Blog

DE TROTS VAN EEN VROUW.

DE TROTS VAN EEN VROUW.

Digibord.

Nee, handig is het niet. Juf moet eigenlijk lesgeven, maar de kinderen in de klas zijn aan het werk, dus ze denkt: “het kan wel even”. Wat is het geval, de hele tijd heeft ze last van jeuk. Niet aan haar neus of haar grote teen, niet onder haar oksel of op haar achterhoofd, maar daar waar niemand over praat. En dus besluit ze haar pauzemomentje te gebruiken om even de Googelen, wie weet komt ze er via het internet achter hoe ze van het gekriebel aan haar vagina af kan komen. Ineens schrikt ze wakker uit haar concentratie door het hilarisch schaterlachen in het klaslokaal. Wat blijkt is dat haar digitale schoolbord nog aan staat en alle jongens en meiden haar zoekgedrag kunnen volgen. Helaas voor haar heeft de school niet het beleid mobieltjes voorafgaand aan de les op een centrale tafel te deponeren. Het gevolg laat zich raden: het filmpje belandt op Dumpert.

Model.

De televisieserie Ex on the beach op MTV is weer afgelopen. Adolescente jongens en meiden in een villa op een tropische locatie, het leidt tot drankmisbruik en een geseks dat zijn weerga niet kent. Zij die er aan meedoen behoren mogelijk niet tot het meest intelligente deel der natie, maar het gemak waarmee bedden worden gedeeld speelt in de realityserie de hoofdrol. Ter verdediging: gaat het er bij studentenverenigingen er kuiser aan toe? De Groningse studentenclub Vindicat kwam een jaar geleden met bangalijsten, waarin studentes als “hertjes” werden aangeduid en besproken op hun bedprestaties. Opvallend: een deelnemer van Ex on the beach heeft het over een jongedame die een “model-kutje” zou hebben. Plastisch verwoordend legt hij uit: “niet bruin, geen opstaande delen, lekker glad”. Het lijkt alsof de dame voor hem is losgekoppeld van haar vagina. Zij een zesje, haar vagina een tien.

Down under.

Ze is pas een jaar of zestien en heeft vriendinnen zat. Giebelen over jongens op school doet ze wel met haar vriendinnen en grapjes over seks gaan vrolijk over tafel. Maar in haar achterhoofd is er onrust. Jawel, ze bevredigt zichzelf wel eens en op zich vindt ze dat fijn. Maar dat ongesteld worden, bah wat is dat vies. Het ruikt daar beneden sowieso niet zoals ze het zelf zou wensen. En dan die vagina zelf, ze kijkt wel eens in de spiegel, maar goed voor haar zelfvertrouwen is het niet. Gelukkig is er een vriendin waar ze wel over dat onderwerp kan praten. Die heeft haar daar nooit op aangekeken, heeft haar zelfs gerustgesteld. Wat is ze blij als ze die vertellen kan dat haar nieuwe vriendje heeft gezegd dat hij haar mooi vindt zoals ze is, ook daar.. down under! Dat moet ze haar vriendin gauw gaan vertellen!

Sores.

Zo gezien lijkt de vagina een groot probleemgebied. Dagelijks toont de reclame de problematiek van wat “de intieme zone” wordt genoemd. Van was-emulsies, tot vaginale zetpillen, van maandverband tot incontinentievoorzieningen, het is één grote malheur. Waar het spreken over de vagina als pretplek zich in de taboesfeer bevindt, daar is hetzelfde lichaamsdeel onderwerp van grote openheid, zo lang er maar wat mee aan de hand is, zo lijkt het. Daarbij is er nog niet eens gesproken over het uiterlijk ervan, want de nieuwe tijd leert dat ook die ter discussie staat. De beharing is onderhevig aan modegrillen, net als de schaamlippen. Hebben die niet de gewenste vorm, of zijn ze van een iets te uitbundig formaat, dan is de gang naar de kliniek om ze te fatsoeneren gauw gemaakt. En dan is er nog het probleem van een zere poenie bij het vrijen… De vraag rijst: is het eigenlijk wel leuk om een vagina te hebben?

Mannen en vrouwen.

Waar mannen in de regel maar wat trots zijn op hun genitaliën, daar ligt dat voor vrouwen nogal anders. Die zijn voor haar nogal verstopt en dus uit het zicht, waar mannen hun penis dagelijks zien en vasthouden. Tot zo ver logisch. Maar blijkens dit Youtube-filmpje is de afstand tussen menige vrouw en haar vagina groter dan gedacht. Om dat tegen te gaan zou het goed zijn om op ontdekking te gaan. Dat kan fysiek, maar de informatiemaatschappij van nu biedt ook een schat aan mogelijkheden om door middel van feiten de schaamte te overwinnen. Het ligt zo voor de hand: wie van zichzelf houdt is in de regel ook in staat van een ander te houden. Taboes zijn er om aan de kant te gooien, dus kijk ook eens wat Youtube allemaal te bieden heeft aan voorlichting.

Closer Together.

Voor stellen zou het misschien eens goed zijn om dit te bespreken. We worden geboren als man of vrouw. Het is zo vanzelfsprekend en toch brengt het een scala aan gevoelens voort. Als het onderwerp “penis en vagina” nog nooit is langsgekomen, waarom zou je dan niet gewoon eens aan elkaar vragen wat je van elkaars lichaam en onderdelen daarvan vindt? Is dat de angst voor een negatieve reactie, of toch het taboe dat dit niet aan de orde komt? In dat geval is er een andere insteek: geef elkaar geregeld complimentjes over elkaars uiterlijkheden en zeker ook de vagina, borsten, ballen of penis. Gebruik daarbij de woorden waarvan je weet dat die passen in de relatie, woorden die lief gevonden worden of vertederend zijn. En probeer zo, vooral bij vrouwen, te bewerkstelligen dat er geen taboe is rond dat deel waar trots op haar plaats is, de vagina.

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post