Blog

EROTIEKSHOPS: VROEGER EN NU.

EROTIEKSHOPS: VROEGER EN NU.

Massagestaaf.

Het is ver terug in de vorige eeuw (1952) dat de Herman Wehkamp een handel in matrassen begint. Hij ziet al snel het belang van reclame maken, via advertenties in radiobodes en damesbladen, en zo wordt hij succesvol. Het bedrijf verspreidt na enige tijd de beroemde Wehkampgids, gaat zodra het kan het internet op en is tegenwoordig nog altijd een succes. Ergens helemaal achterin die gids, die aanvankelijk nog met de hand wordt getekend, vindt de clientèle de verzorgingsproducten. Een daarvan is de beroemde “massagestaaf”, waar op deze website in een eerde blog al gewag van wordt gemaakt. Een mevrouw houdt een penisvormig ding tegen haar wang alsof ze daarmee de rimpels in haar huid masseert. Zouden er echt mensen zijn die hebben gedacht dat deze vibrator voor dat doel op de markt is gebracht? Tegenwoordig kent Wehkamp op haar website de optie “Intimiteit”, waar een keur aan erotische artikelen worden aangeboden. Het roept de vraag op: wat wordt er heden ten dage aangeboden, wat vroeger ondenkbaar was?

Wehkamp.

Condooms zijn aanvankelijk nog wat je rubbertjes kunt noemen. Dik, bruin rubber, dat over de penis gerold moet worden. De geur van de “kapotjes” is verschrikkelijk, die stinken uren in de wind. Pas later (1839) wordt latex als grondstof toegevoegd, waardoor het condoom rekbaar en dunner wordt. Als Wehkamp begint, zijn condooms enkel nog per post te bestellen bij de NVSH (Nederlandse Vereniging Voor Seksuele Hervorming). Afgeleverd in een bruine zak, met bijbehorende tubes zaaddodend pasta. Momenteel vind je bij Wehkamp het onzichtbare condoom van Durex. Uiteraard is die claim iets te voorbarig, je zou immers een leeg doosje in de brievenbus aantreffen, maar de boodschap is duidelijk. De condooms zijn ultradun, zodat de drager ervan nauwelijks iets minder voelt dan huid op huidcontact. Innovatie is er ook bij andere typen condooms. Zo zijn er met ribbels, bolletjes, smaakjes, diverse maatvoeringen, stimulerende gels enzovoort. Keus te over.

Christine Le Duc.

Het aloude Volendamse bedrijf Christine Le Duc is al geruime tijd (sinds 1968) een verzendbedrijf en winkelketen in de erotische sector, maar heeft een aantal jaren geleden ingezien dat het grootste deel van haar klanten uit vrouwen bestaat. Op de website claimt het bedrijf dan ook dat alle winkels, maar ook de website vooral vrouwvriendelijk is. De vraag is even wat de inhoud van die term is. Meestal wordt daar onder verstaan dat het geen pornografie is dat men toont, maar daarmee zou gezegd zijn dat vrouwen daar niet van houden. Dat geldt in elk geval niet voor alle dames. Verstaat men eronder dat het bedrijf zich stijlvol presenteert, dan is dat in elk geval juist. Het meest opvallend is de Christine Le Duc Drugstore. Het is een wat vreemde term. Om geestverruimende middelen gaat het bij de uitgestalde producten niet, om medicinale ook niet. Wel zijn er glijmiddel, massageoliën en toycleaners te koop. Het klopt dat een drogist dit soort zaken ook aanbiedt, maar de stimulerende artikelen zijn niet in de store te vinden, maar bij de optie “drogist”. Drugstore, drogist…waarom verdeeld? Blijft de vraag of je van het innemen van pillen meer zin in seks krijgt. O is het suggestie?

Willie.

Een bekende is ook de webwinkel van Willie. Op deze website vindt men producten die zeer zeker in vroeger tijden onder de toonbank werden gekocht. De optie BDSM toont een breed scala aan producten. Je vindt er boeien in allerhande soorten, een schaamlipspreider, bondage sets, tepelklemmen, seksmachines, vaginapompen, latex- en lakkleding, tepelzuigers, penispompen en ga zo maar door. Een metier waar men vroeger met schaamte en verachting op reageerde. Toch is er een categorie mensen dat graag grenzen verlegt en dat heeft geleid tot het boek L’Histoire D’O en de bekende boekenserie Fifty Shades Of Grey. De nieuwsgierigheid geprikkeld geeft vooral Vijftig Tinten Grijs een stap-voor-stap handleiding en prikkelt het vooral de fantasie van vrouwen.

Easy Toys.

Waar PABO in vroeger dagen hevig met Christine Le Duc concurreerde is het nu Easy Toys dat aan de weg timmert. De prijsstelling is hier een grote troef. De shop biedt uitleg over erotische handelingen, zoals over het taboe dat nooit zal verdwijnen: anale seks. Een vorm van erotiek die in de oudheid (Grieken) juist door hetero’s werd gepraktiseerd, o.a. om zwangerschap te voorkomen. Bij de Romeinen was anale seks tussen meester en slaaf te doen gebruikelijk. Tegenwoordig is het een onderwerp waar niet over wordt gesproken, terwijl de productenmarkt daar juist optimaal voor is ingericht. Van anaaldouches, tot ontspannende crèmes, van buttplugs tot prostaatmassagers, het is er allemaal.

210th.

Tot slot is er de website van Sofie Rockland, die het erotisch lifestylemerk 210th is gestart. De producten worden vooral afgenomen door hotels van naam en faam, waardoor wordt aangetoond dat de beleving van erotiek wordt gezien als extra kwaliteit van het leven van de hotelbezoekers. Het gevolg is dat deze bedrijven eraan meehelpen het taboe dat op erotiek rust te verdrijven. Enige durf is daarvoor nodig, maar dat grote namen als De Librije, Hotel De L’Europe, Chelsea London en meer, een aantal daarvan worden hier vermeld, laat zien dat de stijl en klasse van 210th worden gewaardeerd. Erotiek en intimiteit worden niet meer gezien als iets dat smoezelig is waarover moet worden gezwegen. Het toont juist dat liefde en bijbehorende beleving daarvan een vreugde verhogende levensbron is. Dit wordt onder meer bereikt door de speelse opdrachten die bij elk 210th-product zijn bijgevoegd. Dat laatste was in de vorige eeuw onbespreekbaar, tegenwoordig opent het deuren naar een speels, humorvol en vooral intiem bestaan onder de noemer Closer Together. Immers: Intimacy is one of the most beautiful given things in the world.

Jan Weeber.
©210th
Share this
Older Post Newer Post