Blog

Humor en het taboe.

Humor en het taboe.

Maartje Laterveer.

Het is woensdag 4 oktober als journaliste en auteur Maartje Laterveer aan tafel is aangeschoven in het programma RTL Late Night van Humberto Tan. Zij heeft een boek geschreven, getiteld: “Vrouwen & seks: van moederliefde tot seksrobot” en komt daar over vertellen. Tegenover en naast haar zitten de mannen van De Lama’s, een vijftal mannen die hun roem danken aan het maken van grappen en grollen. Als Maartje van wal steekt om uitleg te geven over vrouwelijke seksualiteit wordt ze al gauw onderbroken door een jolige kwinkslag. Later in het gesprek is het een vrolijke boel aan tafel. Maartje houdt het bij het onderwerp, Humberto Tan doet zijn best met serieuze vragen, maar wat de kijker onthoudt is toch vooral het hilarische optreden van de heren.

Hotel Sophie.

Een dag later brengt het programma Hotel Sofie, waar hier eerder een blog over is verschenen, een aflevering over ouderen en seksualiteit. Het is een delicaat onderwerp omdat er in het dagelijks leven voornamelijk over gezwegen wordt. Oudere stellen en alleen staanden, een sekshulpverlener, seksuoloog en verpleegkundige vertellen wat er komt kijken bij seksualiteit bij ouderen en in verpleegtehuizen. Het geeft een beeld van de veranderingen op dat vlak als de jaren gaan tellen. Ook uitgenodigd is Maxim Hartman, ongeleid projectiel en voetbaljournalist. Het aardige is dat juist hij toegeeft er wat bij geleerd te hebben bij de bespreking van het onderwerp. Een dag later verschijnt de wekelijkse column van Youp Van ‘Hek in de Volkskrant. Over Hotel Sophie schrijft hij dat hij een rimpeldoos had gezien die het had over een vrolijke dildo tussen haar oude stelten. Er volgt nog meer, maar dat is van gelijke strekking.

Humor.

Mensen die elkaar goed verstaan kunnen vaak om de gekste dingen lachen. Juist ook over zaken die misschien wel een beetje gênant zijn. Dat ligt besloten in het elkaar goed kennen en de wetenschap over de intenties waar mee dingen worden gezegd en de lading van een grap. Zo kan een man die thuiskomt zijn vrouw verlekkerd een tik op de billen geven en haar “lekkere dik-kont” noemen. Zij weet dat hij goed in zijn vel zit op dat moment en dat tik en woorden een uiting van liefde en misschien ook wel lust zijn. Echter: in het publieke debat is humor nogal eens een hindernis als het gesprek gaat over erotiek en alles wat daar mee samenhangt. Het verhindert nogal eens een goed en diepgravend gesprek. De voorbeelden uit RTL Late Night en Hotel Sophie zijn daarvoor exemplarisch. De boodschap komt moeizaam over, mensen die de durf hebben zich te uiten worden eigenlijk voor schut gezet.

Taboe.

Er kan gesteld worden dat humoristen nu eenmaal grappen maken. Inderdaad, dat doen de Lama’s en Youp Van’t Hek voortdurend. En wie er niet om lachen kan heeft mogelijk niet al te veel gevoel voor humor, we kennen hen immers in hun hilariteit en overdrijving. Er speelt echter ook mee dat het hier om grappen over seks gaat, het onderwerp bij uitstek waar nog altijd een enorm taboe op rust. Sterker nog: wie uit de tijd van net na de seksuele revolutie komt heeft een veel vrijere houding ten opzichte van erotiek meegemaakt dan de huidige. Wie de programma’s over seksuele voorlichting uit die periode ziet, kijkt nu zijn ogen uit. Veel van de benadering van toen zou nu ondenkbaar zijn. Als er nu een programma als Dokter Corrie wordt uitgezonden steekt er een storm van kritiek op. Men vindt enerzijds dat dit niet onder schooltijd dient te worden uitgezonden, maar diezelfde maatschappij eist wel dat scholen aan seksuele voorlichting doen. Blijkbaar vindt men dat in de gezinnen te eng tegenwoordig.

De kracht van humor.

En dat terwijl Dokter Corrie de humor in zich heeft die het bespreekbaar maken van seksualiteit zo lichtvoetig maakt en zo naadloos aansluit bij de grappen van kinderen. Humor kan juist heel goed ingezet worden om moeilijke onderwerpen, bij het taboe dat er op rust, weg te halen. In de vorige eeuw deed het televisie duo Theo en Thea dat met grote regelmaat, bijvoorbeeld bij onderwerpen homoseksualiteit of ongewenste intimiteiten. Ook in de seksuele opvoeding van kinderen kan humor een belangrijke rol spelen. Wie er al te ernstig mee omgaat presenteert erotiek als een zwaar onderwerp, dat vol risico’s en gevaren herbergt. De kracht van humor is dat het de nadruk legt op het plezier van het samen zijn. En is dat nieuw? Verre van dat. Een alom gewaardeerde komiek uit de oude doos, Dorus, zong er al over.

Verkeerde moment.

Waarom komen de grappen van De Lama’s en Youp dan net op het verkeerde moment? Juist als een onderwerp, waarvoor men zich nog wel eens schaamt, wordt besproken dan draait het om de details en gevoeligheden. Het luistert heel nauw of de boodschap overkomt of niet. Anderzijds is het uiteraard een kwestie van respect dat men toont voor diegene die de nek uitsteekt om iets dat zich in de taboesfeer bevindt bespreekbaar te maken. Carolien Roodvoets, seksuoloog en relatietherapeut, zegt hier over: ‘Het is moeilijk om over seks te praten omdat het zo dichtbij is. Het betreft echt iets van jezelf, van je eigen lichaam. Dat is gewoon heel intiem.’ De conclusie is dan dat juist op dat moment een grap maken verkeerd over kan komen. Er achteraf over gniffelen met de verkeerde bewoordingen is dan niet meer dan een teken van onvolwassenheid.

Closer Together.

Op de website van 210th is het business as usual, schrijven over erotiek. Open maar beschaafd. Waar dat kan ook op humorvolle, lichtvoetige wijze. Geen onderwerp schuwend, waar nodig in ietwat bedekte termen. Dat seksualiteit zich in de taboesfeer bevindt is een gegeven, er vanuit gaand dat dit ook wel altijd zo zal blijven. Toch is communicatie hier van uiterst belang. Er samen over praten brengt mensen Closer Together. Openheid en eerlijkheid schept als vanzelfsprekend een band. Samen lachen speelt daar zeer zeker een rol bij. Maar humor is daarbij wel een delicaat gegeven. Als het verkeerd overkomt doet het meer kwaad dan goed. Wie elkaar goed kent gaat heerlijk samen douchen met de 210th Showercream, daarna lekker masseren met de 210th massage olie en vervolgens zijdezacht vrijen met het 210th glijmiddel. En ten slotte slapen, met een tevreden glimlach om de mond.

Jan Weeber

©210th

Share this
Older Post Newer Post