Blog

Schat, de erotiek komt vanzelf wel weer. Zo erg is het toch niet?

Schat, de erotiek komt vanzelf wel weer. Zo erg is het toch niet?

Geen erotiek.


Er zijn koppels die de liefde niet meer met elkaar bedrijven. Er is wederzijds geen behoefte meer aan. Dat betekent niet dat de relatie van slechte kwaliteit is. Sterker nog: juist de eerlijkheid daarover kan duiden op een sterke band. Maar wat als één van de partners, of allebei, de erotiek ergens toch wel mist? Dat er toch iets aan de relatie knaagt als het er maar steeds niet van komt? Of dat het wel degelijk gebeurt, maar niet dat alles beheersende, bevredigende gevoel oplevert? In Volkskrant Magazine van 10 december jl. schreef Corine Koole er een stuk over, onder de titel ‘Seks omdat het kan’.


Justine en Frerik.


In het artikel wordt een stel opgevoerd, Justine en Frerik, dat aan elkaar merkt dat het liefdesspel er bij in is geschoten. Dat is gewoon geworden en toch wordt het gemis gevoeld. De oorzaak ligt bij factoren die hier al vaak zijn genoemd: druk werk, sociale verplichtingen, de opvoeding van de kinderen enzovoort. Vooral Justine mist de vrijpartijen van vroeger; onbezorgd, ongeremd, het smeermiddel in de relatie. In het artikel wordt dit niet aangehaald, maar het komt overeen met het verschil tussen man en vrouw. Mannen leggen zich vaak sneller neer bij een ontstane situatie. Vrouwen voelen daar van alles bij en willen het opgelost zien. Daarbij gezegd dat vrouwen ook nog wel eens meer willen voelen dan reëel is. Gedachten als: „houdt hij nog wel van me“ of „ben ik nog wel aantrekkelijk voor hem“ spelen wel in het hoofd van een vrouw, een man houdt zich met zulke vragen helemaal niet bezig. Maar reageert een man met 'Schat, het komt vanzelf wel weer. Zo erg is het toch niet?“, dan helpt hij haar van de regen in de drup.


Moeten of niet?


In de blogs hier en ook in het genoemde artikel wordt het geadviseerd: vindt erotiek niet meer plaats door het drukke, dagelijkse bestaan, zet het dan op de agenda. Plan het moment van vrijen op de kalender. Het is weliswaar zo dat veel mensen aangeven vooral van seks te genieten als het spontaan komt, maar wat als het dagelijkse ritme zo is geworden, dat dit gewoon niet meer het geval is? Dan kunnen partners blijven verzuchten dat het er weer eens niet van gekomen is, maar dat levert enkel frustratie op. Het lijkt nu alsof vrijen moet, maar dat is juist niet het geval. Staat het op de kalender dan kan het vertaald worden als een moment van aandacht voor elkaar en niet als een vastomlijnde opdracht uit het seksrepertoire. Anders gezegd: dan is er niet de verplichting volledig uit te pakken op erotisch gebied.


Vader en moeder.


Zijn partners langer bij elkaar, dan zijn ze in een andere levensfase beland. Het nieuwe van de erotiek is er af, de verplichtingen zijn toegenomen, de man is mogelijk „die goede vader“ geworden en de vrouw is niet meer dat „jonge geile ding“, maar de moeder van de kinderen. Het is raadzaam dat los te laten op het moment dat je bij elkaar bent en de kinderen zijn er niet, of slapen al. Goede erotiek en verplichtingen gaan niet samen. Het is een kunst om weer wat van dat opwindende terug te krijgen in de relatie. Het ene stel doet dat door samen een seksfilm te bekijken, het andere door lingerie of speeltjes te kopen, weer anderen zweren bij rollenspelen of de gang naar de parenclub. Maar wat als een stel wel verlangt naar meer erotiek, maar niet naar dit soort stimuli?


Kleine stapjes.


Het belangrijkste in het leven is dat je elkaar hebt. Er zijn zoveel mensen die naar een liefdesband hunkeren, maar daar zonder zijn. Gepland vrijen kan daarom betekenen dat je alleen maar bij elkaar ligt. In kleine stapjes kan dan, verdeeld over de tijd, geprobeerd worden of er meer dingen dan dat mogelijk zijn. Zoiets kleins als dat lekkere luchtje van vroeger opdoen kan al wonderen doen. Of enkel strelen, lieve dingen zeggen, samen genieten van de stilte. In Volkskrant Magazine wordt tevens geadviseerd af te spreken dat eerst de ene partner een kwartiertje streelt en dan de ander een kwartiertje. Hier geldt: „wie het kleine niet eerst, is het grote niet weerd“. Daarbij kan iets kleins al zo fijn zijn dat dit voldoende is en uitbouwen naar meer achterwege gelaten kan worden. Wie weet volgt er dan meer bij de volgende afspraak.


Stop.


Het artikel kan echter toch ook ietwat bedreigend overkomen als er wordt gesteld: „seks is als de stop van het huwelijk. Trek je die eruit, dan stroomt alles weg“. Dat is namelijk een complete onwaarheid. Er zijn stellen te over voor wie seks niet meer hoeft. Die situatie leidt in het geheel niet tot ontwrichting van de relatie. Het tegenovergestelde kan namelijk ook het geval zijn. Als er steeds weer beweerd wordt dat men in Nederland gemiddeld “het twee keer per week doet“, dan is het bevrijdend daar samen een andere gedachte over te hebben. Het artikel moet daarom zo gelezen worden dat de boodschap geschreven is voor mensen die erotiek in hun relatie missen. Als je dat niet doet, dan kan dat samen concluderen juist ontlastend zijn. Samen het geheim van seks beleven is niet krachtiger dan samen het geheim delen dat het juist niet meer gebeurt! En dat naar volle tevredenheid ook nog!


Closer Together.


Of de beleving van erotiek nu wel of niet plaatsvindt, een relatie is een zoektocht naar elkaar, om samen Closer Together te raken. Het beste met de ander voor hebben, het je in elkaar willen inleven, het praten over wensen en afkeren, het brengt mensen dichter bij elkaar. Daarbij gezegd: erotiek is een zeer breed begrip. Immers, wat je niet bij Jan en alleman doet kan al seks genoemd worden. Zij die denken niet meer aan erotiek te doen, doen dat mogelijk toch wel degelijk. Je geeft immers niet iedereen zomaar een kus(je), je tikt niet iedereen even speels op de billen, die stoute opmerking tussen neus en lippen door, het is niet „all the way“ gaan, maar is toch een vorm van erotiek omdat dit, mogelijk in zulke specifieke bewoordingen, nergens anders gedaan of gezegd kan worden dan bij de eigen partner. Bouw je aandacht voor elkaar verder uit, dan heeft 210th daar speelse opdrachten voor, die je vindt bij elk bodycare product, of bij de erotische boxen. Wie weet wordt het dan „A sexy Christmas“, hot and steamy, maar daar volgende week meer over!


Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post