Blog

MENSTRUATIE: HET LAATSTE TABOE?

MENSTRUATIE: HET LAATSTE TABOE?

Voortplanting.

Onze mensensoort bestaat uit de helft mannen en een even groot deel vrouwen. Bij benadering. Dat is biologisch zo bepaald omdat we, met z’n allen, tot één ding heel goed in staat zijn; het in stand houden van de soort. Biologisch gezien dé reden van ons bestaan. Als denkende soort kunnen we er allerhande andere motivaties op na houden, maar stoppen we met ons voort te planten, dan is het op den duur toch echt afgelopen met de geschiedenis van de rechtop lopende aap. En daarom zijn onze genitaliën zo geschapen dat we lol ervaren in de daad die ertoe leidt dat er kroost ontstaat. Eikel en clitoris, als die gevoelloos waren, zou de mensheid dan toch in zulke groten getale floreren op de blauwe planeet? De vraag stellen is die beantwoorden.

Edele delen.

Kortom, voor de mensheid zijn de edele delen van groot belang. Penis en vagina, ze zijn de oorsprong van het leven en daarbij een ultiem middel van genot. Het zou derhalve logisch zijn te veronderstellen dat we daar alles over weten en er in alle openheid over communiceren. Toch mag men zich afvragen of echt alle jongetjes voorafgaand aan hun eerste natte droom over het verschijnsel worden geïnformeerd, opdat zij zich niet rot schrikken als zij ontwaken met een plakkerige pyjamabroek. En weten echt alle meisjes hoe hun vagina er daar beneden uitziet? Uit recent onderzoek in Engeland blijkt dat de helft van de vrouwen aldaar de onderdelen van een vagina niet benoemen kan, op -opmerkelijk genoeg- de clitoris na. Hoe met dit lichaamsonderdeel om te gaan is evenmin bekend. Zo denken velen dat een vagina met zeep gewassen moet worden, ook en vooral na de seks.

Periode.

En dan is er nog dat andere nieuws, dat niet altijd met instemming een blijde boodschap inhoudt, dat van de menstruatie. Op een leeftijd dat jonge meisjes nog helemaal niet met seks en voortplanting bezig zijn, worden zij geconfronteerd met een maandelijks ongemak. Iets dat niet zelden een ware kwelling is. Enerzijds vanwege het bloederige en geurende karakter, anderzijds door hoofd- en buikpijnen en andere fysieke en geestelijke beperkingen. Het liefst zouden veel meiden het de omgeving niet laten weten dat “de rode vlag uithangt”. En daarmee is het taboe geboren. Want op het werk wil je niet laten weten dat je je eigenlijk ziek, zwak en misselijk voelt. Dat je knorrig en kortaf bent. Dat er lang niet zoveel uit je handen komt dan op andere dagen. Het is alleen tegen je beste collega of vriendin dat je zegt dat je in je periode zit. Een eufemistisch woord voor ellendig voelen.

Alleen.

Het lastige bij dit alles; er zijn genoeg meiden en vrouwen die dit helemaal niet erkennen. Die vlinderen lekker door die week heen. Het is even wat gedoe met maandverband of tampons, maar verder geen centje pijn. Fijn voor hen, maar lastiger voor degene die de lasten wel zwaarder ervaren. Juist als vrouwen in de omgeving zich “flinker” tonen, wordt het gevoel van er alleen voor staan sterker. Er is de laatste tijd daarom meer aandacht voor de menstruatie, zij het niet altijd op een goede manier. Zo zijn er de free bleeders die het bloed langs hun benen laten lopen, omdat de natuur dat zo bedoeld zou hebben. Op het gevaar van schimmelinfecties af, dat dan wel. Overigens zijn er ook die een menstruatiecup gebruiken in plaats van verband. Nu is ieder vrij te doen en laten, zolang een ander daar geen last van heeft, maar of dit nu de manier is om menstruatie uit de taboesfeer te halen mag worden betwijfeld.

Endometriose

Beter is het de problemen in kaart te brengen en daar oplossingen voor te bedenken. Zo heeft het Radboudmc 42.000 vrouwen geënquêteerd, waarvan uiteindelijk maar liefst 85 procent aangaf problemen te ervaren, zoals pijn. Bovendien gaf 70 procent aan moe, of geestelijk minder stabiel te zijn. Enorme aantallen dus, die bovendien voor de omgeving geheim worden gehouden. Zelfs huisarts of gynaecoloog worden niet altijd juist geïnformeerd door het taboe op het onderwerp. Het grootste gevaar hierbij is het ontstaan van endometriose. Deze chronische aandoening houdt in dat het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. Op de website van de Endometriose Stichting is te lezen welke klachten bij deze aandoening horen, welke behandelwijzen er zijn en medicatie er mogelijk is. Ermee door lopen is in alle gevallen zeer af te raden, daar onvruchtbaarheid het gevolg kan zijn.

Communicatie.

Op de website van de NOS is een duidelijk filmpje over de menstruatie te vinden. De strekking ervan is dat erover praten veel oplost. Het is toch ook eigenlijk gek dat de helft van de totale wereldbevolking ermee te maken krijgt en er niet over zou durven te praten. Daarbij komt dat de andere helft, de mannen dus, tegen het verschijnsel helemaal niet raar aankijkt. Het hoort nu eenmaal bij vrouwen, zo denken zij. Ondertussen blij dat ze dit niet zelf overkomt. In een goede liefdesrelatie zal een man zijn vrouw juist steun willen bieden als zij haar klachten uit. Andere stellen zijn zelfs zo ver dat voor het vrijen oplossingen worden bedacht, waardoor de liefdesdaad niet stil ligt tijdens de maandstond. Bij het ene stel brengt de communicatie hen zo ver dat strelen en zoenen genoeg is, een ander stel houdt het bij de orale variant en nog weer anderen bevaren de rode zee. Dit kan omdat het taboe voor hen niet geldt en onderling begrip tot passende daden leidt.

Closer Together.

Taboes zijn ervoor om te slechten. Om die reden besteden we hier op de website van 210th daar aandacht aan. Het credo is immers Closer Together. Wie communiceert komt tot grote daden. Want wat kan het een vreugde geven als iets geen taboe meer is, wat een bevrijding als je er gewoon over praten kunt als iets bezwaarlijk is, of juist zoveel plezier heeft gegeven. Het taboe voorbij kan er heerlijk gespeeld worden, bijvoorbeeld aan de hand van de speelse opdrachten die de bodycareproducten en erotische boxen van 210th vergezellen. Zij bevorderen de communicatie en het spel en laten zien dat wij allemaal mens zijn met onze gevoelens, voorkeuren en liefde voor elkaars onzekerheden. Als die worden besproken wordt erotiek een feest voor twee. Daar hoort de menstruatie zeker bij. Ervaart een vrouw begrip van haar partner, dan groeit haar liefde. All you need is love!

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post