Blog

Korte dagen, lange nachten.

Korte dagen, lange nachten.

Zomer.

Zodra de lente begint en de zomer aanstaande is, begint de natuur te jubelen. Als de krokussen en de sneeuwklokjes hun kopjes opsteken en er nieuwe groene blaadjes aan de bomen verschijnen, begint de adrenaline te stromen. Want de natuur ontwaakt uit haar winterslaap, de zonuren nemen toe en er is meer bloot op straat te zien. Misschien verklaart dat wel dat de libido, de zin in het liefdesspel, toeneemt bij de mens. Of zou het zijn omdat de terrasjes vol zitten en je bij een lekker drankje eerder een leuk gesprek aanknoopt met deze en gene, en je het op een flirten kan zetten? Biologen wijzen ons erop dat zonlicht vitamine D aanmaakt in ons lichaam, dat er op haar beurt voor zorgt dat het gelukshormoon endorfine in onze hersenen wordt vermeerderd. Daarnaast wordt juist de slaapopwekker melatonine verdreven. Verliefde gevoelens zullen hierdoor eerder aan de oppervlakte komen.

Winter.

Betekent dat nu dat de winter de periode van rust en stilstand is? Je zou het zeggen, daar de mode ons richting donkere en grauwe kleding duwt, waarvan we er ook nog veel aan moeten doen om het warm te krijgen. Voor een vrijage moeten er veel kledingstukken uitgedaan worden en hebben we daar wel zin in? Dan ben je ook nog vergeten de benen of bikinilijn te scheren, daar de noodzaak van bijhouden ontbreekt, nu je er toch niks van ziet onder al die lagen stof. En dan die zon, die laat het mooi afweten, dus exit die aanmaak van vitamines. In de kille herfst en winter lopen mensen diep in hun kraag weggedoken elkaar straal voorbij. De blije blikken en het openlijke geflirt zijn veranderd in een haastig doorstappen richting kachel of open haard.

Onderzoek.

De gezaghebbende blog The Psychology of Human Sexuality meldt evenwel geheel tegen de verwachtingen in: Mannen willen meer seks in de winter. Honderdveertien mannen kregen, tijdens een onderzoek naar lustbeleving door het hele jaar heen, foto's van dames onder ogen, waaronder hun naakte lichamen. Men zag dat de opwinding van de mannen bij het bekijken van de foto's steeg tijdens de wintermaanden december, januari en februari. Bovendien vonden mannen hun eigen geliefden aantrekkelijker in de winter dan in de zomer. Nu is bekend dat mannen visueel zijn ingesteld en derhalve in de warme maanden veel van hun gading onder ogen krijgen. In de winter zijn het enkel de eigen partners die zij naakt zien. Daarbij;  geeft psychotherapeute Kelley Kitley aan dat de lichaamsbedekking van de eigen partner de nieuwsgierigheid aanwakkert bij het mannelijke geslacht.

De slaap.

In de oudheid sliep je op de grond, met een stapel dierenhuiden over je heen. In de Middeleeuwen was er voor de rijken de luxe van een hemelbed, voor de arme mensen de bedstee. Men sliep destijds vaak rechtop, omdat er geloofd werd dat liggend slapen het bloed naar je hoofd deed stromen en dat dit de kans groot maakte dat je niet meer wakker zou worden. Bovendien sliep men twee keer per nacht: zo’n vier uurtjes aaneen, daarna stond men twee uur op om het huishouden te doen, waarna het bed weer voor vier klokuren werd opgezocht. Kortom: veel aandacht voor het liefdesspel was niet uitgebreid mogelijk. Het is een heel andere situatie dan nu, waarin er (mits geen nachtdienst) overdag wordt gewerkt en de nacht bestaat uit acht aaneengesloten uren van slaap. Bovendien heeft iedereen in de regel een eigen slaapvertrek.

Grijp die kans!

De huidige slaapgewoonte biedt de kans om daaraan voorafgaand samen het liefdesspel te spelen. Behalve dat het fijn is, heeft het een aantal grote voordelen. Zo zijn er mensen die last hebben van een winterdepressie. Zij kunnen baat hebben bij de aanmaak van endorfine, die bij het vrijen vrij komt. Dat stofje stimuleert een blije, gelukkige stemming. Daarbij is het troostrijk als je je geluk, niet alleen psychisch maar ook fysiek, bij je partner zoekt. Bovendien is vrijen goed voor het immuunsysteem en dat is mooi meegenomen in de winter, waarin griep op de loer ligt. Ook vermindert vrijen stress en nervositeit en bevordert het de slaap, door aanmaak van melatonine, na afloop van de vrijage. Kortom: grijp die kans! En..... is het grootste voordeel nog niet eens genoemd!

Closer Together.

Geef je aandacht aan erotiek, dan geef je aandacht aan elkaar. Is de wereld donker om je heen, dan kun je licht in de duisternis brengen door samen één te zijn. Het spel van uitdagen en verleiden laat alle drukte, stress en eventuele ernst verdwijnen. Organiseer het zo dat, indien ze er zijn, de kinderen naar vriendjes zijn. Verras de ander met een lekker glas wijn, bloemetjes op de trap naar boven, of een klein cadeautje. Zeg dat je veel van elkaar houdt. Gevolgd door een stout voorstel. En na het badderen een heerlijke massage met de 210th massageolie, of een speelse opdracht uit een 210th erotische box. Erotiek brengt mensen Closer Together. Laat de winter maar komen, samen kun je die aan!

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post