Blog

Mindful omgaan met erotiek.

Mindful omgaan met erotiek.

In therapie.

 

Er zijn mensen, die in therapie gaan, omdat het leven voor hen niet zo verloopt, zoals ze dat wensen. Vaak komt dat omdat zij, door allerlei oorzaken in hun leven, niet realistisch over zichzelf en het bestaan, hebben leren denken. Maar dit is te leren. Erg in zwang geraakt, is het volgen van een cursus Mindfulness (opmerkzaamheid). En eigenlijk zijn er voor elk mens, ook zij die zich honderd procent goed voelen, wel elementen uit Mindfulness, waar baat bij te halen valt. Het gaat hieronder dan ook niet over zweverig gedoe; eigenlijk is er niets realistischer dan Mindfulness. Ook al heeft de naam wel iets alternatiefs.

 

Mindfulness.

 

Wil je kort en bondig meer weten over Mindfulness, klik dan hier. In de kern komt het erop neer dat je bewust bent, van wat je op dat moment ziet, hoort, ruikt, proeft, wat je aan het doen bent enzovoort. Maar dan zonder gedachten die in je opkomen en je weghouden van waar je mee bezig bent. Een internetter weet hoe het werkt: je moet iets opzoeken, maar je bent al gauw afgeleid door andere websites die je aandacht trekken. En aan het eind van je surfsessie ben je de zoekopdracht zelfs vergeten. Mindfulness doet niets anders dan de gedachten daar te focussen waar ze moeten zijn, zonder denkbeelden die je af doen dwalen.

 

Mindful bezig zijn met erotiek.

 

Stel, je hebt zin in een heerlijk potje vrijen. Maar je hebt ook een drukke werkdag achter de rug. En het vervelende is: ook nog een paar belangrijke afspraken in het verschiet. Hoe houd je dan je aandacht erbij, tijdens de liefdesdaad? Hoe krijg je het voor elkaar, dat je volle agenda er niet toe leidt, dat de seks van middelmatig niveau wordt? Tobin Giblin (auteur en coach op het gebied van Mindful leven) heeft hier drie tips voor beschreven in zijn boek: “The Art of Mindful Living”.

 

1. Aandacht voor het plezier van vrijen.

 

Wie met zijn gedachten afdwaalt, tijdens de seks, is in feite niet volop aan het vrijen. Het plezier straalt er niet af, de kans bestaat dat routineus bekende paden worden bewandeld. Lukt het om je aandacht te verleggen naar het plezier, dan verleg je in feite die aandacht van je hoofd naar je lichaam. Naar het gevoel, het plezier, de liefde die je je partner geeft en terug ontvangt. Ben je je daar volop van bewust, heb je daar je aandacht bij, dan is er in je hoofd geen ruimte meer voor je werkafspraken en dergelijke.

 

2. Wees vriendelijker voor jezelf.

 

Het is dat nare stemmetje in ons hoofd, dat ons voorhoudt: “mijn lichaam is nu niet het meest aantrekkelijke van de wereld, ik verdien dit plezier eigenlijk niet en echt een goede minnaar ben ik ook niet”. Wie van zulke gedachten heeft, heeft eigenlijk last van perfectionisme. En zelfs als iemand perfect is in bed, dan nog is er de angst om té perfect te zijn. Je zou daarmee immers de ander een gevoel van minderwaardigheid kunnen bezorgen. Het zijn pijnlijke gedachten, die je nooit tegen een kind zou durven uitspreken. Het zou dat kinderzieltje danig kunnen beschadigen. Spreek ze dan ook niet tegen jezelf uit. De ziel van een volwassene, mag bij tijden, zo kwetsbaar als dat van een kind zijn. Bescherm dat kind in je, in plaats van het te beschadigen en denk in alle gevallen positief over dat kind, ondanks alle imperfecties die het heeft!

 

3. Openheid en bereidheid.

 

Veel mensen zijn gesloten over erotiek. Dat kan veel oorzaken hebben, maar meestal komt dat omdat veel mensen bang zijn gekwetst te worden. Mindfulness gaat ervan uit, zo eerlijk tegen jezelf te zijn, dat je zelfs aanvaardt dat pijn en verdriet bij het leven horen en daar niks geks aan is. Die openheid naar jezelf (en je partner) opent deuren. Bereidheid om alleen, of samen, dat kwetsbare van seksualiteit te durven ontdekken, brengt meer levendigheid, gezondheid en geluk. Emoties, die je eng vindt, zullen maar zo niet verdwijnen, maar door de confrontatie met ze aan te gaan, leer je ze kennen. Je leert ze zelfs waarderen. Zoals Tobin Giblin verbeeldt: “Je kunt de golven van de zee niet stoppen, maar je kan wel leren surfen!” Ga je zo om met diegene, die je het allerliefst is, dan leer je ook om zo met jezelf om te gaan. En andersom: er is dan geen verschil tussen die twee!

 

Closer Together.

 

Eigenlijk komt alles, dat hierboven is beschreven, op hetzelfde neer: leer te houden van dat wat is zoals het is. Leer te genieten van dat wat werkelijk reëel is. Vraag de ander maar eens wat hij of zij goed vindt aan jou. Je zult verbaasd zijn over het positieve antwoord dat daar op komt! De wereld mag dan boos zijn, dichtbij vind je degene die het beste met je voor heeft. Met je aandacht er echt, voor de volle honderd procent, bij zijn. Hoe heerlijk is het als je de ander masseert met de 210th massage olie. Hoe diep raak je bij elkaar betrokken als je samen een speelse opdracht, uit een 210th Erotische box, speelt? Het levert veel aandacht, plezier, verleiding en intimiteit op. Mindfulness ten top. Het bewijs dat de beleving van erotiek helend kan zijn!

 

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post