Blog

ELLEN LAAN: SEKS! EEN LEVEN LANG LEREN.

ELLEN LAAN: SEKS! EEN LEVEN LANG LEREN.

College Tour.

Onlangs verscheen seksuoloog Ellen Laan in een uitzending van het televisieprogramma van Twan Huys, getiteld College Tour. De uitzending is hier terug te bekijken. In een zaal vol studenten, die hun vragen mochten stellen, beantwoordde ze die naar aanleiding van een boek dat begin dit jaar is verschenen. De titel is “Seks! – Een leven lang leren". Samen met haar collega Rik Van Lunsen geschreven gaat het boek over het verkrijgen en vergroten van een bevredigend seksueel leven. In de uitzending wordt er vooral aandacht besteed aan de vrouwelijke seksualiteit, iets dat treffend is, omdat daar ook op deze website van 210th veel aandacht naar uit gaat.

Orgasme.

De reden hiervan moet gezocht worden in de wijze waarop men vooral vroeger over erotiek dacht. Het was eigenlijk iets voor mannen. Voor hen was het de ontlading, de vrouw had tot taak hem te dienen. Dit klinkt als iets van heel erg lang geleden, maar we hoeven hiervoor slechts terug naar de tweede helft van de vorige eeuw, de tijd van het feminisme, de Dolle Mina’s en de uitvinding van de anticonceptiepil. De bevrijding van de vrouw en de opkomst voor haar eigen rechten maakten dat ze ook op erotisch gebied niet langer met haar liet sollen. Wie denkt dat dit iets te scherp is gesteld, hoeft zich slechts het Vara televisieprogramma Kijk Haar te herinneren, waarin nogal eens gesteld werd dat de vrouw zich niet langer ondergeschikt aan de man diende op te stellen.

Gelijkwaardig.

Inmiddels zijn vrouwen geëmancipeerd, althans in de Westerse cultuur. Gelijke rechten, gelijke plichten. Ze verwachten van mannen dat deze in de opvoeding en het huishouden hun steentje bijdragen en ze willen in bed ook aan hun trekken komen. Even voor hem de ontlading en dan slapen is geen optie meer, tenzij ze zelf ook wel in is voor een vluggerdje. Stevige seks, was ze daar in vroeger tijden te beschaamd voor, momenteel durft ze toe te geven dat best prettig te vinden. Het bewijs hiervan kan eenvoudig gevonden worden in de enorme belangstelling van de dames voor de boeken en films van Fifty Shades Of Grey. Deze werden niet alleen als vermaak beleefd, maar ook als een handleiding voor spannende avonturen tussen de satijnen lakens.

Clitoris.

Ellen Laan toont in de uitzending van College Tour een model van de clitoris. Het genotsorgaan van elke vrouw. Ze vraagt er aandacht voor en plaatst een verzoek aan de mannen hier volop aandacht aan te besteden, in plaats zich bezig te houden met prestatieseks. Gelukkig is er een mannelijke student die aangeeft dat onder de term prestatieseks ook verstaan kan worden dat een man zijn best doet zijn vrouw te laten klaarkomen. Anderzijds is er het fake-orgasme, iets dat een vrouw nogal eens ten toon spreidt om hem te plezieren. Positief gesteld overigens, het kan ook voorkomen als een vrouw een eind aan de vrijage wil maken.

Faken.

Komt een man erachter dat zijn partner heeft gefaket, dan is het de achterliggende reden die bepaalt of hij daar moeite mee heeft. Doet ze het daadwerkelijk om hem een fijn moment van voldoening te schenken, dan is er op zich weinig op tegen als het eens gebeurt. Het is nu eenmaal een feit dat veel vrouwen geen orgasme krijgen bij penetratie. Voor de man is het dan overigens wel het seintje om op een andere manier te vrijen, of om meer tijd te steken in het voorspel. Maar komt uit een gesprek achteraf dat ze eigenlijk een eind aan het vrijen wilde maken, omdat het niet fijn was, dan kan het een man pijn doen en voelt het faken alsof hij voor de gek gehouden is.

Plezier.

Om dit laatste te voorkomen is een open en eerlijk gesprek op zijn plaats, ook al is niet elk koppel daar even bedreven in. Toch kan dit vele deuren openen, juist omdat een gesprek mensen psychisch en qua gevoel voor elkaar dichter bij elkaar brengt. Een gezamenlijke speurtocht naar dat wat bindt is interessant en leuk. Uitspreken wat fijn is en wat niet verheldert. De weg naar een voor beide bevredigend liefdesleven wordt ingeslagen, zeker als de raad van Ellen Laan wordt opgevolgd: “Doe het met plezier of doe het niet!” Overigens, ter geruststelling: het hoeft ook niet meteen vuurwerk te zijn in de slaapkamer. De ondertitel van Ellen Laan’s boek is immers: “een leven lang leren”.

Closer Together.

Met de slogan Closer Together van 210th wordt ook bedoeld dat liefdespartners al communicerend dichter tot elkaar komen. Intimiteit is een bijzondere gave van het leven. Het is het waard om te ontdekken, uit te bouwen en te koesteren. Het heeft ook te maken met het loslaten van egoïsme in de relatie, maar uit te gaan van het beste te willen voor de ander. Het mechanisme is dan dat die ander je beloont voor die onzelfzuchtige houding. Liefde en erotiek zijn, mits goed uitgevoerd,  onbaatzuchtige begrippen. Al communicerend en spelend met elkaar wordt een avondje vrijen een feestje voor twee. Zeker ook met de bodycare producten en erotische boxen van 210th!

Jan Weeber
©210th
(Dik gedrukte woorden zijn hyperlinks).

Share this
Older Post Newer Post