Blog

Hugh Hefner, hij is niet meer.

Hugh Hefner, hij is niet meer.

In memoriam.

Hij is niet meer: Hugh Hefner. Eenennegentig jaar oud is zijn leven in het paradijs op aarde tot een eind gekomen. Zijn paleis, Playboy Mansion, was al verkocht maar bij die deal was bedongen dat hij er tot zijn dood in mocht blijven wonen. De Hef, zoals hij al sinds zijn jonge jaren werd genoemd, leefde er als God in Frankrijk, te midden van zijn playmates. Diverse malen getrouwd en vaak bedrogen eindigde hij in een satijnen kamerjas, die zijn eerdere deftige kostuum verving. De nachtkleding die eigenlijk detoneerde, hem iets deerniswekkends gaf. De klasse van zijn imperium bij voorbaat vergankelijkheid verschafte. Er zullen heel wat mannen jaloers op Hefner zijn geweest. Vanwege zijn rijkdom, maar vooral omdat hij telkens weer jonge blonde godinnen om zich heen verzamelde, die hij consumeerde als een goed glas wijn. Waarbij de uitvinding van Viagra hem ongetwijfeld op hogere leeftijd goed is bevallen.

Nietje.

Wat had Hugh Hefner een geluk dat juist in de periode dat hij zijn Playboy imperium opbouwde er een pin-up pur sang leefde: Norma Jean Mortenson Baker, oftewel Marilyn Monroe. Het latere liefje van de Amerikaanse president Robert F Kennedy en zijn broer Bobby. Door beide gedumpt. Monroe belandde op de cover van de eerste uitgave van het nieuwe mannentijdschrift Playboy. Een blad waarvan hij niet wist of het levensvatbaar zou zijn. Als copywriter bij Esquire had hij weliswaar een goede job gevonden. Maar hij besloot niet uit Chicago te vertrekken toen de Esquire naar New York verhuisde. Groot zal dan ook de opluchting en blijdschap zijn geweest, toen de Playboy, in december 1953, een succesnummer bleek te zijn. Veel mannen waren er wel in geïnteresseerd om het latere grote idool Monroe eens zonder kleren aan te mogen aanschouwen. Het oorspronkelijke plan om het bij één uitgave te laten kon de ijskast in, vele nummers zouden volgen. Het begrip centerfold deed zijn intrede. De blote dame in het midden van het blad, met een nietje door haar buik.

Huwelijken.

Als je zo ruim in de slappe was zit qua seksuele mogelijkheden, wat is dan de drijfveer om toch te willen trouwen? Het kan niet anders, dan dat seks zonder vriendschap, liefde en aandacht toch niet bevredigt. Het kan weliswaar een fantasie vorm geven, maar het vult niet alle leegte. Bij Hugh Hefner zal dat zeker hebben gespeeld, gezien zijn vele pogingen gelukkig getrouwd te zijn en te blijven. Iets dat hem niet goed af ging. Als hij in 1949 met Holly Madison trouwt vertelt zij hem ontrouw te zijn geweest, toen hij in het Amerikaanse leger diende. Die klap is hij eigenlijk nooit te boven gekomen en is mogelijk de drijfveer geworden voor zijn losbandige leven. Veel van de playmates die in het blad verschenen nam Hefner ook mee naar zijn slaapkamer. Ondertussen liepen zijn huwelijken uit op scheidingen en zelfs een huwelijk dat door verloofde Crystal Harris daags voor de trouwdatum werd afgeblazen. Harris die daar vervolgens twee jaar later op terugkwam en alsnog met De Hef trouwde. Blijkbaar kon hij haar vergeven.

Woorden van afscheid.

Cooper Hefner, Chief Creative Officer van Playboy Enterprises zegt over Hugh Hefner: “Mijn vader heeft een uitzonderlijk leven geleefd, met een grote impact als een media- en culturele pionier en een leidende stem achter enkele van de belangrijkste sociale en culturele bewegingen van onze tijd, door te pleiten voor vrijheid van meningsuiting, burgerrechten en seksuele vrijheid. Hij definieerde een levensstijl en ethos die in het hart van het Playboy-merk liggen, een van de meest herkenbare en blijvende in de geschiedenis. Hij zal veel worden gemist door velen, waaronder zijn vrouw Crystal, mijn zus Christie en mijn broers David en Marston en ons allemaal bij Playboy Enterprises”.

Epiloog.

Hugh Hefner zette een succesvol imperium neer, dat nog altijd bestaat. De pionier leefde daarbij in een periode, die onvergelijkbaar is met de huidige tijd. De kerk had nog een enorme invloed op de Westerse maatschappij. Bloot in het openbaar was not done. Als Elvis Presley zong, kwam alleen zijn bovenlichaam in beeld, want heupwiegen op televisie was uit den boze. De US Post Office weigerde de Playboy bij mensen thuis te bezorgen. Hefners’ gevecht tot aan de Supreme Court was een succes voor de vrijheid van meningsuiting. Het was 1962 toen de anticonceptiepil op de markt kwam (in Nederland in 1964). Internet bestond nog niet. Voor erotische getinte films bestond een regeling van een beperkt aantal bioscoopstoelen. Feministes eisten “baas in eigen buik”. Kortom: de vrijheden die wij nu kennen op erotisch vlak zijn bevochten en zullen dat ook altijd blijven, als conservatieve krachten aan terrein winnen. Hugh Hefner roeide tegen de stroom in en is daarmee een exponent van allen die het credo leven en laten leven aanhangen. De Hef R.I.P.

Jan Weeber
@210th.

Share this
Older Post Newer Post