Blog

De wondere wereld van de Orgastische Meditatie.

De wondere wereld van de Orgastische Meditatie.

Orgastische Meditatie.


Er zijn vele vormen van erotiekbeleving en meditatie. De meest bekende is tantra, een meditatievorm die veel aandacht besteedt aan seksueel bewustzijn. En op deze site is ook een blog verschenen over het mindful omgaan met seksualiteit. Nieuwe loot aan de stam heet OM, wat staat voor Orgastische Meditatie. Ook wel vingermeditatie genoemd. Volkskrant Magazine dook onlangs in deze wondere wereld, waarna Pauline Bijster onlangs (2 juli jl.) verslag deed. Op Vice.com is over OM te lezen: "het nastreven van het vrouwelijk orgasme in samenwerking met een partner. Het is net als elke andere vorm van meditatie, alleen is het niet gericht op diep ademhalen of het herhalen van mantra's. Bij OM draait het allemaal om je clitoris, die je vijftien minuten lang door iemand laat strelen".


Metropolis.


De VPRO brengt in het programma Metropolis een OM-coach ten tonele. Maya Gilbert (USA) behandelt stellen die hun seksuele relatie willen verdiepen en met name die van de vrouw. Zelf is Maya, naar zij zelf zegt, verslaafd aan het orgasme. Ze doet zo'n vijf keer per dag aan Orgastische Meditatie. In de uitzending ontvangt zij een stel, dat reeds twee jaar bij haar langskomt. Waar de partners aanvankelijk gesloten waren op seksueel gebied, zeggen zij nu zeer bij elkaar betrokken te zijn. Dit komt, volgens Maya, omdat de gerichtheid op het orgasme plaats heeft gemaakt voor plezier in de bezigheid van strelen en ontvangen zelf. Opvallend is dat bij het oefenen er een mobieltje de tijd aangeeft. Hoewel niet uitgelegd waarom, wordt er strikt vastgehouden aan vijftien minuten strelen van de clitoris. Nadat dit heeft plaatsgevonden, vertelt Maya hoezeer er een glans van voldoening zichtbaar is op de gezichten van de deelnemers.


Oefenen in een groep.


In de Volkskrant vraagt journaliste Pauline Bijster of haar vriend meegaat naar een OM-sessie in Rotterdam, gegeven door Ingrid Scholte (tantradocent) en Belinda Christiaans (qi-gonglerares). Het ochtendprogramma bestaat uit een voorlichtingsfilm en een demonstratie door de twee dames. In de middag is het de bedoeling dat de cursisten met elkaar gaan oefenen. Dat betekent dat de heren rubber handschoentjes aandoen, die voorzien van glijmiddel en vervolgens de schaamstreek van hun partners (wat ook een wildvreemde kan zijn) beroeren. Het is duidelijk dat hiervoor schaamte moet zijn overwonnen, één en ander gebeurt (excusez le mot) open en bloot.


Dualisme.


Orgastische Meditatie is in principe niet bedoeld als een daad van seksuele aard. Het gaat immers om de meditatie, de innerlijke ervaring van samen een weg bewandelen. Of zoals cursusleidster Christiaans zegt: "het is seksueel, maar ook weer niet". Een merkwaardige vorm van dualisme, dat weinig realistisch is, zoals je ook niet een beetje zwanger kunt zijn. Je bent het, of je bent het niet. Het strookt ook niet met wat de Maya Gilbert erover zegt, als ze een probleem aankaart waar volgens haar veel stellen mee kampen: "er wordt wel veel over seks gepraat, maar komt het neer op het fysiek, dan valt de praktijk toch vaak tegen". In zichzelf is de term Orgastische Meditatie ook onduidelijk. De meeste mensen vatten het orgasme als de ultieme beleving van seksualiteit op, terwijl meditatie het tegenovergestelde impliceert.


Voor elk wat wils?


Zoveel mensen, zoveel wensen. Baat het niet, dan schaadt het niet. En zo is het. Voel je je thuis bij een verschijnsel als Orgastische Meditatie, waarom zou je je daar dan niet helemaal aan overgeven? Vrijheid, blijheid immers. Toch is er ook wel iets tegen te werpen. Het klinkt toch wat vreemd in de oren als een OM-coach beweert dat ze verslaafd is aan het orgasme. Hoe doet ze dat dan met een drukke baan? En is een verslaving sowieso niet het teken dat het allemaal een beetje is doorgeschoten, als een liefhebberij iets wordt waar je niet meer onderuit kunt? Als coach brengt het in elk geval goed geld in het laatje, wat blijkt uit de uitzending van Metropolis. Het stel dat mevrouw Gilbert bezoekt is daar al twee jaar kind aan huis. Tegen betaling, wel te verstaan. Veel stellen komen bovendien op therapeutische basis. Is een therapie er nou niet juist op gericht zo snel mogelijk onnodig te worden, waardoor deelnemers weer zonder kunnen?


Closer Together.


Leven en laten leven, het is hier al vaak gepropageerd. Echter, wanneer met overgaat tot afwijkende vormen van coaching in het leven, dan is het gezond om kritisch te blijven. Het alternatieve circuit maakt mensen vaak afhankelijk, terwijl onafhankelijkheid het doel zou moeten zijn. Gelukkig kan men in deze maatschappij zelf kiezen. Zo kun je er ook voor kiezen om geheel op eigen kracht Closer Together met elkaar te worden. Eigenwijs een eigen richting kiezen en je niets laten aanleunen van wat een ander vindt is vaak een teken van kracht. Wie op basis daarvan OM kiest, prima! Wie zegt; "dat is niets voor mij", eveneens. En natuurlijk kun je je ook laten verleiden tot een klein verleidend cadeautje, zoals het zeer succesvolle glijmiddel of de massage olie van 210th. Of de speelse opdrachten bij een Erotische box. Samen communiceren en in praktijk brengen, het kan orgastische meditatie ten top zijn!


Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post