Blog

EROTIEK, DE GRAADMETER.

EROTIEK, DE GRAADMETER.

Intimiteit.

"Intimacy is one of the most beautiful given things in the world." Dit citaat van oprichtster en eigenares van 210th, Sofie Rockland, is hier reeds meermalen aangehaald. Uiteraard, want deze zin vormt de basis waaraan het lifestylemerk zijn bestaan dankt. Liefdeskoppels waarderen elkaar immers niet alleen, maar besteden ook tijd aan erotiek. De één verleidt de ander en zo komt er vanzelf meer van. Mensen dralen al de hele dag om elkaar heen, totdat eindelijk dat heerlijke moment van een onstuimige vrijage zich aandient. Vanuit een luxe merk, dat 210th is, spreken we dan van het liefdesspel, maar zij die zich zo opgewonden voelen hebben het dan simpelweg over seks. Hoe het ook genoemd wordt: het samensmelten tot een geheel, het is een belangrijk facet van een goede relatie.

Problemen.

Maar wat te doen als een vrijpartij niet als prettig wordt ervaren, of zelfs helemaal niet meer mogelijk is? Zo zijn er geregeld vrouwen die klachten overhouden na een bevalling. Als vrijen daardoor pijnlijk wordt is de lol van het vrijen er gauw af. Een moeizame zoektocht naar een passende oplossing volgt, die maanden of nog veel langer kan duren. Een ander voorbeeld is het gebruik van medicijnen, zoals bloedverdunners, bloeddrukverlagers of antidepressiva, waardoor een man maar moeizaam een erectie kan krijgen, of dat het hem niet lukt om die in stand te houden. Ook dan is een oplossing maar zo niet in zicht. Er moet professionele hulp worden gezocht, een proces van jaren wordt gestart. Al die tijd staat het heerlijk vrijen in de wacht. Het zoeken naar wat nog wel als fijn wordt ervaren is begonnen.

Graadmeter.

Als seks niet meer mogelijk is, blijkt de kracht van de relatie. Als erotiek wegvalt wordt duidelijk zichtbaar wat er aan waardevols overblijft om van te houden. Het uitblijven ervan vormt derhalve een graadmeter. Seksualiteit kan, als het er nog wel is, een afleidende factor zijn v.w.b. het zicht op de kwaliteit van de relatie. Zeker op jongere leeftijd kan een zeer bevredigende seksuele verhouding de kijk op het samenzijn buiten het bed vertroebelen. De seksuele verbintenis kan zo veelomvattend zijn, dat er gedacht wordt heel goed bij elkaar te passen. Ook als de karakters erg van elkaar verschillen en de belangstelling voor dingen ver uiteen loopt, kan het niet de liefde, maar het seksleven zijn dat blind maakt.

Praten.

Erotiek kan ook op het zeer belangrijke vlak van de communicatie een gedegen graadmeter zijn. Het is een gespreksonderwerp dat inlevingsvermogen vraagt. Een gesprek over het hoe van het vrijen is zeer intiem. Het vereist dat men leert over persoonlijke gevoeligheden met elkaar van gedachten te wisselen. In feite is het dezelfde communicatie als overdag, maar dan dieper. Sterker nog, soms moet er over het gevoel van gêne heen gestapt worden om echt te kunnen zeggen wat er wordt bedoeld. Dat kan enkel in een veilige situatie. Vertrouwen is het sleutelwoord in deze. Is dat er niet, dan ligt het voor de hand te concluderen dat er overdag ook onvoldoende communicatie mogelijk is. Bovendien kan uit een gesprek over erotiek blijken in hoeverre het eigen genot voorop staat, of dat er geprobeerd wordt tegemoet te komen aan de wensen van de ander. Op dit vlak is erotiek zeer zeker een belangrijke graadmeter!

Uitstel en afstel.

In de huidige maatschappelijke constellatie is vrijen nogal eens het sluitstuk van de dag. Na alle werkzaamheden, hobby’s, verplichtingen en aandacht voor huisdier en kind komt een stel nog nauwelijks toe aan tijd voor elkaar. Is het dan zo ver dan is er eigenlijk te weinig energie om van het liefdesspel een feestje te maken. De sleur ligt op de loer. Het duurt niet lang of dit wordt onderkend, maar er iets aan doen blijkt lastiger. Zo kan het veel tijd kosten, vooraleer één van de partners gaat aangeven dat de interesse in seks afneemt. De ander heeft het verminderd enthousiasme vast al wel opgemerkt, maar er nog niets over gezegd. Uitstel kan leiden tot afstel en zo is de neerwaartse spiraal ingezet. Tijd om actie te ondernemen. Als erotiek als graadmeter serieus wordt genomen kan een helingsproces op gang komen.

Organisatie.

Als vrijen niet meer bevredigt, kan er gekeken worden naar de totale organisatie van het dagelijks leven. Hoe druk is het werk buitenshuis en in hoeverre zijn huishoudelijke taken evenwichtig verdeeld? Hoe is de omgang met de kinderen? Zijn ze onderdeel van het organisatiemodel geworden, of wordt het gezinsleven nog echt gevierd? Zijn hobby’s verplichtingen geworden, of leveren ze energie op? Hoe zit het met de contacten met familie en vrienden? En het belangrijkste: is er nog wel tijd voor aandacht en liefde voor elkaar? Misschien is er wel een algehele herschikking nodig van het dagelijks leven om de drukte van het bestaan te verminderen. In andere gevallen kan een kleine ingreep al voldoende zijn om ‘s avonds energie over te houden, om weer heerlijk van elkaar te genieten.

Nieuwe energie.

Een prachtig erotisch samenzijn bestaat uit vele facetten. Natuurlijk is er de opwinding en de passie, maar ook het praten erover kan veel plezier geven. Net als de grapjes, de verleiding en uitdaging, de ondeugende spelletjes, het verkennen en verleggen van grenzen en het plezier dat je elkaar geeft. Wie zulke mooie herinneringen opbouwt ziet in zijn dagelijks leven de helende werking van een goed liefdesspel. Zo hemels is het als er op het werk herinneringen door het hoofd zweven aan de vorige avond, die zo opwindend was. Ooit was het in de sportwereld zo dat men zei dat spelers van een team, voor de wedstrijd, geen seks zouden moeten hebben. Dat zou energie kosten, die tijdens de wedstrijd gemist zou gaan worden. Nu is het bekend dat het juist energie oplevert, al was het maar om reden dat het prettige herinneringen geeft om aan terug te denken, en het afleidt van de ernst van het bestaan.

Feest voor twee.

De vraag is of vrijen altijd in de avonduren moet plaatsvinden. Zeker, er zijn vele redenen op te noemen waarom dit niet anders georganiseerd kan worden. Maar doet het zich voor dat er even geen verplichtingen zijn, wat is er dan op tegen om een middagje aan erotiek te besteden? Heerlijk samen douchen of in bad. Daarna een ontspannende massage, die tijd mag kosten. Of is er de lol van een rollenspel dat wordt gespeeld? Eerst samen een film kijken misschien? Kortom: een feest voor twee is niet alleen de aandacht voor elkaar, maar daar ook echt de tijd voor nemen. Een vluggertje af en toe is fijn, maar kwaliteit mag ook van langere duur zijn. Zeker als je daarbij slingers ophangt. Daartoe dienen de bodycare producten en de erotische boxen van 210th, die allen vergezeld gaan van speelse opdrachten, die het samen zijn tot een ware party maken. Lukt een feest voor twee, dan kan dat het positieve signaal zijn dat het wel goed zit met de relatie. Erotiek als graadmeter!

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post