Blog

De nieuwe koers van de Pabo.

De nieuwe koers van de Pabo.

Sommige radicale veranderingen spelen zich ongemerkt af. Hoe anders kun je verklaren dat winkelketen Pabo in Amsterdam een vrouwvriendelijke “flagshipstore”  heeft geopend. Een zaak voor Lifestyle en Erotiek, opgezet vanuit een vrouwelijke visie. Jawel, het zijn vrouwen, die hebben bepaald welke producten er te koop zullen zijn in deze winkel en in welke setting. Rebranding dus. Was men in 1984 gestart met de bekende catalogus voor mannen, compleet met wulps ogende stoeipoes op de kaft, nu is de aanpak zacht, liefdevol en teder.

Een revolutie is het. Immers: wat er tussen de lakens plaatsvindt, werd bij vroegere generaties toch vooral door de man bepaald. Dat lijkt misschien ver weg in de tijd, maar zo prehistorisch is de opkomst van de Dolle Mina’s, het algemeen gebruik van de anticonceptiepil en de invloed van Shere Hite op de publieke opinie, nu ook weer niet.

Je zou je kunnen afvragen of er een ideële grondslag ligt onder het besluit van de firma Pabo. Dat men zich achter de oren heeft gekrabd, de historie heeft overzien en als reactie daarop heeft besloten, dat nu de vrouw naar voren moest worden geschoven, als degene die het op gebied van lifestyle en erotiek voor het zeggen moest krijgen.

Maar in feite volgt Pabo de, ongemerkt ingezette, trend. Want het zijn de vrouwen zelf, die hebben bewerkstelligd dat zij, in de winkel, meer aan bod gingen komen. De stoute schoenen aangetrokken, waren zij het zelf, die op eigen initiatief hun liefdesleven wisten te verrijken. Met als gevolg dat de kassabedienden steeds minder mannen in de zaak zagen verschijnen en de vrouwelijke klanten in steeds grotere aantallen kwamen afrekenen. Het achterliggende besluit om de winkels vrouwvriendelijk te maken heeft daarom vooral met marktwerking te maken.

En toch is deze ontwikkeling toe te juichen. Het kan namelijk niet anders dan dat geliefden op deze wijze closer together komen. Vrouwen hechten, in de regel, sterk aan de quality time, die ze met hun partner doorbrengen. Gecombineerd met hun fantasie, gevoeligheid, passie en vooral verleidingskunst kunnen ze het leven -alleen of samen- tot een feest maken. Dat Pabo daar op inspringt (o.a. door de samenwerking met het vrouwenblad Viva en de Vlaamse seksuologe Kaat Bollen) is daarom loffelijk en slim, daar op deze indirecte manier ook de mannelijke klant wordt bereikt.

Net als wij van 210th, heeft Pabo ontdekt dat je dichter bij elkaar komt, als tederheid en liefde in de relatie worden benadrukt in de producten, die je verkoopt. Dat maakt dat er niet alleen ruimte is voor opwinding, maar ook voor spanning, humor, verleiding en een innig samenzijn. Een experience, zogezegd. We wensen er iedereen veel plezier en geluk bij!

 

Jan Weeber.

©210TH

Share this
Older Post Newer Post