Blog

ALL I WANT FOR XMAS....

ALL I WANT FOR XMAS....

Kerst.

Het is op 11 december koud, overal ligt een dik pak sneeuw. Op het moment dat deze blog geschreven wordt is Nederland witter dan wit en vliegen de codes geel en oranje en rood je om de oren. Menigeen werkt thuis, na een oproep niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. In het midden van het land zijn er zelfs scholen gesloten. Het komt een beetje overdreven over allemaal, als je als kind echt strenge winters hebt mee gemaakt. Dat van die kleurcodes (waardoor je denkt: wat houdt dat in ook alweer?) het zal er wel bij horen zeker. Vroeger keek je gewoon uit het raam en zag dat het wit en glad was. En dan fietste of reed je gewoon wat langzamer. Of je pakte de slee en zelfs schaatsen op straat ging prima! Tegenwoordig doet men of de wereld vergaat als het een beetje sneeuwt. Helaas ook anders om: elders vergaat de wereld, maar we doen alsof het een beetje sneeuwt. Welnu: dat witte lage landje leeft toe naar de kerstdagen.

Inhoud.

Kerstmis is van oorsprong een christelijke feestdag, men viert de geboorte van Jezus, gezien als de zoon van God. Toch heeft het feest ook een geschiedenis die nog verder in de tijd terug ligt. Zo vierden de Germanen al het Midwinterfeest waarin het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. Pas in de vierde eeuw bepaalde keizer Constantijn De Grote de christelijke feestdag op 25 december, gek genoeg omdat de zogenaamde heidenen (=niet christenen, de Grieken en Romeinen) op die dag hun Zonnegod vereerden. Inmiddels is Kerstfeest bij veel mensen een waar familiefeest geworden. In navolging van de USA zijn er inmiddels ook gezinnen waar kerstcadeautjes worden uitgedeeld. De kerstboom volgehangen met kerstmannen, sokken hangend aan schoorsteenmantel of koelkast. Santa Claus, in zijn huidige vorm bedacht door Haddon Soundblom, in opdracht van The Coca Cola Company. Men zoekt vooral in koude tijden de warmte bij elkaar.

Warmte.

Kerstmis, de tijd van menselijke warmte. Even geen aandacht voor de rat race van het dagelijkse leven, maar onthaasten en genieten van eten, drinken, samen praten en lachen. Voor anderen is het juist een moeilijke, eenzame periode bij gemis van geliefden. Het is de harde realiteit van het bestaan die elke dag plaats vindt. Heerlijk op de bank gezeten met koffie of een glaasje wijn in de hand zien we op televisie elke dag de ellende aan ons voorbij trekken. En toch kunnen we iets van onze warmte delen. De één doet dat met een kerstkaartje of brief, de ander met een burendienst. Een telefoontje of appje, een klop op de schouder, zelfs het kleinste kan in deze dagen als een warme deken voelen. Charles Dickens heeft met zijn boek A Christmas Carol de lezer voorgeschoteld hoe belangrijk het is de boel de boel te laten, het geld verdienen te vergeten en warmte te geven en ontvangen.

Eenzaamheid.

Alleen gaande mensen zijn lang niet altijd eenzaam. Je kunt juist door de genoten vrijheid je enorm gelukkig voelen. Juist in grote groepen vind je nog wel eens mensen die zich eenzaam voelen. Zij vinden geen aansluiting en beleven dat als een nare ervaring. Loopt een relatie niet zoals gewenst, dan kan ook eenzaamheid worden gevoeld. Soms is de oplossing dan maar elk een eigen weg te kiezen. Maar vaak kan die eenzaamheid ook worden opgelost. Zijn de verschillen in denken en doen van partners niet al te groot, dan kan aanpassing aan elkaar oplossing bieden. Maar de instelling om juist de ander het beste te gunnen kan zoveel voldoening geven, dat je zelf ook meer tot je recht komt. Voor veel mensen staat het eigen geluk voorop, tot aan hele wensenlijsten aan toe. Maar je kunt ook groeien door juist medemenselijker te worden. Wat er ook voor uitkomst zal zijn, om daar te komen is een goede communicatie van levensbelang.

Erotiek.

Vrijen wordt door velen als belangrijk onderdeel van een fijne, warme relatie gezien. Niet alleen fysiek, maar ook geestelijk kun je als mensen niet dichter bij elkaar zijn dat op het moment dat je je volledig aan elkaar over geeft. Maar is dat er al een poos niet van gekomen, of laat op dit vlak de communicatie te wensen over, ook dan slaat het spook van de eenzaamheid toe. Als de partners moeite hebben de ander daarvan op de hoogte te stellen, dan kan een stel op het gebied van de erotiek uit elkaar groeien. Een andere reden kan heel simpel de drukte van alle dag zijn. Er is zoveel dat we belangrijk achten, dat echte aandacht voor elkaar er maar zo bij in kan schieten. Waar de ene partner rent voor het bedrijf, ervaart de ander dat er weinig tijd meer is voor echte communicatie, liefde en erotiek.

Voornemen.

Kerst heeft als bedoeling het donker achter ons te laten, ons te richten op herstel van betrokkenheid bij elkaar. Waar politici die betrokkenheid vaak verkondigen, richten zij zich in de praktijk enkel op financieel gewin. Geliefden die werkelijk om elkaar geven proberen die geëngageerdheid daadwerkelijk op gang te brengen. Wie in stilte nadenkt over eigen gedrag weet zelf heel goed of er genoeg aandacht wordt besteed aan de ander. Je kunt wachten op signalen van eenzaamheid, je kunt die ook voor zijn. December staat in het teken van goede voornemens en in die zin kan aandacht voor je partner daar één van zijn. Dat dit ook voor erotiek geldt spreekt voor zich. Als vrijen vaak op dezelfde manier gebeurt, is het goed om dat eens aan de orde te stellen en de ontmoeting met elkaar weer verrassend te maken.

Closer Together.

Eén van de meest creatieve manieren om vrijen weer speels te krijgen, is gebruik te maken van de speelse opdrachten die ieder product van 210th vergezellen. Stel dat je elkaar een papiertje geeft. Je tekent een poppetje van jezelf en geeft met cijfers aan in welke volgorde je op welk plekje gekust of gestreeld wilt worden, wat zal dat een lol geven. En intiem is het zeker. Intiem met elkaar is immers meer dan het vrijen zelf, het is ook geestelijk dicht bij elkaar zijn, blij zijn dat je elkaar hebt gevonden, het warme gevoel te ervaren van even met zijn tweeën te zijn, terwijl je de hele (drukke) wereld even buiten sluit. Of om in de kerstsfeer te blijven: jullie zetten beide een kerstmuts op, die net een maatje te klein is. De afspraak is: valt tijdens het vrijen je muts af, dan mag de ander je een opdracht geven. Kerst is intimiteit en "Intimacy is one of the most beautiful given things in the world."

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post