Blog

Romantiek op Terschelling.

Romantiek op Terschelling.

Eilanden.

Tegen de tijd dat vakanties gepland en besproken worden, krijgen de reisbureaus het weer druk en voorzien we de jaarlijkse verkeersopstoppingen bij de luchthavens, met name op Schiphol. Veel Nederlanders kiezen ervoor om tijdelijk naar verre exotische oorden af te reizen en daarvoor staan ze graag urenlang in de rij of in de file. En dat in de hoop dat het gereserveerde vliegtuig op tijd vertrekken zal naar de Canarische eilanden, Palawan, Capri, Bali, Kreta of de Malediven. In grote drommen tegelijk duwen hele colonnes mensen zich naar de gate, al dan niet bevangen door vakantiestress, waaronder vliegangst. Dat deze periode bedoeld is voor ontspanning doet er blijkbaar even minder toe. En dat terwijl we pareltjes van eilanden dicht in de buurt hebben.

Waddeneilanden.

Op school hebben we vast het ezelsbruggetje TV TAS aangeleerd gekregen. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Kortom, de eilanden, die midden in het Europees beschermd erfgoed De Wadden liggen. Buiten het hoogseizoen zijn het eilanden waar nog de echte rust te vinden is, maar zijn de scholen uit, dan is het er een drukte van belang in de dorpjes. Hoewel het evenzeer opvalt hoe snel de rust terug te vinden is, als je weer buiten de dorpsgrenzen bent. Of iets verder van de strandpaviljoens bent weggelopen. De geur van de duinen of de zilte zeelucht veroorzaakt vanzelf het eilandgevoel dat zo kenmerkend is voor verblijf op De Wadden. Daarbij gezegd: let niet altijd op de weersverwachting op televisie, het aantal zonuren ligt vaak veel hoger dan men daar verkondigt. Hoger dan op het vasteland!

Romantiek.

Voor deze blog is Terschelling gekozen om naar af te reizen. Voor de jongeren is het een eiland waar de romantiek welig tiert, met name op de vele jongerencampings, waaronder de meest bekende De Appelhof. Daar in de buurt vind je het Wrakkenmuseum, waar je de romantiek van de vroegere walvisvaart en Willem Barentz kunt opsnuiven aan de hand van alle uitgestalde juttersartikelen. En ook de strandpaviljoens doen hun best om een ontspannen sfeer te creeren waar het goed toeven is. Wat het eilandbestuur zeker goed doet is het typische eilandse karakter te bewaren. Zo is er in het dorp Midsland een geheel nieuwe woonwijk verrezen, maar wel in de stijl van de commandeurswoningen. In hetzelfde dorp is de supermarkt met de grond gelijk gemaakt en wordt er momenteel hard gewerkt om dezelfde winkel te laten herrijzen in commandeurswoningstijl.

De Walvisvaarder.

Wie de rust zoekt buiten het meest toeristische brandpunt, West Terschelling met de karakteristieke vierkant vormgegeven vuurtoren De Brandaris, fietst of gaat per E-bus (!) naar de andere dorpjes van het eiland. Hoe verder richting natuurreservaat De Boschplaat, hoe rustiger eigenlijk. Halverwege Terschelling is het dorpje Lies te vinden, waar zich Hotel De walvisvaarder bevindt. Zoals eerder beschreven: de voorgevel is rustiek en authentiek eilands, maar daarachter bevindt zich een opvallend modern complex. Besloten daar intrek te nemen is er ontvangst met koffie en koek bij de open haard. Dit gastvrije welkomstgebaar blijkt kenmerkend voor het gehele verblijf.

Bruidssuite.


Vanwege de titel van deze blog wordt een bezoekje gebracht aan de Cupido-suite. Het blijkt de bruidssuite van het hotel. Boven in de nok van een vleugel van het hotel gesitueerd is er optimale privacy. Het geheel is aangekleed met engeltjes en rozenblaadjes. Bubbelbad, stoombad, douche, groot bed en hoek-bankstel bij de gashaard ontbreken niet. Alle deuren zijn vervangen door romantische houten exemplaren met mooi beslag en uiteraard zijn er radio, dvd-speler met films en een grote televisie. Kortom, alle voorwaarden zijn aanwezig voor een heerlijke tijd romantisch samen zijn.

The Love Bag.

Het hotel heeft ook een welnessgedeeltje, de Total Trip Style Salon genaamd en heeft daarnaast ook The Love Bag in haar collectie. The Love Bag is een zilverkleurige buidel met erotische producten, bedacht door 210th eigenares Sofie Rockland. Het past in een concept van respect en luxe rond het thema erotiek, maar ook bij het bewust omgaan met alle aspecten van het bestaan. Zoals de leiding van De Walvisvaarder gekozen heeft voor bewust omgaan met natuur en mensen, beloond met het Greenkey-label, zo gaan de merken 210th en The Love Bag uit van bewust aandacht voor de liefde. Zowel geestelijk als fysiek kenmerkend voor het menselijk welbevinden.

Eigen land.

Dit alles beschouwd hebbend is het niet zo verwonderlijk dat er zovelen zijn die de Waddeneilanden hebben ontdekt als vakantieplek. Het lijkt tegenstrijdig maar al die mensen komen tegelijk voor de rust, ontspanning en de eilandsfeer die niet is te duiden, maar door elke landrot wordt (h)erkend. Daarnaast wordt ook steeds gemonitord of het toerisme de natuur niet verdringt. Zo houdt Staatsbosbeheer regelmatig online-enquêtes onder eilandbewoners- en bezoekers over te realiseren plannen, dan wel evaluaties waardoor het juiste evenwicht tussen toerisme en natuurbehoud in stand wordt gehouden. De conclusie moet zijn: wie romantiek zoekt kan op zoveel plekken op de wereld terecht. Een goede optie dichtbij, op één van de Waddeneilanden, doet daar zeker niet voor onder!

Jan Weeber
@210th @TLB

(Dik gedrukte woorden zijn hyperlinks!)

 

Share this
Older Post Newer Post