Blog

FUH YOU.

FUH YOU.

Drie letters.

“Come on, baby, now, let me look at you. Talking 'bout yourself, try to tell the truth. I can stay up half the night, trying to crack your code. I can stay up half the night, but I'd rather hit the road. On the night that I met you, I was on the town. On the night that I met you. I just wanna know how you feel. I wanna love the soul, proud and real. You make me wanna go out and steal. I just wanna fuh you, I just wanna fuh you.” Fuh? Fuh? Zo vraagt men zich af. Of moet dit worden verstaan als fuck? De straattaal voor het liefdesspel, zoals we in de lage landen neuken zouden zeggen. Een drieletterwoord in plaats van een hint? Een platte uitdrukking voor wat je met enige goede wil het liefdesspel zou kunnen noemen? En dat uit de mond van een gelauwerde Member of the British Empire? Een echte heer? Een Sir?

Carpool.

Het kan niemand zijn ontgaan dat Paul McCartney een nieuwe cd heeft gemaakt. De man die met John Lennon, George Harrison en Richard Starkey ooit de beroemdste popgroep in de muziekgeschiedenis vormde. Na het uiteen vallen van de groep wilde hij de pijp aan Maarten geven, maar zijn toenmalige eega Linda Eastman bewoog hem er toe door te gaan met zijn god-gegeven talent, het schrijven van liedjes. En zo maakt hij op zesenzeventig jarige leeftijd nog maar eens een nieuwe plaat en tourt hij er nog lustig op los. Ter promotie van zijn nieuwe cd klimt hij in de taxi bij James Corden voor een carpool karaoke. Het gaat de hele wereld over hoe ze langs het hek van Strawberry Fields rijden en door Penny Lane, waar ze de barbershop bezoeken waar hij als jongeling kwam. Corden biecht op dat de song Let It Be hem door zijn vader werd voorgehouden als beste compositie ooit. Tranen vloeien.

Egypt Station.

Voorafgaand aan het uitkomen van de nieuwe plaat zijn er drie nummers, die erop voorkomen, iets eerder uitgebracht, waaronder Fuh You. En algauw wordt er in de pers besmuikt gelachen. Die oude man zingt “fuck you”? Anderen hebben een andere interpretatie en wijzen erop dat het woord in plat Engels gewoon “for you” betekent. Dat klopt, zegt de zanger zelf. Hij spreekt geregeld slang en daar is de term dan ook van afkomstig. Dave Von Raven, de voorman van de Rotterdamse popgroep The Kik weet het bij WNL Op Zondag echter beter: “fuh you betekent fuck you hard”. Enige discussie leidt overigens tot goede verkoopcijfers. Terecht, het album is zeker van toegevoegde waarde voor het oeuvre van Sir Paul. Het drieletterwoord leidt daar dan weer van af. Von Raven vindt het een overbodige plaat, maar daarmee diskwalificeert hij zichzelf als kenner. Tekenend is dat er geen website is die de cd met minder dan 4 sterren waardeert, en ook het maximale aantal van 5 komt voor.

Fuh.

Terug naar de suggestie dat fuh inderdaad fuck betekent. Hebben we het dan over een kinderachtige tekst, zoals Rick Nieman in datzelfde WNL-programma opmerkt? Zie het voor je. Twee wat oudere, maar vitale mensen komen elkaar tegen. In geval van McCartney: de man wordt een dagje ouder. Zijn stem klinkt op de plaat hier en daar breekbaar. Men spreekt dan al gauw dat het volume achteruit gaat, maar je kunt het juist ook mooi en gevoelig vinden. Deze man vliegt de hele wereld nog over en moet wel in topconditie zijn. Hij komt na weer een wereldtour het vliegtuig uit en belandt uiteindelijk thuis bij zijn geliefde, Nancy Shevell. Zou het dan onmogelijk zijn dat de twee in opgewonden stemming de echtelijke sponde zouden betrekken? En als dat al zo is, mag je daar dan niet over zingen? Is dat onfatsoenlijk en onvolwassen?

Taboe.

Praten over erotiek, het is iets dat niet ieder mens eenvoudig af gaat. Daarvoor is het taboe op het onderwerp nog te groot. Schaamte speelt ook anno nu een grote rol. Erotiek bij ouderen is mogelijk nog minder bespreekbaar. Enerzijds door de opvatting dat de lust vermindert naarmate men ouder wordt, anderzijds doordat we visualiseren hoe het er in de praktijk uit zal zien. Het beeld van rimpelige lijven maakt het niet aantrekkelijk om het hier eens uitgebreid over te hebben. En functioneert alles nog? Komen we terecht bij glijmiddel en blauwe pilletjes? Beelden die menigeen afschrikken bij het praten over ouderen en erotiek. Dat dit het lastig maakt voor mensen op hogere leeftijd blijkt uit het feit dat hulpverleners in de ouderenzorg ervaren hoezeer mensen met dit onderwerp tobben. Zeker, een contingent van de clientèle taalt niet meer naar erotiek, maar een ander deel doet dat juist nog wel. Zij komen dikwijls schromelijk te kort.

Openheid.

Dat er nauwelijks onderzoek naar erotiek bij ouderen is gedaan tekent het taboe. Dat is jammer, daar het een zoektocht zou kunnen zijn naar de mogelijkheden die er nog zijn. Ziektes, handicaps, afnemende lust, natuurlijk zijn er veel hindernissen en daardoor onmogelijkheden. Maar in een open sfeer zouden juist de aspecten die de beleving van erotiek tot een plezier maken nadruk verdienen. Die openhartigheid is van cruciaal belang. Zo komt het voor dat een licht dementerende partner toenadering zoekt, vlak nadat die er zojuist nog is geweest. De ander kan derhalve met een afwijzing reageren als er alweer gezoend moet worden. Een afwijzing als “niet doen” kan hard overkomen. Maar anderzijds ook een reactie geven dat er sprake is van ongewenst seksueel gedrag.

Closer Together.

Ook lichamelijk en geestelijk vitale mensen kunnen tegen problemen aanlopen. Zo kan een man in een verzorgingstehuis ongewenst vaak benaderd worden door in overtal aanwezige dames. Dan is een open houding ten opzichte van het onderwerp de weg naar oplossingen voor de situatie. Lees er hier meer over. Fuh you. De song van Paul McCartney toont waar de schoen wringt. Niet bij seksueel gedrag van ouder wordende mensen, maar bij de geslotenheid over dit onderwerp. Je zou het daarom moedig kunnen vinden dat er nu eens niet met gekunstelde taal en omzwervingen openlijk over wordt gezongen. Zelfs als taalpuristen uitpluizen dat het zo niet is bedoeld, dan nog wordt de suggestie gewekt dat het lied wel degelijk over het liefdesspel gaat. Van een zesenzeventig jarige man dus. Closer Together met de persoon die hij niet alleen waardeert vanwege de karaktervolle vrouw die zij is, maar ook om haar lichaam. Er is geen reden te bedenken waarom dat niet geschreven, gezegd en bezongen zou mogen worden. Immers: "Intimacy is one of the most beautiful given things in the world."

Jan Weeber
©210th
Share this
Older Post Newer Post