Blog

NEE BAAS, NU EVEN NIET!

NEE BAAS, NU EVEN NIET!

Onderzoek.

In januari van dit jaar besteedt De Volkskrant aandacht aan het zoveelste onderzoek naar het seksuele gedrag van de Nederlander. Eens in de vijf jaar onderzoekt de Rutgers Stichting, tegenwoordig kortweg Rutgers genaamd, of we het nog wel doen en hoe vaak dan. En wat blijkt? Vijfentwintig plussers zijn nogal lui op dat vlak en hebben nog maar drie keer in de maand seks. Niet drie keer per dag, niet per week, maar in de maand. Minder dan eens in de week dus. Men concludeert dat de ondervraagden in de leeftijd tussen de 17 en 80 jaar wel tevreden zijn over de kwaliteit, maar niet over de hoeveelheid. Alleenstaanden zijn overigens wel actiever, dan mensen met een vaste relatie.

Apps.

Onderzoeken van vroeger zijn evenwel niet helemaal vergelijkbaar met die van nu. Daar zijn de vele kennismakings Apps als Tinder en Grinder debet aan. Een partner zoeken voor een gezellig avondje was vroeger een stuk minder gemakkelijk dan tegenwoordig. Het is naar links en rechts swipen en de gegadigde is gevonden. Ook zijn er diensten als Second Love en Novamora, die obscure seksblaadjes als Candy hebben vervangen. Er zijn relaties genoeg waarbij seksuele vrijheid bespreekbaar en mogelijk uitvoerbaar zijn. Afwisseling van spijs doet eten zogezegd. Echter: het gros van de vaste relaties moet hier niets van hebben en moet een manier zien te vinden om de erotiek spannend te houden.

Social media.

De nieuwe opties belicht hebbend, komt het nadeel ervan ook aan het licht. In het huidige bestaan nemen de telefoon, de televisie, tablet of laptop een enorme plaats in. Het is wonderlijk, maar ook de realiteit, dat we onze ogen nog maar nauwelijks van het scherm kunnen houden. We zijn niet meer onbereikbaar en steeds weer komen er berichtjes, mailtjes en andere verzoeken om aandacht bij ons binnen. Het is zoveel dat de wens om onbereikbaar te zijn klinkt in het bedrijfsleven. Wie ouder is ervaart hoeveel meer lawaai de televisie produceert, in vergelijking met de begintijd van dit medium. Herrie waar je moe van wordt. Daarbij spannen reclamespotjes qua decibellen de kroon. Daar staat dan weer tegenover dat zij die op die moderne media porno kijken vaker de liefde bedrijven, dan zij die dat niet doen.

Nieuw.

Drie keer in de maand, is dat echt weinig? Het is maar hoe je het bekijkt. Het klinkt inderdaad als minimaal, maar dat is mogelijk zo omdat we ons herinneren hoe het was in onze jonge jaren. Toen konden velen van ons niet wachten om het weer te doen, de hormonen deden gewoon hun werk en alles was nog onontgonnen grond. De ontdekking van seksualiteit behoort tot de mooiste periodes in een mensenleven, althans als dat op een natuurlijke, ongedwongen manier plaatsvindt. De verwondering over elkaars lichaam, het ontdekken van dat wat er allemaal lekker voelt, het beluisteren en zien van het genot van de ander en het alles overstemmende hoogtepunt. Op jonge leeftijd hoef je niet aangemoedigd te worden om dat nog eens te beleven en te herhalen.

Overwerken.

Maar dan komt de volwassenheid, zeker als de opleidingstijd voorbij is. Het werk roept en vrijheden worden ingewisseld voor verantwoordelijkheden en plichten. Er is maar een kleine categorie mensen die van hun hobby hun werk weet te maken, voor de meeste mensen is het slechts het middel om brood op de plank te krijgen. Werken voor de baas zogezegd. Werken is moeten. Bovendien vraagt die baas om veel commitment van zijn werknemers. Overwerken is voor veel mensen zo gewoon dat het nauwelijks die term verdient. Buiten werktijd moet er vaak nog zo veel, dat het de norm is geworden. Het is niet meer dan redelijk daar eens over na te denken. Zou de productiviteit er juist bij gebaat zijn als werknemers meer tijd voor rust, partner en gezin over zouden houden?

Planning.

Het minder doen, maar wel tevreden zijn over de kwaliteit van vrijen. Dat roept om actie. De mens zit immers zo in elkaar dat het graag iets prettigs herhaalt. Zit de maatschappij dwingend in elkaar, dan moet diezelfde maatschappij gedwongen worden een stapje opzij te doen. Dat kan heel simpel. Pak de kalender, al dan niet digitaal, erbij en kruis aan (of teken een romantisch hartje) wanneer jullie denken tijd en gelegenheid te hebben om te vrijen. Op die dag kan er energie gespaard worden en worden al die digitale media na het werk uit gezet. Sorry baas, ik heb dat mailtje niet gezien, dat moet kunnen. Eventuele kinderen mogen naar vriendjes, opa en oma of moeten gewoon op hun kamer blijven. Papa en mama hebben even tijd voor elkaar nodig, daar is toch niks geks aan? Laat de woning dat toe, richt de zolderkamer in als ouderslaapkamer, weg van kinderen!

Closer Together.

En vergeet vervolgens niet kleur aan het vrijen te geven. Lekker douchen bijvoorbeeld. Of een heerlijke massage. Doe nu eens niet die doordeweekse pyjama aan maar een mooie boxershort, waarvan je weet dat ze die graag ziet. En zij een uitdagend setje. Een muziekje op, een kaarsje aan. Zeker als er nog geen kinderen zijn kan de hele slaapkamer ingericht worden als liefdeskamer. Gezelligheid doet vrijen, zo raak je dicht bij elkaar betrokken. Closer Together zogezegd. En wie weet wordt het wel zo ondeugend, nu je weet dat alle tijd voor deze avond in het teken van het samenzijn staat, dat je begint aan een speelse opdracht die je vindt bij de bodycare producten en erotische boxen van 210th. Dag baas, dag mobieltje, wij zijn er even niet. Wat een top-avond, we want more!

Jan Weeber
©210th
Share this
Older Post Newer Post