Blog

De kracht van fantaseren over je eigen partner.

De kracht van fantaseren over je eigen partner.

Conferentie.


Onlangs berichtte The Wall Street Journal over een conferentie, die gehouden werd in Toronto, door onderzoekers naar seksualiteit en relaties. De vraagstelling was: kunnen erotische fantasieën een relatie verbeteren? En zo ja, op welke wijze? Om met de deur in huis te vallen: ja dat kan, en vooral als er over de eigen partner wordt gefantaseerd. Dat fantasie de erotische relatie tussen partners stimuleert en verbetert is al langer bekend. Het kan ons zelfs sterker maken als we visualiseren hoe we wensen om te gaan met onzekere situaties, er tegenwicht aan willen geven of er juist aan toe willen geven. Of zoals professor in de psychologie Gurt Birnbaum (USA) zegt: “Vertel me je fantasie en ik omschrijf je persoonlijkheid en wat voor een relatie je wenst.


Onzekerheid.


Het aangaan of onderhouden van een (erotische) relatie heeft vaak een onzekere component. Durven we toe te geven aan onze fantasieën? En betekent dit dat we ons den diepste durven uit te leven bij elkaar? Of houden we ons toch in? Dat laatste komt veel voor en maakt dat de erotische relatie niet voor de volle honderd procent tot bloei komt. Dat is op zich geen probleem in relaties die met de situatie tevreden zijn. Maar heeft iemand het gevoel dat er iets mist, dan kan dit de onzekerheid vergroten.


Resultaten onderzoek.


In The Journal Of Sex werd in 2001 een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat het overgrote deel van de respondenten fantaseren over anderen dan hun eigen partner. Dit bleek onschadelijk voor de liefdesrelaties van de kandidaten. Echter: uit drie nieuwe studies, gepresenteerd op de eerder genoemde conferentie in Toronto, was de conclusie dat fantaseren over de eigen partner de seksuele band tussen stellen wel degelijk doet verbeteren. Dit valt te verklaren, doordat fantasieën over anderen soms leiden tot schuldgevoel. Een nare ervaring die ontbreekt als men, bij bijvoorbeeld masturbatie, aan de eigen partner denkt. Maar ook: hoe meer de partner verschijnt in de fantasie, des te meer betrokkenheid bij de relatie wordt gevoeld. Het verlaagt in sommige situaties twijfels over de relatie, waar bovendien positiever mee om wordt gegaan.


Beslissing.


Elke vorm van out of the box denken kan een vastgelopen erotische verhouding vlot trekken. In die zin kan ook elke fantasie de zin in seks bevorderen. Maar het kan ook een weloverwogen keuze zijn om eens uit te proberen of het uitmaakt, dat je bij het fantaseren je eigen partner in gedachten neemt, in plaats van een fictief persoon of iemand van televisie of uit je leefomgeving. Wie weet maakt het wel degelijk uit dat je je partner in allerhande compromitterende situaties denkt en het daardoor gemakkelijker wordt dit ook eens in het echte leven uit te proberen.


Speelse opdrachten.


De resultaten van genoemde onderzoeken komen sterk overeen met de inhoud van de speelse opdrachten, die bij elk product van 210th zijn gevoegd. Ze zetten liefdespartners aan tot humor, speelsheid, uitdaging, verleiding en intimiteit, waarbij het stel zelf het middelpunt vormt van het spel. Men kan een rollenspel spelen, maar dat is toch net iets anders, dan wanneer je, bijvoorbeeld, elkaars lekkerste plekjes moet beschrijven. Closer Together raak je tot elkaar als je bereid bent je diepste wensen te delen en samen te beleven. Niet dat je elke fantasie dan ook prijs moet geven, op het gevaar af dat je geen fantasie meer overhoudt. Toch is het een open deur: veel positief over de ander denken, doet de relatie groeien. Veel succes!


Jan Weeber.
©210th

Share this
Older Post Newer Post