Blog

LET’S TALK ABOUT SEX.

LET’S TALK ABOUT SEX.

Communicatie.

In de blogs op de website van 210th is het al vaak gezegd: communicatie is de meest belangrijke manier om tot een prachtig liefdesspel te komen. Anders gezegd: met elkaar praten is de uitgelezen manier om elkaar uit te leggen over voor- en afkeuren en over grenzen en onvervulde verlangens. Door de eerlijkheid waarmee gesproken groeit de waardering voor elkaar. Onze beleving van erotiek bevat zoveel gevoeligheden, dat een gesprek daarover mensen daadwerkelijk Closer Together brengt, nog voordat het spel is begonnen. Er zijn vijf manieren van spreken over erotiek, die elk mens vast wel eens heeft meegemaakt.

Giechelend.

Als kind hebben veel mensen ontdekt dat er een onderwerp is dat met de nodige geheimzinnigheid wordt omgeven. We noemen het seks. Zeker, er zijn ouders die daar niet moeilijk over doen en hun kroost al vroegtijdig vertellen over vrijen, waar de kindertjes vandaan komen enzovoort. Maar lang niet alle kinderen hebben dat geluk. Het zijn dan toevallige gebeurtenissen, het internet en de gesprekken met vriendjes en vriendinnetjes waar ze het van moeten hebben. Het onderwijs doet ook aan voorlichting, maar lang niet elke school maakt er iets kwalitatief goeds van. Die heimelijkheid maakt dat kinderen al giechelend van onzekerheid het onderwerp bezien. Grapjes over seks zijn ook vaak een teken van die ongemakkelijke vraag of kinderen eigenlijk wel weten waar ze het over hebben. Wat dat betreft is het zeer aan te raden voor ouders om al heel vroeg met seksuele opvoeding te beginnen. Kennis maakt macht en uit onderzoek blijkt dat kinderen die op de hoogte zijn vaak wachten met seks tot ze er daadwerkelijk aan toe zijn. Bovendien versterkt kennis het zelfvertrouwen van een kind.

Gortdroog.

Lichten ouders hun kinderen voor, dan is dat vaak een heel technisch verhaal. En dat terwijl erotiek veel meer over gevoelens gaat dan over de gebruiksaanwijzing van de daad. Gortdroge informatie verstrekken verhoogt weliswaar de kennis, het is toch maar de helft van het verhaal. Zo kan er over homoseksualiteit en lesbiennes gesproken worden, maar veel belangrijker dan hoe zij de daad in praktijk brengen is het verhaal over gevoelens, liefde, de waardering voor elkaar, de vrijheid te mogen zijn wie je bent enzovoort. Is de gortdroge kennis vergezeld geweest met een verhaal over je verplaatsen in de situatie en gevoeligheden van anderen, dan zal een kind lang niet zo hevig worstelen met gevoelens mocht hij of zij bij zichzelf dergelijke verlangens ontdekken. Het uit de kast komen is geen gewetenswroeging geworden, je geliefd weten om wie je bent maakt die bekendmaking gemakkelijker.


Depressief.

Helaas heeft niet iedereen een gezond en gelukkig erotisch bestaan. Er zijn mensen die er juist erg mee worstelen. Een voorbeeld daarvan is dat het vrijen niet meer op gang komt na een postnatale depressie. Of dat premature ejaculatie maar steeds roet in het eten blijft gooien. Dat misbruik in het verleden het liefdesleven nog altijd benadeelt. Geen wonder is het dan, dat een door het leven geschonken vreugde als erotiek, verwordt tot een onderwerp dat het liefst zo veel mogelijk wordt gemeden of geweerd. Wordt een gesprek niet een vrolijk een elkaar beter leren kennen, maar een met zuchten doordrenkt depressieve monoloog, dan is het tijd om naar de huisarts te gaan. Die zal een relatietherapeut of seksuoloog adviseren. Want praten is en blijft de manier om dat wat niet meer fijn is om te buigen naar dat feestje voor twee.

Hysterisch.

Mannen en vrouwen kunnen er soms wat van: praten over seks. Gedetailleerd tot op het bot. Als mannen grapjes over seks maken in het bijzijn van vrouwen dan reageren die laatsten daar nog wel eens afkeurend en schamper op. Maar zijn de dames onderling grapjes over het onderwerp seks aan het maken, dan gaat het ook van dik hout zaagt men planken. Tot zover de ervaring van ondergetekende. Maar dat erotiek tot hysterische lachbuien kan leiden is heel gezond. Misschien wordt er over het onderwerp wel veel te serieus gedaan. Een meer ontspannen en minder beladen benadering zou het taboe, dat er op rust kunnen verminderen. Liever een hoop lol, dan de beperkingen van geheimzinnigheid en daardoor een gebrek aan kennis. Nederland liep ooit voorop tijdens de seksuele revolutie. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Vrijheid, blijheid voor ieder mens, het blijkt een lastig te handhaven ideaal.

Kreunend van verlangen,

Er zijn nog maar weinig sekslijnen, maar het is in feite het voorbeeld van kreunend verlangen naar seks, in de vorm van communicatie. Een stel zou zo’n sekslijn na kunnen spelen in een rollenspel. In eigen huis, zou dat met mobieltjes gemakkelijk in de praktijk zijn te brengen. De één belt, vanuit de huiskamer, de ander, die zich in de slaapkamer bevindt, op met oneerbare voorstellen. Hetgeen resulteert in een bezoekje met verstrekkende gevolgen. Het verlangen aanwakkeren met dirty talk is een beproefde methode. Misschien moet je dan eerst even door het gevoel van gêne heen, maar dat eenmaal overwonnen wacht een heerlijke vrijage.

Closer Together.

En natuurlijk kan de man of vrouw aan de andere kant van de lijn, een prachtige erotische box van 210th in huis hebben. Daarin bevinden zich enveloppen met speelse opdrachten. Want het telefoongesprek is zodanig opwindend geweest, dat moet wel een vervolg krijgen. En zo wordt de communicatie voortgezet, zowel psychisch als lichamelijk. Letterlijk en figuurlijk verdiepen men zich in elkaar en smelten tot een. De communicatie met woorden wordt er een van strelingen, kussen, een handen- en lippenspel, de ritmiek van het samenspel, de hemelse experience van het hoogtepunt en ten slotte de weldadige rust van het nagenieten. Zet dan eens een een muziekje op, bijvoorbeeld: “Let’s talk about sex baby, let’s talk about you and me..

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post