Blog

Make Love Not War

Make Love Not War

Erotiek op TV.


Een traditioneel avondje televisie bestaat hieruit dat programma's bekeken kunnen worden op het moment dat ze worden uitgezonden en dat de zender bepaalt welke inhoud er binnen dat schema wordt aangeboden. Dat laatste is zeer divers: van documentaires en nieuws, naar sport en spelshows en van concerten tot politieseries. Echter: er is één genre dat niet of nauwelijks binnen de programmering past: erotiek. Tegenwoordig moet je met een lampje zoeken wil je iets bloots op televisie kunnen bekijken. Op internet des te meer, maar hoe komt dat toch? Iedereen weet: sex sells!


Geweld.


In plaats van elkaar lief te hebben, kun je ook elkaar naar het leven staan. Dat laatste is veel meer geaccepteerd dan het eerste. Althans als je af gaat op wat een gemiddeld televisieavondje te bieden heeft. Dat het dagelijkse Journaal een flinke portie aan ellende en geweld de huiskamer binnen brengt is misschien niet te vermijden. Maar daarnaast is er een enorm arsenaal aan politieseries, detectives en films waarin geschoten, vergiftigd, gemarteld, gestoken en gemoord wordt alsof het allemaal niks is. Een lijk meer of minder, we kijken er niet meer van op. We laten er onze kinderen bovendien aan wennen met jeugdseries, die naar gelang ze voor een hogere leeftijd zijn bedoeld, steeds gewelddadiger qua inhoud zijn.


Achter gesloten deuren.


Geliefden zoeken, in meerderheid, de beslotenheid op als ze elkaar willen liefhebben. Ze sluiten voor even de wereld buiten om volop van elkaar te kunnen genieten. Ook als ze op vreemde plekken willen vrijen is dat om niet ontdekt te worden. De spanning dat dit weliswaar zou kunnen geeft een kick, maar het is zeker niet de bedoeling dat dit ook echt plaatsvindt! In het algemeen gesproken vinden liefdesparen dat wat ze met elkaar doen dusdanig exclusief, dat zij daar niet met anderen over spreken. Althans niet in detail. Zo zal erotiek altijd een onderwerp blijven dat aan veel eettafels onbesproken blijft. Niet eens zo zeer uit schaamte, maar meer door het exclusieve karakter van de beleving.


Dubbele moraal.


Dit alles heeft tot gevolg dat erotiek op televisie mondjesmaat aan bod komt, terwijl geweld in overvloed wordt getoond. In vroeger tijden was seks "niet netjes". Het tonen van bloot op televisie stamt uit 1967 toen de VPRO in het programma Hoepla voor het eerst de krantlezende kunstenares Phil Bloom toonde. Naakt wel te verstaan. Er werd schande over gesproken en die houding bleef decennia lang hangen in de Nederlandse huiskamers. En eigenlijk is dat nog zo. Als vader stiekem porno kijkt op zijn laptop, klapt hij die snel dicht als moeder de kamer binnenkomt. Een taboe is maar zo niet weg. Het mag de vraag zijn of we überhaupt zo ver komen dat mensen zo openlijk over erotiek spreken, als over de ellende in de wereld.


Taboe.


Sinds de seksuele revolutie in de jaren 60 is er veel veranderd. De kennis omtrent seksualiteit is enorm toegenomen. Vrouwen hebben hun plek opgeëist als het gaat om het genieten van seks, mensen van dezelfde geaardheid hebben hun plek verworven. Let wel: in Nederland! Elders op de wereld zijn er zoveel gebieden waar men nog lang niet zo ver is. Maar laten we ons niet rijk rekenen: iets dat ooit een taboe was, zal dat in zekere mate ook blijven. Gelijkheid voor minderheden zal altijd onderhoud vergen. Maar ook in de zakenwereld is merkbaar hoezeer erotiek nog lang niet overal geaccepteerd is. Iemand die een erotiekshop drijft zal moeilijk aan financiering komen. Tegen dat probleem lopen ook filmproducenten, bladenmakers en jawel: zelfs een webshop als die van 210th aan.


Kennis maakt macht.


Men betitelt in het buitenland ons landje nogal eens als vrijgevochten. Hier kan alles! Dat valt te bezien, maar feit is dat als je erotiek niet als taboe benadert en dus de kennis erover toeneemt, er veel minder misstanden op dit vlak voorkomen, dan in landen waar die openheid er niet is. Zoals tienerzwangerschappen, abortussen, verkrachtingen, machtsongelijkheid, onveilige seksbeleving. Concluderend: erotiek zou gevierd moeten worden in plaats van weggestopt. Make love not war!


Lifestyle.


Het antwoord op de vraag: “hoe halen we erotiek uit de taboesfeer” wordt door Sofie Rockland van 210th gevonden in de manier waarop ze er mee om gaat. Was erotiek vroeger iets dat “ranzig” werd gevonden, zij ziet het juist als iets waar je trots op kunt zijn. Het hoort bij de hogere beleving van het leven. Het heeft klasse, omdat niet de daad, maar de beleving centraal staat. Niet plat “seks met elkaar hebben”, het is samen leren om optimaal van elkaar te kunnen genieten. Met alle creativiteit, inlevingsvermogen en humor van dien. Het is daarom dat de producten van 210th luxe zijn verpakt in stemmig zwart met zilveren belettering. Niet alleen omdat dit goed verkoopt, maar juist ook omdat deze potjes, flacons en boxen op deze wijze als vanzelfsprekend thuis horen op de slaapkamer. Erotiek als lifestyle is van een hogere orde: uitdagend, speels en eerlijk. Het brengt mensen Closer Together. Zonder taboes, zonder dubbele moraal, maar als een geschenk uit de hemel. Was er overal op de wereld maar zoveel openheid over erotiek dat mensen op deze wijze van dit levensgeschenk konden genieten. 210th werkt daar, op haar eigen wijze, hard aan!


Jan Weeber
©210TH

Share this
Older Post Newer Post