Blog

SCHRIJF EEN EROTISCH VERHAAL.

SCHRIJF EEN EROTISCH VERHAAL.

Websites.

Het is een apart genre, dat van het erotisch verhaal. Het internet staat er vol mee, waardoor het eigenlijk niet nodig is om een erotisch getint boek te kopen, zoals die van Heleen Van Royen of de serie van Vijftig Tinten Grijs. Zowel professionele schrijvers als onbezoldigde liefhebbers hebben zich op het seksverhaal gestort, waarbij opvalt dat vooral veel vrouwen de liefdesdaad zijn gaan omschrijven. Een website die vrouwen (soms zit er ook een man tussen) oproept hun schrijfsels in te sturen is bijvoorbeeld die van Shespot. De bekende vlogster Linda De Munck heeft er een filmpje aan gewijd. En ook Lotte Lust is zo’n webstek waar je terecht kunt voor een stukje spannende fantasie, hoewel het daar de vaste redactrices zijn die hun erotische content plaatsen. Maar ook tijdschriften als Linda of Viva laten zich op dit vlak niet onbetuigd. Tik in Google de zoekterm “erotisch verhaal” en je wordt overspoeld met gevonden resultaten.

Titel.

De keuze is reuze, met als gevolg dat je verhalen van goed niveau, maar ook het tegenovergestelde daarvan tegenkomt. Wanneer heb je met een goed verhaal te doen, daar zijn verschillende criteria voor op te noemen. Ik ga even van mijn eigen standaarden uit, opdat ik niet die van anderen simpelweg volg. Beginnend met het moeilijkste van alles: een pakkende titel. Hoe komt het dat de ene titel je koud laat en de andere je uitdaagt? Het is elk geval een vraag die een schrijfster/ver zich stellen moet. Het is maar de vraag of een titel de lading van een verhaal in z’n geheel moet dekken, omdat dit het er niet altijd spannender op maakt. Een spannende vraag of stelling doet het mijns inziens beter. Zo is “Hou je bek en bef me” als songtitel van Merol meesterlijk. De inhoud van het lied wordt er echter niet geheel mee uitgelegd.

Tijd.

Het is misschien veroorzaakt door de opdrachten die we krijgen in het onderwijs om verslagen te schrijven, maar veel mensen zijn er gewend aan geraakt in de verleden tijd te schrijven. Een verslag over een boek van Jan Wolkers wordt vaak terugkijkend beschreven: “hij schreef het boek Kort Amerikaans in 1962 en herschreef het in 1979 toen het verhaal werd verfilmd”. Toch is het in mijn ogen noodzakelijk dat een erotisch verhaal altijd in de tegenwoordige tijd geschreven moet worden. Het is anders niet mogelijk het verhaal te volgen alsof je het zelf meemaakt en dat is voor dit genre toch de bedoeling. Het is immers geschreven om enige spanning bij de lezer(es) op te roepen, misschien zelfs opwinding te veroorzaken. “Ze trekt haar truitje over haar hoofd, waardoor ik haar ronde borsten zie”, roept beelden op. In de verleden tijd (“ze deed haar truitje omhoog, waardoor ik haar borsten zag”) heeft de spannende gebeurtenis zojuist plaatsgevonden, maar is al voorbij.

Verhaal.

Gaat het om erotische films, dan is bekend dat zowel mannen als vrouwen het verhaal maar bijzaak vinden. Er moet toch vooral erotische actie in beeld zijn en komt die niet op tijd dan wordt de context van het verhaal overslagen en doorgespoeld naar het stuk waar er volop gevreeën wordt. Bekend is de teleurstelling die vrouwen uitten bij het zien van de Fifty Shades-films. Ze gaven er blijk van meer bloot en meer specifieke seks te hebben verwacht. Een verhaal in woorden is echter in staat de spanning beter op te voeren dan een film dat kan. De spanning moet namelijk in woorden worden opgebouwd, waar die in een film enkel kan worden gesuggereerd met beelden. Woorden werken op de fantasie, filmbeelden zijn zoals ze zijn. Bovendien zijn er in de taal voor veel woorden synoniemen te vinden, waardoor iets op velerlei manieren beschreven kan worden.

Woordkeuze.

Uiteraard moet een goed erotisch verhaal in perfect Nederlands zijn geschreven. Liefst niet op de te zoete manier van Vijftig Tinten of de Boeketreeks, maar realistisch en passend bij deze tijd. Dat laatste heeft als gevolg dat het niet meer voldoet als een vrouw in het verhaal verzucht dat hij “in haar gaat”. Wees dan als auteur zo moedig een poging te ondernemen te omschrijven wat er daadwerkelijk gebeurt, hoe dit voelt en wat het voor een gevolg dit heeft voor de verdere vrijage. Maar ook dat er woorden zijn die eerder op de lachspieren werken, dan dat ze bij de lezer(es) opwinding veroorzaken. Voorbeelden daarvan zijn o.a. flamoes, grotje, genotsstaaf, tampeloeres, kezen, rampetampen etc. Welke woorden wel geschikt zijn hangt erg af van het verhaal en van de andere woorden die al zijn gebruikt. Er moet tevens voor worden gezorgd dat iets aannemelijk is. Een zin als “hij neemt me van alle kanten”, roept de komische vraag op of dit ook geldt voor penetratie van de oren of iets anders onmogelijks.

Schrijven.

Wie zichzelf eens, als auteur, aan het genre wil wagen, hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Zoals in de eerste alinea omschreven staat internet barstensvol voorbeelden. Maar ook kan er veel informatie gevonden worden over wat mannen en vooral vrouwen fijn vinden op seksueel gebied. Concluderend is dat het erotische verhaal toch vooral het metier van vrouwen is. De visueel ingestelde man zoekt het meer in porno of seksuele herinneringen, vrouwen vinden hun gading voornamelijk in de fantasie. Een guilty pleasure in hun hoofd, die ze lang niet altijd delen met hun partner. Iets dat hun goed recht is overigens. Wat echter het meest uitdagend is bij het schrijven van een goed verhaal is het omschrijven van haar gevoelens en die zo geloofwaardig neer te zetten dat een andere vrouw zich daar in herkennen kan.

Closer Together.

Wie leest krijgt beelden in het hoofd. Gedachten worden bepaald bij de omschreven situatie, gebeurtenissen en gevoelens. Dat biedt een mooie kans om het daar als partners over te hebben. Verhalen kunnen mensen op ideeën brengen en die samen te bespreken. Ze brengen de communicatie op gang, kunnen verlangens die nooit zijn geuit blootleggen, maar ook situaties omschrijven die niet gewenst zijn. Daarover pratend brengen verhalen mensen Closer Together. Startend bij het verhaal over een denkbeeldig stel kunnen de eigen gevoelens worden geraakt en besproken. Ze kunnen het startpunt vormen van een nieuwe reis. Schrijf je zelf? Laat het verhaal eens lezen aan je partner. Wie weet schrijf je wel een nieuwe handleiding voor jullie nieuwe intieme samenzijn!

Jan Weeber
©210th
Share this
Older Post Newer Post