Blog

Kwetsbaarheid maakt de liefde sterk

Kwetsbaarheid maakt de liefde sterk

Kwetsbaarheid.

 

Hoe kwetsbaar stel jij je op in je relatie? Durf jij je partner werkelijk je diepste innerlijk te tonen? Je onzekerheden en verlangens? Dat wat je tegen anderen nooit zou durven zeggen? Hou je geheimen of ben je zo'n open boek dat je op deze vraag "nee" durft te antwoorden, zonder in je diepste diepte een beetje gevoel van "is dat werkelijk waar?" over te houden?


Aanleg.


Elk mens heeft eigenschappen die het van huis uit heeft meegekregen. Hoe blij kun je zijn met een vrolijk karakter. Het is je gegeven, je hebt er niets voor hoeven doen het te ontvangen. Heel anders is het als je bij je zelf ontdekt dat je bijvoorbeeld een kort lontje hebt. Of dat bij jou het glas al gauw half leeg is. Om zo'n eigenschap heb je nooit gevraagd. Je krijgt het mee en of je daar even mee om wilt leren gaan.


Milieu.


Het zal je maar gebeuren dat je opgroeit in een gezin, waar een drankprobleem de opvoeding van de kinderen in de weg zit. Of dat slechts de maatschappelijke carrière belangrijk in het leven is. En gevoelens van genegenheid geen enkele rol spelen. Zo zijn er vele situaties te bedenken, die funest zijn voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Zij staan een positief zelfbeeld in de weg. Mensen die nestwarmte hebben ervaren, hebben een enorme voorsprong op het gebied van ervaren van levensgeluk.


Over bergen en door dalen.


Als twee mensen elkaar ontmoeten, komen verschillende werelden bij elkaar. We zijn wat we voelen en denken. Elk leven is anders gelopen, langs een pad vol teleurstellingen en verdriet, maar ook successen en tijden van grote blijdschap. We hebben dingen gedaan waar we trots op mogen zijn. Maar er hebben ook gebeurtenissen plaatsgevonden, waar we liever niet meer aan terugdenken. We komen uit verschillende gezinnen, met waarden en normen die niet per definitie dezelfde zijn. Daarbij opgeteld het feit dat karakters verschillen, dan is duidelijk dat het eigenlijk een wonder is dat zoveel mensen zo goed met elkaar kunnen opschieten.


Elkaar leren kennen.Als geliefden elkaar ontmoeten willen zij elkaar beter leren kennen. Dat doen zij door samen dingen te ondernemen. Praatjes over koetjes en kalfjes veranderen in gesprekken die dieper gaan. Wat in aparte werelden werd doorleefd, wordt gedeeld. Wordt daar begripvol op gereageerd dan wordt de onderlinge band hechter. We openen ons naar elkaar, stukje bij beetje. Iedere keer als een gevoeligheid op een positieve wijze wordt ontvangen, durft de ander weer een nieuwe bladzijde van zijn of haar levensboek om te slaan. Geregeld is daarbij niet alleen begrip bij nodig, ook daadwerkelijke hulp om stapjes verder te komen zijn onontbeerlijk. Samen op pad is soms gelijk aan opnieuw leren lopen.


Liefdesspel.


In het beleven van het liefdesspel verloopt dit niet anders. Juist het delen van gedachten daarover brengt partners dichter bij elkaar. Als er liefde en begrip is bij de één, opent de ander het hart steeds meer. We noemen dit nog wel eens “het verkennen van grenzen”, ik zie het meer als het “openen van mogelijkheden”. De seksuele daad gaat dan veel verder dan het bed. Elkaar mogelijkheden bieden vergroot onderling vertrouwen en respect, ook overdag.


210th.


Een goed hulpmiddel om elkaar dieper te leren kennen is de set speelse opdrachten, die je bij elk artikel uit de 210th collectie vindt. Als een opdracht luidt elkaar te tekenen, dan opent zich een bijzondere situatie. We hebben elkaar misschien al zo vaak naakt gezien. Maar door die opdracht wordt dat weer een belevenis. Mogelijk komt er weer dat stukje verlegenheid boven, zoals je dat in de puberteit beleefde. Samen erom lachen vergroot het begrip over hoe elkaars lichaam er uit is komen te zien. Dat samen doormaken maakt de liefde sterker. Kwetsbaarder kun je op dat moment niet zijn. Wordt dat met liefde ontvangen, dan weet je: dit heeft ons Closer Together gebracht.


Jan Weeber.

©210TH

Share this
Older Post Newer Post