Blog

EROTIEK: DOE HET GOED, OF DOE HET NIET!

EROTIEK: DOE HET GOED, OF DOE HET NIET!

Intimiteit.

"Intimacy is one of the most beautiful given things in the world." Aan het woord is Sofie Rockland, oprichter en eigenares van het erotische lifestylemerk 210th.
Wie deze zin naar betekenis ontleedt, ziet hoezeer zij er de nadruk op legt dat erotiek niet zomaar iets is. Mensen zeggen wel eens dat “het” er nu eenmaal bij hoort. En inderdaad: seks en het leven vormen biologisch gezien een onlosmakelijk met elkaar verbonden eenheid. Voor Sofie is dat te weinig. Erotiek is niet een gegeven, het is een gegeven iets, een geschenk. Een voorrecht en een kwaliteit. Een van de mooiste cadeaus die een mens op deze wereld kan krijgen. Wat maakt erotiek dan zo mooi?

Closer Together.

210th is niet zomaar een leverancier van seksspulletjes. 210th is een trots merk omdat het bijdraagt aan wat erotiek tot een belevenis maakt. Het woord seks wordt hier dan ook weinig gebezigd. Er is op zich niks mis met deze benaming van de daad, maar erotiek gaat zoveel verder. Dat wordt verwoord in de slogan Closer Together. Mensen die door de gezamenlijke beleving dichter tot elkaar komen, zowel in lichamelijke als psychische zin, maken het liefdesspel tot iets dat de basis van de relatie, de liefde voor elkaar, verder versterkt. Vrijen voor eigen plezier, maar bovenal omdat de ander dat zo vol overgave wordt gegund. Wie de partner naar de zevende hemel brengt, reist zelf mee!

Zozo.

Voor de ene mens is erotiek een wezenlijk deel van het leven, waar veel tijd aan wordt gespendeerd. Voor de ander is het ook wel belangrijk, maar er zijn zoveel dingen van waarde in het leven. Voor een derde groep start de relatie met veel seksbeleving, maar dooft die belangstelling al snel. In alle gevallen geldt: als twee mensen hun eigen manier van leven als bevredigend ervaren, dan is er niemand die daar in negatieve zin wat van zeggen kan. Wat lastiger is dat het ook voor kan komen dat een vrijpartij met enige lust begint, maar uiteindelijk toch niet echt bevredigend is. De zin was net niet optimaal, er is teveel gebeurd op die dag, de respons van de ander was niet helemaal naar verwachting, kortom, het was eigenlijk maar zozo.

Communicatie.

Komt het voor dat het vrijen een sleur is geworden, dan is daar van alles aan te doen. Door met elkaar te praten komen er dikwijls suggesties naar voren, waardoor vrijen weer leuk wordt. Erotiek of seks, het is zeer zeker niet iets waar je nu eenmaal niet over praat. Het onderwerp is juist bij uitstek geschikt om met elkaar af te tasten wat de verlangens van beide partners zijn en hoe daar aan beantwoord kan worden. Zijn de ideeën op, dan kan een stel ook zijn toevlucht nemen tot de speelse opdrachten, die bij elk 210th product zijn bijgevoegd. Die opdrachten maken de erotiek weer vrolijk en speels, ze zetten aan tot gesprek en verhogen zo het intieme gevoel van de partners die zich verheugen in wat komen gaat.

Goed of niet.

Doe iets goed of doe het niet. Die stelling wordt bij veel activiteiten in het leven aangehangen. Op het werk, bij een doe-het-zelf-klus, een potje voetbal, voor de meeste mensen geldt dat half werk eigenlijk geen werk is. En zo is het ook met het liefdesspel. Heb je niet zo heel veel zin, maar doe je het om je partner te plezieren dan loopt dat dikwijls uit op een minder euforische ervaring. Ken je elkaar goed genoeg om te weten dat de zin vanzelf komt, dan is het een ander verhaal, maar over het algemeen geldt: erotiek: doe het goed of doe het niet. Dat is wat jezelf, je partner en het liefdesspel verdienen. Als je met het bedrijven van de liefde een serie teleurstellende ervaringen opbouwt, wordt de lust afgebouwd.

Uitstel.

Het uitstellen van de liefdesdaad kan een positief effect hebben, mits het niet tot afstel leidt. Het niet aandringen op een vrijage kan het liefdesgevoel zelfs verhogen. Dit heeft te maken met het begrip en inlevingsvermogen van beide partners. Stel dat de ene partner doodmoe en met hoofdpijn thuiskomt, dan is er weinig zin in avondje vrijen. De inspanning daartoe vergt te veel. Wordt daar met begrip en zonder verwijten op gereageerd, dan wordt dit met veel dankbaarheid beantwoord. Een goede partner onthoudt dit voorval en zal er voor zorgen dat de vrijage de volgende keer op en top zal zijn. Om dit juist te duiden: dit is wat anders dan wanneer een partner het vrijen steeds uitstelt, omdat steeds de zin ontbreekt. Vermijdend gedrag is juist de doodsteek voor de relatie en erotiek.

Maak er wat van!

Tot slot: als erotiek gezien wordt als een kernwaarde in het leven, iets dat een geschenk is dat de relatie doet verder groeien, dan verdient het aandacht en tijd. Een vluggerdje kan zo’n waardevol moment zijn. Maar juist ook een avondje geen televisie of smartphone, heerlijk samen in bad of onder de douche, een ontspannen massage en uiteindelijk all the way gaan maakt de relatie compleet. Rekening houdend met wat je weet van je partner, hem of haar gevend waar zo naar verlangd wordt, misschien de grens een klein stukje verleggend, met alle verleiding en uitdaging van dien. Maak je er beide wat van, dan is vrijen geen “moetje”, maar hang je samen de slingers op bij het zo gewenste feestje voor twee!

Jan Weeber
©210th

 

Share this
Older Post Newer Post