Blog

OVER DE LIEFDE.

OVER DE LIEFDE.

Film.

De film Alles is liefde is een Nederlandse een speelfilm uit 2007. Een vrolijke komedie, met uiteraard de nodige romantiek. Een feel good movie, zogezegd. De film wordt druk bezocht, zo zeer dat het de eretitel Gouden Film krijgt toebedeeld, en later die van Diamanten Film, als de miljoenste bezoeker op de rolprent is afgekomen. Uiteraard kan men er dan niet meer omheen dit grappige niemendalletje ook het Gouden Kalf toe te kennen. VPRO Cinema schrijft over de film: Sprankelende romantische komedie met talloze verhaallijnen waarin alle vormen van liefde aan bod komen. In een razend tempo wordt een bonte verzameling personages geïntroduceerd, die ondanks de uitvergrotingen en clichés al snel tot leven komen. Ze zijn bigger than life én herkenbaar, hilarisch én ontroerend.

All You Need Is Love.

Het is 25 juni 1967 als het programma Our World wereldwijd wordt uitgezonden. Althans in 26 landen en dat is bijzonder. Het is namelijk voor het eerst dat een televisieprogramma per satelliet wordt uitgezonden, en er echt van internationale live-televisie gesproken kan worden. Zo’n 350 miljoen kijkers zijn getuige van beelden uit de verschillende landen, maar ook van het live-optreden van de beste popgroep ooit, The Beatles. Zij spelen in de zomer van flower power het speciaal voor de uitzending gecomponeerde All You Need Is Love, dat begint met de intro van het Franse volkslied. Op vinyl-single uitgekomen wordt de song, die spreekt over “The Summer Of Love” een nummer 1 hit. Veel later zal het lied het beginnummer worden van de gelijknamige Tv-hit van Robert Ten Brink, die door zijn programma de bijnaam Doctor Love krijgt.

Liefde.

In vroeger jaren is ECI nog een boekenclub waar je echt lid van moet zijn om daar boeken bij te kunnen bestellen. Later begint de club ook met kleine fysieke winkels, maar die kunnen alleen bezocht worden als je lid bent. Maandelijks worden de leden op een catalogus getrakteerd, waar uit besteld kan worden. In een tijd dat internet en Bol.com nog niet bestaan. Dat bestellen is lekker anoniem, en zo kan de clientèle aan boeken komen over liefde en seks (toen nog als sex geschreven), zonder daarmee in een boekenwinkel gezien te worden. Eén van die boeken heet simpelweg Liefde, geschreven door ene M.L. Harkel. Die titel verhult dat het in feite alles over seksualiteit aan de lezer(es) uitlegt. De kaft vermeldt: de vele facetten van het liefdesspel in heldere bewoordingen uiteengezet en geïllustreerd met 180 foto's. Zowaar een boek om niet in het openbaar mee gezien te worden, zo vindt men in die dagen.

Liefde als hoogste goed.

Nederland is van oorsprong een Calvistisch land. Althans op het Katholieke zuiden na. Maar omdat die hetzelfde geloofsboek, de bijbel, hanteren zijn ook daar de meeste inwoners opgevoed met de Tien Geboden. Dingen die je moet doen of juist moet laten volgens de geloofsleer. Er zijn tijden geweest waarin men zich niet realiseert dat deze leefregels worden gegeven aan het volk Israël, op het moment dat zij door de woestijn trekt naar het, wat zijn noemen, het Beloofde Land Kanaän. Het volk is een slavenvolk in Egypte geweest, heeft geen wetten meer en is niet gewend het eigen leven te reguleren. Momenteel is de term Tien Geboden afgezwakt tot de Tien Woorden. Daar staan richtlijnen in die de mensen beter met elkaar leren omgaan. Maar beter is het te kijken naar wat het boek ook zegt: Alles is liefde. Niets is belangrijker dan dat, “heb uw naaste lief als uzelf”. Vertaald: wie het goed met de ander voorheeft maakt ook het eigen leven goed.

Respect.

Liefde is inmiddels een wijds begrip geworden, zeker ook door de verspreiding van veel volken over de aarde. Vaak wordt er daarom gegrepen naar het woord respect. De inhoud van dit woord toont dat we niet allemaal hetzelfde hoeven te denken en te zijn, om toch waardevol voor elkaar te kunnen zijn. Want als er één ding duidelijk is geworden in de moderne tijd, is dat we als mensen ontzettend divers zijn en dus enorm verschillend zijn van elkaar. Dat is al zo in een liefdesrelatie tussen twee mensen, dus laat staan in breder verband. Omdat onbekend onbemind maakt, houdt het woord respect ook een uitdaging in. Dat we eerst elkaar moeten leren kennen, daar zonder kennis een oordeel over de ander niet mogelijk is. Het vraagt inzet en aanpassing van nieuwkomers, duidelijke regelstelling en gastvrijheid van oorspronkelijke landsbewoners.

Closer Together.

En dan is er nog het liefdesspel dat gespeeld wordt door twee mensen, die elkaar een goede tijd willen geven. Met de nadruk op het woord geven. De liefde is immers onbaatzuchtig. Goed gespeeld is die liefde belonend. Wie goed doet, wie goed ontmoet, zoals de oudjes zeiden. Daar is geen letter aan gelogen, ook niet in deze moderne tijd. Wie zich ervoor inzet om met elkaar over het liefdesspel te praten, het speels en humorvol te maken en zich op verleiding als ingrediënt te verheugen, zal daar in de vorm van Closer Together voor beloond worden. Dat daar de 210th bodycare producten en erotische boxen (met hun speelse opdrachten) behulpzaam bij kunnen zijn spreekt voor zich. Zo wordt liefde erotiek, en wordt de erotiek bedreven vanuit de liefde voor elkaar.

Jan Weeber.
©210th

Share this
Older Post Newer Post