Blog

MEROL DOORBREEKT TABOES.

MEROL DOORBREEKT TABOES.

Jong.

Je bent jong en je wil wat, kopte radio- en televisiezender Veronica in de vorige eeuw. Jong stond in de jaren 80 voor wild, onstuimig en niet conformeren aan het establishment. De jeugd van toen was open in haar uitingen. Seks nog nauwelijks omgeven door taboes, een erfenis van de seksuele revolutie, die alweer enige tijd geleden had plaats gevonden. De zender deed daar zelf aan mee door via de Pinup Club, het programma van Jef Rademakers, bloot op televisie te tonen. Jonge mensen met vragen op het vlak van seksualiteit, werden door Wendy van Wanten beantwoord. Niet dat het onomstreden was, er werden zelfs Kamervragen over gesteld, maar het was duidelijk: seksualiteit was een door het kijkpubliek gewaardeerd onderdeel van een televisieavond geworden.

Spuiten en Slikken.

Door de komst van het internet zijn veel hardere varianten van de erotiek bereikbaar geworden. Aanvankelijk was het de televisiezender SBS6 dat hier op insprong met erotisch getinte programma’s, maar vooral Spuiten en Slikken van BNNVara is het voorlichtingsprogramma voor de jeugd geworden. Ook dit programma kon zich aanvankelijk op monitoring door de overheid verheugen, maar dat was vooral omdat er voorlichting over drugs werd gegeven. Nog altijd probeert het programma erotiek uit de taboesfeer te halen. Dit omdat de jeugd beduidend preutser is geworden ten opzichte van de vorige eeuw. Enerzijds doordat niet Westerse culturen meer invloed op de Nederlandse maatschappij hebben gekregen, anderzijds door de MeToo-beweging die als bijeffect heeft dat mensen zich geen buil durven te vallen en zich voorzichtiger op seksueel gebied gaan gedragen.

Social media.

Juist dat heeft ertoe geleid dat voorlichting over erotiek en seksualiteit weer van groter belang is geworden. Sterker nog, het lijkt erop dat er veel meer onderwerpen zijn ontstaan waar nog maar moeilijk over gesproken wordt. Niet dat dit maatgevend is voor elke Nederlander, maar “dat is privé”, of “daar praat je niet over”, wordt met regelmaat gehoord in vlogs op YouTube. Diezelfde social media doet evenwel ook het tegenovergestelde. Zo zijn er grote hoeveelheden kanalen te vinden waar vloggers hun uiterste best doen voorlichting te geven aan hun kijkers, al mogen er soms vragen gesteld worden over hoe correct die informatie is. Influencers zijn ontdekt door bedrijven, die hen betalen voor de boodschappen die zij brengen. Wie betaalt, die bepaalt.

Merol.

Het is Merel Baldé, die onder de artiestennaam Merol, het over een andere boeg heeft gegooid om jeugdige kijkers en luisteraars een blik te gunnen op gevoelige onderwerpen. Deze Dordtse lijkt in haar clips op een jonge meid die in haar vrije tijd wat clipjes opneemt, maar niets is minder waar. Afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie speelde ze al in grote voorstellingen waaronder Soldaat Van Oranje de musical. Bovendien zijn haar teksten van een veel diepere inhoud dan een bakvis zou kunnen bedenken. Aansprekend is bijvoorbeeld het lied Borderline, waarvan het refrein herhaalt: iedereen probeert stabiel te zijn, maar het leven is nu eenmaal borderline. Of Lekker Met De Meiden, dat een mooi beeld geeft dat de omgang van meiden met elkaar zoveel anders is dan die van jongens onderling.

Bef me.

Onlangs meldden RTL Nieuws en Editie NL dat Moral weer een nieuw lied heeft geproduceerd met de welluidende titel: Hou je bek en bef me. Het is uiteraard deze tekst die de nieuwsmedia getriggerd heeft om er iets over te melden, want het is Nederlands en dus is het te verstaan. Wie echter de Amerikaanse rapmuziek beluistert komt veel scherpere, onversneden seksuele proza tegen. Zonder enige terughoudendheid wordt daarin verhaald over orale seks, de daad zelf en het liefst met zoveel mogelijk vrouwen tegelijk. Maar in het snelle Engels gaat dat het ene oor in en het andere weer uit, zelfs als de woorden bitches en motherfucker keer op keer worden herhaald. Nu het Nederlandse woord bef klinkt, worden oren gespitst.

Omgekeerd.

In de vele clips van rapartiesten zien we het vaak terug; heren in luxe zetels of met hun sixpack gezeten bij de rand van het zembad, waar wellustige, schaars geklede vrouwen omheen kronkelen. De gespeelde opwinding druipt er vanaf en de heren bepalen dat de dames verordonneerd zijn de nodige hand- en spandiensten bij hen te verrichten. Het lijkt te bevestigen dat de man bepaalt op erotisch vlak. Dat nu wordt in de clip van Merol volledig omgekeerd. De mannen dansen in hun onderbroek, terwijl de vrouw in kwestie hen voorhoudt vooral hun mond te houden en over te gaan tot orale daden. Want jawel, ook vrouwen willen gewoon actie, maar vooral ook aan hun trekken komen. De dagen van erop en eraf zijn voorbij. Goed voor de jeugd, en dan met name de jongens, om dit in de oren te knopen. En nee, dit is geen open deur. Menige mannelijke student denkt nog steeds dat meiden hertjes zijn die je wel even kunt ne*ken.

Closer Together.

Oudere generaties zullen bij het zien van de clip zich afvragen waarom dit nou zo moet. Kan dit alles niet met meer respect. Dat kan zeker, maar deze clip is slechts een druppel in een zee van video’s waarin de vrouw als seksobject wordt geëtaleerd en het aan de man is daarvan te genieten. Merol heeft zich ten doel gesteld te bereiken dat jongeren meer open over seks durven praten. Dat ze meezingen met de tekst zou daarbij al winst zijn. Hetgeen duidelijk maakt dat ze zich niet al te hoge pretenties aanmeet, maar ook dat ze zich erover zorgen maakt dat jongeren tegenwoordig nogal preuts en daardoor gesloten zijn over het onderwerp. Elke poging om daar iets aan te doen verdient lof. Partners die graag Closer Together met elkaar willen zijn kunnen dat bereiken door open met elkaar te communiceren. Wie weet doet het liedje zoveel stof opwaaien dat dit het gesprek op gang brengt. Wat dat betreft had de titel ook kunnen zijn: Open je mond en…..

Jan Weeber
©210th
Share this
Older Post Newer Post