Blog

Lauren en de liefde

Lauren en de liefde

Week van de liefde.

 

Heb je het gemerkt? Het is begin juli en we zitten, op het moment van schrijven in de Week van de liefde. Eerlijk gezegd: het was mij ontgaan als mijn oog niet was gevallen op een artikel in de krant over een korte Tv-serie, getiteld: “Lauren en de liefde”. Het gaat hier om Lauren Verster, die volgens de roddelbladen het in haar eigen liefdesrelatie niet al te gemakkelijk heeft met Jort Kelder, eeuwig bretel-student en ex van Georgina Verbaan. Volgens Lauren gaat de serie beslist niet over seks. Waarom ze dat zo expliciet benadrukt is mij in het artikel niet duidelijk geworden. Immers: sex sells! Maar nee, zij is op zoek naar de vele verschijningsvormen van de liefde.

 

Afleveringen.

 

Bij publicatie van deze blog is de serie in het geheel op televisie uitgezonden, maar wie die terug wil kijken, hoeft slechts hier te klikken. En geheel tegen de gewoonte van de publieke omroep in, betreft het niet eens een herhaald programma. Nee, vijf nagelnieuwe afleveringen die een blik werpen op relatievormen; hetero, homo, bi en anderszins. Wat Lauren probeert is zich in te leven in de mensen, die te maken hebben met leefvormen die anders zijn dan zij zelf gewoon is. Dat lukt haar tot op zeker hoogte, wat maar weer eens aangeeft hoe moeilijk het is een ander mens ten diepste te kunnen begrijpen. Je inleven in de ander. Die willen begrijpen. Zowel geestelijk als lichamelijk. In feite is dat de poging die Lauren Verster onderneemt. Het medium televisie is daar eigenlijk te vluchtig voor, maar het is het proberen waard.

 

Inhoud.

 

In de programmaserie komt een reeks aan mensen langs die vertellen over de liefde. Soms zijn het oudere mensen, die vertellen over het geheim waarom de relatie nog steeds stand houdt, anderen zitten juist in een vrije relatie en laten diverse partners toe in hun liefdes- en seksleven. Lauren gaat mee op datingkamp en laat zich op Taoïstische manier masseren. Een gigolo wordt aan de tand gevoeld, een priester mag vertellen dat hij wel degelijk verliefd op een vrouw kan worden, maar de liefde tot God groter is. Een bioloog vertelt over de natuurlijke drijfveren van de liefde en ook komt er een relatiecoach langs. Ze doet mee aan therapeutische sessies en gaat naar een relatiebureau waar succesvolle Oekraïense vrouwen zich aanbieden aan westerse mannen. Alles om een beeld te scheppen van de hoeveelheid liefdesvormen die de mensheid kenmerkt.

 

Beelden.

 

Te prijzen is de serie om de sfeerbeelden, die worden getoond. Televisie moet vooral een beeld geven van dingen. Pratende hoofden vormen in mijn beleving geen televisie. Er moet wat te kijken zijn, anders is het radio. Zo waren de beelden van het alleenstaanden-kamp zo mistroostig dat ik me te bedenken zat dat die bij mij never nooit een partner op zou kunnen leveren. Te koud, te oncomfortabel, niet de juiste mensen, het verlangen naar huis zou bij mij overheersen. En ook de gigolo die bij Lauren voordeed hoe zijn werk in elkaar stak, het deed me gruwen in aanwezigheid van zo’n gladde meneer te moeten verkeren. En dan de heelmeesters- en meesteressen, die het zoeken in het verhevene, weer gingen me de haren rechtop staan. Dat is televisie per definitie. Het leert mij dat mijn afkeer nu juist het genot van anderen kan zijn. Zoveel mensen, zoveel smaken.

 

Lesbische liefde.

 

Er komen diverse vormen van liefde in elke afzonderlijke aflevering voor. Echter, de vierde aflevering gaat geheel over de lesbische liefde. Vol interesse volg ik die, omdat ik mezelf zo verschrikkelijk hetero vind en zou willen doorgronden hoe het toch kan dat je intense liefde kunt voelen voor iemand van hetzelfde geslacht. Het zijn Joyce en Scarlet van de blog Ikvrouwvanjou.nl die daar antwoord op geven. Ze geven aan dat het weliswaar om vergelijkbare liefde gaat als bij een heterorelatie, maar dat de lichamelijke aantrekkingskracht uiteindelijk toch het verschil maakt. Zoals een hetero vol kan zijn van “the opposite sex”, zo voelt een lesbische vrouw daar juist niets bij. Het gevoel naar hetzelfde geslacht is blijvend en overheersend, weerstand is zinloos. Iets dat bewijst dat het een aangeboren voorkeur betreft.

 

210TH

 

Vrijwel ieder mens hunkert naar liefde. In zijn of haar jeugd, maar ook daarna. Hebben we een partner gevonden, dan zijn we op zoek naar de liefde in en voor elkaar. Althans, als we de wil hebben om elkaar daadwerkelijk te willen begrijpen en doorgronden. Als we de wil hebben de ander gelukkig te maken. Opdat wijzelf dat ook worden en blijven. Gelukkigen in de liefde zeggen nogal eens dat de ander hun betere helft is. Een uitspraak die onzelfzuchtigheid weerspiegelt. Eentje van geluk die ander in het leven te hebben ontmoet en bij zich te hebben en te houden. Of het nou om liefde of erotiek gaat, Closer Together is een prachtige opdracht, die het leven tot een ware Experience maakt.

 

Jan Weeber

©210TH

Share this
Older Post Newer Post