Blog

De perfecte imperfectie.

De perfecte imperfectie.

Artikel AD over schoonheid.

 


Brenda De Vries is fotografe. Ze heeft o.a. de Artcollectie van 210th gefotografeerd en houdt zich vooral bezig met kunstzinnige fotografie. Voor haar website, klik hier. Onlangs tipte ze me, via Facebook, over een artikel dat ging over een vrouw, die zich voor haar man liet fotograferen. Ze had de dienstdoende fotografe op het hart gedrukt de gemaakte foto’s achteraf zo te retoucheren dat haar rimpels, pukkels en cellulitis zouden zijn weggewerkt. Toen de man in kwestie het fotoboek in handen kreeg was hij hevig teleurgesteld. Hij was van al die imperfecties gaan houden en herkende zijn vrouw niet meer op de gephotoshopte foto’s. Hij benaderde de fotografe en gaf haar daarover uitleg. Het hele artikel lezen kan hier.  

 

Schoonheidsideaal.

 

Of het nou in de reclame is, mode, glossy’s en billboards, overal kom je het schoonheidsideaal tegen van jeugdige modellen, die zonder uitzondering er kerngezond en welgeproportioneerd uitzien. Elk pukkeltje is op foto’s weggepoetst en met speciale software zijn lichamen langer gemaakt, tailles smaller en beharing uitgedund of juist aangevuld. “What you see is what you get” is ondenkbaar in deze schijnwereld. Het is bij zeer hoge uitzondering dat een lingerieshop modellen toont die niet aan de ideale maten voldoen. Je zou zeggen dat dit zo doorzichtig is en dat iedereen er weet van heeft. Met als gevolg dat ieder mens er de schouders over ophaalt en het zich niet aantrekt.

 

Eetstoornis.

 

In onze maatschappij zijn beide seksen van gelijke waarde, maar dat is iets heel anders dan dat ze gelijk zouden zijn. Het zijn vooral opgroeiende meisjes die zich sterk bezighouden met modetrends. Daar is niets mis mee, sterker: het kan een bron van plezier en inspiratie zijn. Het is evenwel ook bekend dat het schoonheidsideaal (bij GGZ terecht het “slankheidsideaal” genoemd) bij sommige meiden een enorme psychische druk veroorzaakt. Om te kunnen voldoen aan dat ideaal ontwikkelen ze een minderwaardigheidsgevoel dat leidt tot ernstige eetstoornissen. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen, het lijkt logisch. Echter, onze maatschappij is zo van het slanke schoonheidsideaal doordrenkt, dat er geen ontkomen aan is.

 

Mannen en vrouwen.

 

Vrouwen komen van Venus, mannen komen van Mars, zo wordt gezegd. Zo ervaren de meeste mannen niet de druk van het schoonheidsideaal. Mannen hebben het echter iets eenvoudiger. Het ideaalbeeld richt zich in de reclame nu eenmaal meer op vrouwen, dan op mannen. Daarbij gezegd: mannen reageren anders op elkaar, dan dat vrouwen dat doen. Ik kan mij van mijn vorige werkkring herinneren dat de mannen in het team vrijwel nooit opmerkingen maakten over de aankleding van een mannelijke collega. De dames deden dat juist continue. Als man vraag ik me dan af waarom zij dat doen. Om complimenten uit te delen? Om een ander te helpen met haar onzekerheid? Om gewoon aardig te zijn? Of als een waardeoordeel? Jaloezie misschien?

 

Complimenten geven.

 

Het uitdelen van complimenten over iemands uiterlijk is als schaatsen op dun ijs. Bovenstaande vragen geven daar voorbeelden van. Men weet ook niet hoe een compliment wordt ontvangen. Lang niet elk mens kan goed met complimenten omgaan en al zeker niet over het uiterlijk, iets dat niet minder dan een open zenuw is. Zelfs een goed bedoelde opmerking kan verkeerd vallen, zeker bij een vrouw van het gevoelige type. Een gedachte als “Zij geeft me nooit een compliment, nu ineens wel, wat moet ze van me? Of is het pesterig bedoeld?” kan een vrouw eerder neerdrukken dan opbeuren. Geen wonder, het uiterlijk vertegenwoordigt de volledige persoonlijkheid van de mens.

 

Standpunt van een man.

 

Een vrouw die haar foto’s laat retoucheren… ik zou er net zo mee omgegaan zijn als de man in het artikel waar ik op gewezen werd. Samen oud worden betekent samen minder strak van uiterlijk worden. Na het krijgen van kinderen heeft niet elke vrouw nog een strakke buik. De man in kwestie heeft dat buikje vast al wel. Met het toenemen van de leeftijd ontstaan er hier en daar rimpels, schuift bij de man zijn hoofdhaargrens op en begint de zwaartekracht steeds meer invloed te krijgen op de staat van de vrouwenborst. Het zij zo. Maar houdt een man van een vrouw dan bezorgt die aanblik hem een warm gevoel van waardering en een glimlach om zijn mond. Dat diepe gevoel staat mijlen ver boven de oppervlakkigheid van uiterlijke schoonheid. Hij kan nog zo naar jonge meiden op straat kijken, kijkt hij naar zijn geliefde, dan is haar uiterlijke schoonheid de oorzaak van een emotie, die hij misschien niet toont, maar er wel degelijk is: die van gelukkige dankbaarheid.

 

Closer Together.

 

Mensen die elkaar ontmoeten en besluiten samen verder te gaan hebben al hun eigen levensgeschiedenis. Het zijn mooie gesprekken, vol gebeurtenissen en emoties, die maken dat partners Closer Together raken. Behalve innerlijke schoonheid is er ook die van de verschijning aan elkaar. Weten jullie nog hoe het was toen jullie je voor het eerst naakt aan elkaar toonden? Het is een prachtig spel om dat moment, jaren later, nog eens over te doen. Bekijk elkaar in deze speelse opdracht nog eens goed. Wat is er in de jaren veranderd? En waarom is het toch dat elke rimpel een teken van liefde is? Closer Together, in body and soul. Het leven is maar kort… so make it a Experience!

 

Jan Weeber.

©210th

(Een eerder verschenen blog over Brenda De Vries, klik hier

Share this
Older Post Newer Post