Blog

Erotiek is mooi en verdient schoonheid

Erotiek is mooi en verdient schoonheid

Schoonheid.


Als de verbindtenis tussen Hotel De L'Europe te Amsterdam en het erotisch lifestylemerk 210th een feit is, licht eigenares Sofie Rockland dat toe: "Wij brengen mensen Closer Together, we zorgen voor passie en vuur, voor verbintenis en verbondenheid, wij houden van mensen en… van onszelf en dat is precies wat we nodig hebben in de wereld! Alle producten die ik met 210th aanbied bevatten uitdaging, verleiding en communicatie, alles in luxe en klasse. Het is tenslotte voor jou en je lief, dan verdien je het fijnste! Erotiek is mooi en verdient dan ook schoonheid.”


De winkels langs.


Wie deze blogs wel vaker leest, weet dat ik ver van Amsterdam woon. In studentenstad bij uitstek: Groningen. Trots als ik ben op het merk bedenk ik mij dat de producten van 210th mondjesmaat in het Noorden te koop zijn. "Daar gaat verandering in komen", bedenk ik mij en loop door de stad. Om mijn schouders hangt een tas, waarin een stapeltje luxe folders. Daarbij heb ik nog een begeleidende Nederlandstalige brief met uitleg gemaakt. En op internet heb ik rond gestruind, op zoek naar luxe erotische winkels. Een aantal daarvan vallen direct af. "Griebes", huiver ik. De ene zaak zou ik met bodyguards nog niet naar binnen durven, de ander heeft borden voor de zaak staan waar de aanbiedingen je tegemoet schreeuwen. "Dildo's per strekkende meter te koop!", grap ik zachtjes in mij zelf.


Vrouw.


"Erotiek is mooi en verdient dan ook schoonheid", de woorden van Sofie. Voor mij betekent dit dat ik mezelf voorstel als ware ik van het andere geslacht. Sta ik bij een eroshop, dan vraag ik me af of ik als vrouw naar binnen zou gaan. Zou ik het durven? Zou ik er toe uitgenodigd worden? Schoonheid is hiervoor wezenlijk. Te beginnen bij de etalage. Wat stelt men ten toon. Is dat smaakvol? Goed belicht? Niet overvol en schreeuwerig van de reclame-uitingen? Kijk ik de zaak in, is die dan mooi verlicht of tuur ik in een donker hol? Het is als in mijn onderwijstijd. Toen zei ik wel eens tegen de kinderen: ik hoef niet in je schrift te kijken of het er netjes uitziet, dat zie ik al aan het kaft.


Luxe en klasse.


Uiteindelijk, ik verklap het maar, ben ik bij geen enkele zaak naar binnen gelopen. "Alles in luxe en klasse", wederom de stelling van 210th. Ik vind het niet. Ja, ik vind een mooie, luxe lingeriezaak, maar die verkoopt dan ook enkel lingerie en geen bodycareproducten. Weliswaar is er de Christine Le Duc aan het Gedempte Zuiderdiep, maar die keten verkoopt de producten van 210th al. Verder is de beoogde luxe en klasse is geen velden of wegen te bekennen. En dus houd ik mijn schoudertas die middag gesloten. "Een winkel moet het merk 210th verdienen", bedenk ik. Hooghartig? Uit de hoogte? Nee, dat heeft een reden!


Taboe.

 

Erotiek bevindt zich nog altijd in de taboesfeer. Hoewel we in Nederland redelijk vrij zijn om ons over het onderwerp te uiten, valt dat in zakelijk opzicht bitter tegen. Krijg een eroshop of merk maar eens gefinancierd. Zodra bij de banken het woord erotiek valt krijgt men ineens last van koudwatervrees. Gaat hiermee mijn beschuldigende vinger eenzijdig naar de financiële wereld? Zeker niet! De wijze waarop handelaren in erotiek zich geregeld presenteren, het versterkt enkel het taboe. Een smoezelige winkel wekt nu eenmaal geen vertrouwen, maar stelt eerder de vraag "zou de bedreven handel wel helemaal zuiver op de graat zijn?" Of zou er een handelaartje achter zitten die er straks met het geleende geld vandoor gaat? Als zaken zich presenteren als discount, dan draagt dat niet bij aan een positief imago van de branche.


Ander niveau.


Grote leveranciers als PABO en Christine Le Duc hebben dat inmiddels begrepen. Zij hebben hun stijl aangepast. Wat zij verkopen is op zich niet anders dan in het winkeltje om de hoek, maar de wijze van presenteren maakt nieuwsgierig. Simpel gezegd: het ziet er netjes en schoon uit. Maar ook stijlvol en luxe. Op die manier wil ook een vrouw wel verder klikken op de website. 210th gaat daarin nog een stapje verder. Zo wordt er niet met aanbiedingen gewerkt. Het scheelt de koper misschien een paar euro, maar elke waar heeft zijn prijs. Wil je het beste van het beste, dan kan dat simpelweg niet tegen bodemprijzen worden aangeboden. Tevens is de fotografie op de 210th website (van Brenda De Vries) exclusief hiervoor vervaardigd. Die wordt bovendien in gelimiteerde oplage te koop aangeboden. En zo zijn ook de bodycareproducten in eigen beheer gemaakt en de erotische boxen zelf samengesteld. En wat te denken van de unieke speelse opdrachten bij de producten? Ook eigen beheer!

 


Grote Markt.


Als ik mijn vrouw weer ontmoet op de Grote Markt vraagt ze: "En ben je nog wat folders kwijtgeraakt?" Ik ontken, maar voeg toe: "Geen resultaat is ook een resultaat. Men moet zoiets als 210th verdienen. Helaas voor hen dus. Ik was al door Sofie gewaarschuwd, mooie erotische winkels zijn er niet veel, waar je ook gaat". Mijn eega knikt instemmend. Zij snapt dat dit niets met hoogmoed te maken heeft. Ook zij vindt dat erotiek thuis hoort bij een hogere manier van je leven leiden. Dat je elkaar werkelijk wilt leren kennen en daar ten diepste over wilt doorpraten. Dat spel, uitdaging en verleiding heerlijk kunnen zijn. Dat een romantisch gebaar van een man zijn geliefde doet glimlachen. Natuurlijk kan ze zelf haar jas ook wel ergens kwijt en een stoel naar achter schuiven. Maar ze geniet van het spel. Al voordat er ook maar enige sprake is van erotiek, komen mensen zo Closer Together. Die schoonheid verdient meer en wie weet wat er die avond nog verder gebeurt...


Jan Weeber
@210TH

 

Share this
Older Post Newer Post