Blog

PEACH BLOSSOM.

PEACH BLOSSOM.

Erotiek.

Intimacy is one of the most beautiful given things in the world. Oprichtster en eigenares van 210th, Sofie Rockland laat deze zin jaren geleden optekenen en doelt daarmee op de intieme verbondenheid tussen mensen, als haar erotiekmerk start. Een merk dat wereldwijd de meest luxe hotels aan zich weet te binden met erotische producten die het samenzijn van de gasten aldaar veraangenamen. Enige tijd later verschijnen op deze, bij het merk behorende, website de blogs die het thema erotiek van alle mogelijke kanten belichten. Daarmee wordt een beeld geschapen van wat erotiek eigenlijk inhoudt. Maar kun je die term eigenlijk wel in woorden vangen?

Definitie.

Er zijn heel wat omschrijvingen van wat erotiek nu eigenlijk inhoudt. Een van de vele definities luidt: Te gebruiken voor de emotionele, intellectuele en fysiologische toestand van een seksuele opwinding. Wordt ook gebruikt voor het kunnen inspireren van een dergelijke opwinding door middel van suggestie, symboliek of toespeling. Hieruit blijkt duidelijk het verschil tussen seksualiteit en erotiek. Het eerste duidt op de daadwerkelijke handelingen van seksuele aard, zoals zoenen, voorspel en penetratie. Het andere zegt iets over het voorstadium. Hoe komt het zover dat ene mens geïnteresseerd raakt in de ander?

Spanning.

In boeken en films is ontelbaar vaak een poging gedaan om daar een beeld van te scheppen. Van liefdesromannetjes tot Fifty Shades Of Grey, steeds weer wordt de spanning die zich opbouwt, als twee mensen een meer dan gemiddelde interesse in elkaar hebben, uitgediept en uitgebreid, net zo lang tot het fysieke liefdesspel wordt aangevangen. Die uitdijende spanning is eigenlijk nog enerverender dan de daad zelf. Het verlangen weegt zwaarder dan de uitkomst. Om die reden is het van belang om het liefdesspel te zien als een onderneming waarbij de reis van meer belang is dan de eindbestemming. Dat gezegd hebbend: wat is dan erotiek?

Mister E.

Een willekeurig voorbeeld van wat erotiek nu eigenlijk behelst, wordt gegeven in de videoclip “Peach Blossom” van Eels, de band van oprichter en zanger Mark Oliver Everett. Zijn nummers variëren van rustige en tragische popballads tot energieke en optimistische rocknummers, met invloeden van blues en vaak de karakteristieke Wurlitzer-piano. Daarnaast spelen de melancholische teksten van E (vaak geïnspireerd door de talrijke tragische gebeurtenissen in zijn familie en/of directe omgeving) een belangrijke rol, zoals Wikipedia verwoordt. Peach Blossom hoort bij de wat stevigere nummers, de clip echter is het toonbeeld van wat erotiek in haar meest eenvoudige, indringende vorm.

Contrast.

Uiteraard heeft de titel van het nummer al iets erotisch. Perzikenbloesem is fris, jong, teer en het begin van nieuwe levenszin. Met mooie namen van perziken als The tiger lily, the merry-gold. Daarbij is Peaches in het Engels een veel gebruikte meisjesnaam. Blank en ongerept. In de clip wordt die verbeeld door een levenslustige, elegant bewegende en vrolijk ogende jonge vrouw. Dit in schril contrast met Mark Everett, die gehuld is in zwarte kleding, een ondoorzichtige zonnebril op het hoofd en houterig bewegend. Zij lonkt hem met haar tamboerijn en lach, hij rent er bevangen door deze uitdaging achteraan. Onhandig stuntelend, tegen beter weten in, is zij voor hem onbereikbaar. De erotiek spat van haar af, hij komt niet verder in dit sprookje van The beauty and the beast.

Lentegevoel.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een blog als deze kan zich uitputten in het willen uitleggen van wat erotiek inhoudt, maar wie kijkt naar het lonken, lokken, uitdagen en verleiden in de genoemde videoclip ervaart zelf wat deze termen inhouden. De lente is voelbaar. Hoe dan? Dat is niet uit te leggen, juist omdat dit voelbaar is. Maar hoe voelt dat dan? Als de lente! Hoe voelt verlangen? Verleiding? Intimiteit? Veel activiteiten in het leven behoren thuis in de categorie: Je moet het zelf zien of meemaken. Erotiek en intimiteit… Intimacy is one of the most beautiful given things in the world!

Jan Weeber
©210th
Share this
Older Post Newer Post