Blog

De rapper en vrouwen.

De rapper en vrouwen.

Kech.

Wist u wat dat woord betekent? Kech? Laat ik slechts voor mijzelf spreken; nee, ik had er nog nooit van gehoord. Totdat ene, zichzelf Boef noemende rapper, het woord eindeloos herhaalde in een YouTube-video op zijn eigen kanaal. Wie dat filmpje nog niet gezien heeft, kan dat hier alsnog doen. Kech dus, een woord dat naar verluidt een verbastering is van Kehba (hoer of slet), dat als kech in de Nederlandse straattaal voorkomt en zwaar beledigend is voor vrouwen. En vooral binnen de gemeenschap van Marokkaanse jongens wordt gebruikt, om alle jonge meiden in korte rokjes mee te typeren, die een gezellig avondje uit zijn om te drinken en te dansen. In zijn raps, en in die van zijn collega-rappers, steevast aangeduid met bitches en wijven.

Ruzie?

Inmiddels is er flinke onrust ontstaan over rapper Boef. Optredens worden afgelast, concertkaartjes worden verscheurd, ouders verbieden hun kroost nog naar Boef te luisteren. De woordkunstenaar, althans zo wordt hij gezien, moet in RTL Boulevard tekst en uitleg geven. Maar daar blijft een ruiterlijk mea culpa uit. Liever verschuilt hij zich achter zijn dronkenschap en dat je bij een ruzie (met een broer) wel eens iets zegt dat niet bedoeling is. Welke ruzie hij bedoelt wordt niet geduid. Boef had geen vervoer en werd door meisjes, die een auto hadden, geholpen. Als er al sprake is van ruzie, dan komt dat door Boef’s eigen woord: kechs! Ruzie had hij al eerder, toen hij in zijn vlogs Nederlandse politieagenten het bloed onder de nagels vandaan haalde met beledigende provocaties.

Muziek.

Boef heeft een succesvolle CD gemaakt, met hulp van knuffel Marokkaan Ali B. Dat is mooi voor hem, want wat Boef vooral graag doet is veel geld verdienen en zijn bezit etaleren. Daar spreken de songteksten boekdelen over. En hoe hij tegen vrouwen aankijkt. Dat hij trots is hoe die “aan zijn banaan likken”. En over zijn bestaan: “politie wil me pakken, speel verstoppertje, bitches willen plakken, maar we fokken ze. Ja we fokken ze, ik geef geen fok om ze”. Taalkundig gezien is het een rommeltje, grammaticaal zo krom als een hoepel. Inhoudelijk geeft het de Nederlandse versie van de rap, die vanuit de Verenigde Staten naar de lage landen is overgewaaid. Maar waar we met zijn allen zo weinig van begrepen, al viel het herhaalde “motherfucker” wel op. Kritiek was er in de beginjaren al wel op de video’s van Amerikaanse rappers, die steevast gevuld werden met wulpse dames, die de rol van prostituee uitbundig speelden.


Collectieve verontwaardiging.

Komt dit alles uit de lucht vallen? Ik denk van niet. Dat Boef nu de volle laag krijgt ligt geheel aan hemzelf. Hij had jaren en jaren door kunnen gaan met zijn teksten over bitches, als hij niet een aantal fans voor hoer had uitgemaakt. Dat is ook het grote verschil. Veel rappers vinden vrouwen hoeren, althans ze larderen daar hun teksten mee, maar ze richten daarbij hun pijlen niet op hun fans. Zonder hen geen geld immers. Don’t bite the hand that feeds you. Hun teksten hebben echter nooit tot een collectieve verontwaardiging geleid, zoals nu bij Boef het geval is. Dat is vreemd daar bij een groot deel van het publiek de maat nu vol is, waar het al veel eerder vraagtekens had kunnen zetten. Als Paul De Leeuw in een show tegen een meisje “ga eens opzij kut” roept. Of als Hans Teeuwen uitbeeldt dat hij koningin Beatrix masturbeert. Het constante “godverdomme” van Youp Van ’t Hek, het mag. Het “fuck” en “kut” van Miss Montreal bij The Voice. Of Gordon die de homo-wereld niet bepaald in het zonnetje zet, als hij voor de camera zegt dat hij iemand “keihard in zijn reet heeft genomen”. Niets is te gek, geen haan die er naar kraait.

Opvoeding.

In de katern Vrouw van De Telegraaf klaagt journaliste Hester Zitvast over de slechte invloed van Boef op kinderen die naar zijn muziek luisteren. In feite een oude discussie. Ooit was Elvis Presley vulgair, The Beatles waren langharig en werkschuw tuig. Door de eeuwen heen werd tegen nieuwe dingen aangekeken als een bedreiging van de goede zeden. De vraag is dan waar de grens ligt en wie er op basis van welke gronden die grens bepaalt. De grote gemene deler is hierin moeilijk te bepalen. Wat het belang van een actieve opvoeding, waarin de discussie over waarden en normen niet wordt geschuwd, nog eens onderstreept. Het mag voor ouders, die nu tot inkeer komen, een vraag zijn waarom ze hun jonge kroost überhaupt naar Boef hebben laten luisteren. Zijn teksten zijn in geen enkel geval geschreven voor hen. Zoals ooit de proza van Doe Maar dat ook niet was. “Je loopt je lul achterna”, “Heroine godverdomme” en “Nederwiet”, er valt heel wat uit te leggen aan kinderen van rond de tien jaar oud.

Vrouwen.

Strategisch gezien heeft Sofiane Boussaadia, Boef dus, slecht nagedacht. De wereld dreunt nog na van de MeToo-discussie. In Iran gooien heldhaftige vrouwen hun hoofddoek af om daarmee de onderwerping aan de macht van de man aan de kaak te stellen en in Zweden gaan vrouwen net zoveel verdienen als mannen. Precies op dat moment leert Nederland kennismaken met het woord kechs. Waarmee Boef zijn achterban een zeer slechte dienst bewijst. Immers zij geven af op Westers geklede meisjes, maar vertoeven wel steeds in hun midden. Zijn alle Marokkanen en Algerijnen zo? Wat zullen er velen zijn die daarop “nee” antwoorden, maar “ja” denken. Het angstige gevoel bekruipt mij althans dat er nog heel wat opgevoed zal moeten worden, vooraleer alle jongens en mannen respectvol met meisjes en vrouwen om zullen gaan. Misschien moeten we Boef daar later wel dankbaar voor zijn. Zijn kechs kan het begin worden daarvan. Ik hoop het van harte.

Jan Weeber
@210th

Share this
Older Post Newer Post