Blog

Homo of lesbisch: leven en laten leven.

Homo of lesbisch: leven en laten leven.

Kenia.

Eind juli jl: Barack Obama, president van de Verenigde Staten van Amerika, heeft zijn roots in Kenia. Zijn vader komt daar namelijk vandaan. Het land ligt in het continent Afrika, eeuwen geleden getroffen door volksdeportatie als gevolg van de blanke zucht naar suprematie. De bejubelde held Columbus en soortgenoten moordden hele volksstammen uit in de Nieuwe Wereld en lieten die vervangen door negerslaven vanuit de Oude Wereld. Met kettingen en spiegeltjes kochten zij daar dorpsoudsten om, die hen in ruil daarvoor de mannen en vrouwen leverden, die tot een overzeese tocht naar een hels bestaan werden gedwongen. Obama is een nazaat. Bewust ervan dat hij voorvaderen heeft gehad, die geen stem hadden. Geen recht op bestaan eigenlijk, anders dan te doen wat hen werd opgedragen. Dat velen daarbij het leven lieten werd door de blanke overheersers gezien als collateral damage.

 

Homoseksualiteit.

President Barack Obama moet bij zijn bezoek diepe schaamte hebben gevoeld over de standpunten van de Keniaanse overheid, met betrekking tot onmondige minderheden. Met name homoseksuelen en lesbiennes hebben het in dat land zwaar te verduren. Een andere geaardheid is daar simpelweg verboden. Sterker nog: in dat hele continent is het enkel in Zuid Afrika toegestaan om anders geaard dan hetero te zijn. Dat gegeven bracht Obama ertoe het onderwerp ter sprake te brengen bij de president van Kenia, Uhuru Kenyatta. Zijn stellingname was duidelijk: het discrimineren van homo’s is hetzelfde als mensen anders behandelen vanwege hun ras. En zo zijn we terug bij 1492, het jaar dat Columbus per ongeluk tegen Amerika aanvoer. Een voorbeeld van waar discriminatie toe kan leiden: op het eiland Jamaica woonden de Arawak Indianen. Zij weigerden zich aan te sluiten bij het Christendom, waarop Columbus en de zijnen het volk tot de laatste man of vrouw liet afmaken.

 

Belediging.

 

Dat Kenia nog heel ver afstaat van respect voor een andere geaardheid bleek later toen een politicus sprak dat Barack Obama weliswaar respect voor Kenia had getoond, maar 's lands waarden had beledigd met zijn uitspraken. Ook de Keniaanse president Uhuru Kenyatta sprak dat de cultuur en de maatschappij homoseksualiteit nu eenmaal niet accepteert. Wrange voetnoot in dezen is dat de naam "Uhuru" vrijheid betekent. Obama wond er dan ook geen doekjes om. Nog altijd worden vrouwen in Kenia als tweederangs burgers behandeld en vindt vrouwenbesnijdenis plaats. Ook dat veroordeelde hij scherp. Dat er, zoals zo vaak, een gapend gat bestaat tussen politiek en het volk bleek ook nu. De bevolking luisterde aandachtig naar de speeches van de Amerikaanse president en bejubelden zijn woorden. Terwijl politici knarsetandend toekeken.

 

Gayparade.

 

Op 1 augustus jl vond de jaarlijkse botenparade plaats in de grachten van Amsterdam. Ik kijk daar altijd met gemengde gevoelens naar. Van mij hoeft die extravagantie niet, nuchtere Groninger als dat ik ben. Veel te veel een denker ook, om mij in feestjes te verliezen. Laten we het erop houden: it's not my style. Maakt niet uit, ik zal in dezen dan een minderheid zijn, maar daar heeft niemand last van, daar ik wel zeker van het type "leven en laten leven" ben. Daarnaast snap ik heel goed dat homo, lesbi en bi de vrijheid wil vieren, zoals dat in het Westen kan, maar in Afrika en Rusland (en zoveel andere plekken op de wereld) dus niet! Maar wat ik jammer vind is dat het zo in het seksuele wordt uitgebeeld. Want is homo, lesbi of bi wel iets seksueels?

 

Strandpaviljoen.

 

Het is vakantie, de zon schijnt, eega en ik hangen in de loungebanken van het strandpaviljoen. Een eindje verderop komen er twee vrolijke jongedames aan. Ze lachen wat, vleien zich naast ons neer en bestellen wat te drinken. Even later wordt er gekust en ligt de één in de armen van de ander. Wat een prachtig gezicht. Waren het mannen geweest die op zulke liefdevolle wijze met elkaar omgingen, het zou mij om het even zijn geweest. De reden waarom ik de aanblik zo mooi vond, was dat ik liefde zag. Homo, lesbi of bi gaat helemaal niet om seksualiteit. Het gaat om liefde. Ik realiseer me op dat moment dat mijn hetero zijn helemaal niet zo veel verschilt van een andere geaardheid. Het is de mens die je in je leven niet meer missen kunt. Daar hoort weliswaar seksualiteit bij, maar dat is slechts een deeltje van het totaal.

Closer Together.

Wat zou het mooi zijn als hetero en homo dichter bij elkaar zouden kunnen komen, elkaar beter zouden leren begrijpen, met onderling respect als de basis. Het aloude “make love not war”, wat zou het in de wereld veel goeds kunnen brengen. Wat dat betreft: waar een wil is, is een weg en liefde gaat boven alles!En zo heeft 210th voor elk wat wils. Zo is er de Wedding Box, bedoeld voor bruid en bruidegom. Maar zijn jullie homo of bi, deze box leent zich natuurlijk ook voor een schitterend rollenspel. Het omgekeerde geldt ook voor de 210th Pride Box. Bedoeld voor homostellen, maar ben je hetero en in voor wat pittigers, dan kan die box voor jullie liefdesspel een fijne aanvulling zijn. Leven en laten leven hoeft geen tegenstelling van Closer Together te zijn, het is eerder complementair!

 

Jan Weeber

©210th

Share this
Older Post Newer Post