, sexy kleding en een heerlijke pose op bed. De tekenaar kan ook verwoorden wat er wordt geschetst in opwindende taal (dirty talk). Het gevolg kan een rollenspel zijn van een ongeoorloofde romance tussen kunstenaar en model. Fantaseren, verleiden en uitdagen kunnen leiden tot een natuurlijk gevolg: intimiteit tussen twee mensen. En reken maar, liggen zij uit te hijgen van onverwachte passie, dan is de verwondering terug in de relatie!

 

Jan Weeber

©210th

Share this
Older Post Newer Post