Blog

LOVE ME TINDER.

LOVE ME TINDER.

Netflix.

Op Netflix is de reportageserie “Hot Girls Wanted Turned On” te zien. Een serie die een keur aan onderwerpen te zien geeft rond de seksindustrie. De tweede aflevering gaat over de dating-app Tinder. Een smartphone-app die mensen dichter bij elkaar zoud moeten brengen. Closer Together dus. Maar is dat ook het geval? Is het een voortzetting van wat vroeger ook plaatsvond? Immers, contactadvertenties in de krant of het bestaan van relatiebureaus kunnen worden gezien als voorgangers van de apps die in het digitale tijdperk hetzelfde doen. Mensen stellen zich voor en geven te kennen op zoek te zijn naar een relatie. Zij die een partner zoeken lezen dat en besluiten of ze er wel of niet op in zullen gaan. Het lijkt op naar links of rechts swipen. Exact hetzelfde als wat contact-apps als Tinder, Grinder, Bumble etc. doen.

Zembla.

Onder de titel “Love Me Tinder” (dezelfde titel als in de genoemde aflevering op Netflix) is een reportage van het Nederlandse journalistieke onderzoeksprogramma Zembla  terug te bekijken over de bekendste dating-app Tinder. In de aankondiging wordt meteen het grootste probleem geschetst; “met 20 miljard potentiële matches om mee te daten, verbindt de dating-app Tinder meer mensen dan welke app ook. Iedere dag ‘matchen’ meer dan 26 miljoen mensen met elkaar. Op zoek naar seks, liefde, relaties.” Dat doet denken aan een situatie in een supermarkt. Je hebt gewoon een shampoo voor je haar nodig, maar in de winkel blijken er schappen vol verschillende shampoos te bestaan. Welke moet je nu kiezen?

Krant.

Het vergde in de vorige eeuw nogal wat moed om een contactadvertentie te plaatsen in een krant, zeker in een tijd dat het actief zoeken naar een partner als een minderwaardige actie werd gezien. Zij die dat deden kregen vaak te horen: “joh dat heb jij toch niet nodig?” Het waren de oude vrijsters, zieligerds en immer gescheidenen die zich hieraan overgaven. Althans zo werd alom gevonden. Je kwam immers in de kroeg, de kerk, school of sportvereniging wel genoeg mensen tegen om mee af te spreken. Waar aan voorbij werd gegaan is dat uitgaan iets heel anders is dan op zoek zijn naar een serieuze relatie. Dat laatste werd er dan steevast in bijna elke advertentie bij vermeld. Avonturiers hoefden niet te reageren.

Relatiebureau.

Wie het nog serieuzer aan wilde pakken (en een dikke portemonnee had) nam zijn toevlucht tot een heus relatiebureau. Na een intake volgde een uitgebreid interview waarin een karakterschets en een lijstje met wensen werden opgenomen. Maar net als in de krant werden met opzet geen foto’s toegevoegd. De bedoeling was dat op basis van de tekst partners konden worden gemeld bij de consulente van het relatiebureau. Die nam contact op met de uitgekozen dame of heer. Was die wel in voor ontmoeting, dan pas nam de consulente weer contact op om telefoonnummers uit te wisselen. Dat deze werkwijze prijzig was resulteerde erin dat het aantal avonturiers gering bleef. Anderzijds kwamen zij met een smalle beurs hiervoor niet in aanmerking.

Beeldcultuur.

Inmiddels is er een omslag geweest van een tekst- naar een beeldcultuur. Dat was al gaande, maar internet heeft daar ook enorm aan bij gedragen. Iedereen die een website beheert weet dat tekst kort moet zijn en meteen moet pakken, anders wordt die niet gelezen. In kranten van nu zijn de teksten vele malen korter dan vroeger en de foto’s groter. Op Tinder en andere dating-apps worden weliswaar profielen aangemaakt, maar die bestaan uit enkel een opsomming van de meest noodzakelijke gegevens. Van veel meer belang is de profielfoto. Die geeft een eerste indruk en leidt in een fractie van een seconde tot een Like, of juist niet. Een match gemaakt in een oogopslag, een afwijzing in minder dan geen tijd.

Avonturiers.

Ook vroeger waren er mensen zonder goede manieren. Zij hielden weinig rekening met gevoeligheden, hielden zich niet aan gemaakte afspraken of kwamen gewoon niet opdagen bij een date. Dat deze klachten nu business as usual zijn geeft direct aan waar het bij Tinder en andere apps zo misgaat. Door de oneindig lijkende voorraad mogelijke contacten is er geen noodzaak meer zorgvuldig met een ander om te gaan. Bevalt iemand niet, dan laat men gewoon niets meer van zich horen. Het zogenaamde “Ghosten”. Een afspraakje afzeggen waar de ander misschien wel zo verwachtingsvol naar uit heeft gekeken kan met een simpel sms’je of appje. Meerdere contacten tegelijk onderhouden, terwijl de ander denkt de enige te zijn? Het is een koud kunstje. Tinder is een speeltuin voor avonturiers. Zie hier een aantal ervaringen.

Pijn.

Wie zich op Tinder begeeft dient zich hoffelijk ten opzichte van de ander te gedragen. Ook wel fatsoenlijk genaamd. Waarden en normen gelden ook voor online daten. Zoals het nakomen van afspraken, het niet doen van onhaalbare beloften, eerlijk zijn over de vraag of de date toekomst heeft, respectvol blijven ook als de ander niet het gezochte type blijkt te zijn, duidelijk zijn over de bedoeling van de date (Wordt er een serieuze relatie gezocht? Is seks een optie?) en het daadwerkelijk terugkoppelen van elkaars bevindingen. Er kan op Tinder al gauw gespeeld worden met gevoelens. Het lijkt op een verslavend telefoonspelletje, maar aan de andere kant van de lijn bevindt zich geen Pokémon, maar een echt mens met emoties, levenservaringen, geluksmomenten en teleurstellingen. Wie daar niet goed mee om kan gaan, kan veel pijn veroorzaken.

Closer Together.

De meeste mensen zijn niet geboren om alleen te blijven in hun leven. Het is daarom vanzelfsprekend dat zij op zoek gaan naar een partner. Voor langere- of kortere tijd. De één gaat voor een langdurige relatie, de ander voor af en toe contact en ook zijn er mensen voor wie seks de hoofdzaak vormt. Wie daar meteen eerlijk over is, neemt de ander serieus en schept duidelijkheid. Het is juist die eerlijkheid die mensen Closer Together maakt. Zelfs in geval van een one-night-stand is er dan geen pijn of teleurstelling achteraf. Closer Together heeft daarom te maken met iemand behandelen, zoals je zelf behandeld zou willen worden. Wie op die manier met Tinder omgaat doet dat met respect. En bedenk: belandt de date toch in de slaapkamer: Intimacy is one of the most beautiful given things in the world!

Jan Weeber
©210th
Share this
Older Post Newer Post