Blog

De Superrelatie.

De Superrelatie.

Super.

Arjan Vergeer en David De Kock hebben een boek geschreven: De Superrelatie. Zoiets als Superfoods of The Green Happiness. Door het woord super benevelen grote beloftes mijn geest als ik over het boek lees (quote): “Waarom zijn sommige mensen gelukkiger in de liefde dan andere? En wat kan je heel eenvoudig doen om een liefdevolle relatie te hebben en te houden? De boodschap van De Superrelatie is simpel: om een relatie te laten slagen, moet je jezelf blijven. Als je stevig naast elkaar staat, elkaar de ruimte kan geven en groot over elkaar denkt, dan komt je relatie vanzelf tot bloei. Als ieder voor zich weet waar hij heen wil in het leven, dan is het ook eenvoudiger om een doel te verzinnen voor jullie gezamenlijke leven. Een gezamenlijke missie binnen een relatie is uitdagend en brengt leven in de brouwerij. Ontdek het zelf en maak van jouw relatie een Superrelatie!”

Weekend.

In de Volkskrant staat een artikel dat handelt over het zogenaamde Superrelatieweekend, dat tegen betaling bijgewoond kan worden. Dat doen, aangewakkerd door het zo goed verkochte boek, velen. Beschreven wordt hoe het publiek wordt toegesproken en bespeeld door Vergeer en De Kock. Therapeutische acties die normaliter in een besloten behandelruimte zouden plaatsvinden, worden nu en public ten uitvoer gebracht. Maar ook Tjakka-achtige uitroepen weergalmen in de begeesterde ruimte. Applaus en betraande ogen zijn het gevolg. Publiek dat elkaar bevestigt in het grote gelijk: zo zijn we samen op de goede weg. Dat men voor deze emotie-entertainment gewoon rijkelijk de portemonnee heeft getrokken, daar wordt even niet aan gedacht. De opgehitste stemming wordt uiteraard besloten met het onvermijdelijke overwinningslied I Gotta Feeling van The Black Eyed Peas.

Boek.

Ik probeer de diepte van deze relatie-boost te begrijpen, maar kom met het genoemde boek niet verder. Het staat vol open deuren. Keurig opgesomd voor de mens met minder levenservaring, dat dan weer wel. Uit een recensie citeer ik: “Het begint met de vraag waarom je dit boek leest. En de vraag hoe jouw superrelatie eruit ziet. Geef je relatie eens een cijfer. Wanneer had je voor het laatst seks? Trouw, leuke dingen doen, afscheid van een vorige relatie, de relaties met de ouders, schuldgevoelens, verantwoordelijkheid, ergernissen en ruzies komen voorbij. Ben jij een ideale partner? Wat zijn je kernwaarden en gedragskenmerken? Doe weer eens iets geks en verleid elkaar weer eens onverwacht.” Kortom: wat is er nieuw onder de zon?

Groei.

Er is iets vreemds in het denken van veel mensen gekropen, namelijk dat alleen gelukkig zijn niet meer voldoet, maar dat ontwikkeling (en dus een zoektocht naar meer) daar voorwaarde voor is. Het woord Super is daar exponent van. Altijd meer en beter is het devies. Is het zo dat waar je bent het geluk niet kan zijn? Een leven lang leren is de norm, en leven zoals dat op Facebook wordt getoond: van hoogtepunt naar hoogtepunt. Het gaat zo ver dat als er geen problemen zijn, dat die dan wel wordt bedacht, iets dat in het marktdenken mogelijkheden schept. Zo zit ons dagelijkse voedsel propvol vitamines en andere bouwstoffen. Wie gewoon gezond eet kan daar nooit een gebrek aan krijgen. Toch wemelt het van de voedingsadviezen, in boekvorm, in talkshows, YouTube en sociale media. Want gezondheid, zowel fysiek als geestelijk, vormt een verdienmodel.

Remedie.

Het gaat te ver om alle alternatieve remedies weg te zetten als een vorm van kwakzalverij. Ook het placebo-effect kan een goed tijdelijk hulpmiddel zijn. Zoals zorgen tijdelijk vergeten kunnen worden door eens een borreltje te veel te drinken. Is de alcohol uitgewerkt dan is men weer waar men was. Maar zij die hypes herkennen en waarschuwen voor al te hoge verwachtingen kunnen veel weerwoord van al die moderne genezers van nu verwachten. Het treft immers hun inkomen. Het zou eerlijker zijn te zeggen dat de Superrelatie niet bestaat. Geluk is niet te koop. Daarbij zou elke zweem van sektarisme moeten worden voorkomen en bij relatieproblemen erkende professionele hulp worden gezocht. Hulp van therapeuten die daarvoor gecertificeerd zijn via, door de overheid, erkende opleidingen.

Afhankelijk.

Er is weinig mis met de stelling dat het leven een feestje is, en dat men zelf de slingers ophangen moet. Daarbij een steuntje in de rug krijgen is prima, maar voor iedereen is het raadzaam te bedenken dat elke therapie erop gericht moet zijn ook weer zonder te kunnen. Zoals de gelovigen aan zelfbenoemd medium Jomanda vast bleven houden, zo hopen Vergeer en De Kock dat de boeken blijven verkopen en de toegangskaartjes als warme broodjes over de toonbank zullen blijven gaan. Dat het gladde businesslui zijn, dat blijkt wel uit het feit dat er nergens wordt gerept over een opleiding in de psychologie, relatietherapie of iets dergelijks. Het wemelt in deze wereld van de mensen met een mooie roeping, maar de schoorsteen moet wel blijven roken.

Closer Together.

Transparantie zegt dat het erotische lifestylemerk 210th graag zoveel mogelijk van haar producten aan de man of vrouw wil brengen. Eerlijk is eerlijk. Toch voert het merk als slogan Closer Together. Mensen die daadwerkelijk gelukkig willen worden kunnen dat op vele manieren bij en met elkaar vinden. Eentje daarvan is de weg van de erotiek. Is die goed, dan zegt dat het één en ander over de kwaliteit van de relatie. Niet alles, maar toch wordt er gehoopt dat mensen werkelijk en onbaatzuchtig om elkaar geven. Dat levert een betere wereld op. Dat in die wereld de zon voor niets opgaat is een gegeven. 210th brengt hoogwaardige producten op de markt, in de hoop dat lovers daarmee hun liefdesspel op een hoger plan leren brengen. De garantie gaat evenwel niet verder dan op de producten zelf. Was Closer Together inbegrepen bij het product, dan had 210th dat zeker niet nagelaten te regelen.

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post