Blog

OPSCHEPPERIJ OP INTERNET.

OPSCHEPPERIJ OP INTERNET.

Kijkgedrag.

Jonge mensen hebben een ander kijkgedrag dan oudere, zo houden televisieproducenten ons voor. Hele programma’s uitkijken, dan doen ze nog maar weinig en bovendien kijken ze liever naar leeftijdsgenoten dan naar mensen die hun hele leven al een carrière op de beeldbuis hebben. Dat heeft ook te maken met de mogelijkheid om op korte termijn nieuwe ideeën uit te werken met weinig middelen. En zo is het fenomeen vloggen ontstaan. Een simpel cameraatje volstaat. Is het filmpje klaar, dan bestaat editen uit niet veel meer dan de juiste stukjes aan elkaar plakken en uploaden maar naar YouTube, Instagram en al die andere webstekken die er bestaan.

Influencers.

Daarmee zijn jonge mensen ook een prooi geworden voor de industrie die gebruik van hen willen maken. Heeft een vlogger veel volgers dan valt daar geld aan te verdienen. Voor de vloggers zelf, maar vooral ook voor bedrijven. Zij sponsoren de vloggers, die daarvoor in ruil reclame maken voor producten. Het gevolg is dat deze vloggers zogenaamde Influencers zijn geworden. Als zij doen alsof ze fan zijn van een bepaald product dan is het cool, in de ogen van de kijkers, om dat product ook aan te schaffen. De marktwerking ten voeten uit. Kwalijker is het evenwel dat de verstrekte informatie niet echt hoeft te kloppen.

Seks.

Inmiddels hebben zich veel vloggers gestort op het thema seksualiteit. Dat is niet zo’n wonder, dat past bij de leeftijdsgroep waar zij filmpjes voor maken. De puberteit voorbij is het een populair onderwerp, er wordt informatie ingewonnen in een tijd dat er wordt geëxperimenteerd. Dat is een goede zaak, goede kennis voorkomt teleurstellingen, ziektes en ongewenste zwangerschappen. Maar diezelfde informatie kan ook een verkeerd beeld geven. Het is maar uit welke mond de feiten komen. En is die ene vlog wel serieus bedoeld? Wordt er niet apekool verkocht? Wordt een vlog gesponsord door bijvoorbeeld een online erotiekshop, dan zullen producten veel positiever worden beoordeeld, dan dat een onafhankelijk iemand die bespreekt.

Straat.

Er zijn veel vloggers op Youtube die straatinterviews houden over onderwerpen die erotiek betreffen. Lukraak worden vragen gesteld aan niets vermoedende voorbijgangers. Hoe vaak doe je het? Gebruik je ook speeltjes? Masturbeer je? Hoe veel bedpartners heb je gehad? In feite komt elk thema wel een keertje langs. Sommige wandelaars wimpelen de interviewer af, andere zijn verrassend open. Blijft wederom de vraag hoe betrouwbaar de gegeven antwoorden zijn. Want jonge jongens of meiden doen zich graag cool, stoer dus, voor. Ze doen “het” maar zo elke dag, ze experimenteren bij het leven en staan vrijwel allemaal sterk in hun schoenen als het over erotiek gaat. Het is net als op Facebook: doe jezelf voor als iemand van de wereld en schep lekker op!

Nu.

Echter; onlangs kwam nieuwssite Nu.nl met een onderzoek, waaruit bleek dat de meeste (ook jonge) mensen de liefde slechts drie keer per maand bedrijven. Dus niet per week! Juist Youtube en andere internet-kanalen zijn daar debet aan. Men is de hele dag zo druk met appen, bellen, volgen, reageren, dat er nog nauwelijks tijd, zin en energie overblijft om te knuffelen of anderszins echt sociaal te zijn. Die onheilstijding komt ook niet van zomaar een enquête. Het is Kenniscentrum Rutgers die dat onderzoek naar seksuele gezondheid deed onder 17000 volwassen mensen. Er wordt door anderen betwijfeld of de smartphone zo’n negatieve invloed heeft als uit het onderzoek komt, maar de trend van overdrijving in wat men over het algemeen over de frequentie zegt is duidelijk.

Closer Together.

Facebook en Instagram vormen de media van de mooie vakantieplaatjes en uitbundige feestpartijen, die worden gepost om anderen jaloers te maken. Youtube laat de meest spraakmakende dingen zien die niet maatgevend zijn voor het echte leven. Eigenlijk moet je daartegen bestand zijn. Zo niet, dan is het raadzaam om de tijd die anders in de digitale wereld wordt gestoken aan elkaar te besteden. Er is een wereld die echt is en die vind je enkel bij elkaar. De oppervlakkigheid voorbij kun met elkaar diepe gesprekken hebben en een intense relatie opbouwen, waarin er geen ruimte is voor opschepperij omdat alleen de waarheid telt. Zo Closer Together bij elkaar is het niet van belang hoe vaak je het doet, zo lang vrijen maar speels, humorvol, liefdevol en echt is.

Jan Weeber
©210th.
Share this
Older Post Newer Post