Blog

Schrijver voor 210TH

Schrijver voor 210TH

Schrijver voor 210TH.


210th spreekt met Jan Weeber, schrijver van de blogs die wekelijks op deze website verschijnen. Wie is hij? Wat drijft hem om dit werk te doen? En op welke wijze komt zijn werk tot stand. Een dialoog."Kun je vertellen wie Jan Weeber is?"
Jahoor geen probleem. Geboren in de stad Groningen, dus nuchter van aard. Behebt met alle verschijnselen van HSP (Hoog Sensitief Persoon), wat ook de nodige nadelen heeft, maar bovenal een positieve en creatieve denker. Ik ben inmiddels 58 jaar, ben zeer gelukkig getrouwd en heb twee lieve, volwassen dochters, die werk hebben en gelukkig in de liefde zijn. Wat wil een mens nog meer dus. Ik heb 34 jaar voor de klas gestaan en ben nu dus webauteur.


"Je zegt webauteur, is dat iets anders dan blogschrijver?"
Zeer zeker. Bij een webtekst, zoals voor 210th moet je je bewust zijn van de tags (een soort "kapstokwoorden") die je gebruikt. Op die woorden wordt de tekst door Google gevonden. Ook let je erop dat een tekst niet langer wordt dan ongeveer 700 woorden, dat de alinea's ongeveer even groot zijn en dat elke alinea voorspelt waar de volgende over zal gaan. Dat houdt de lezer vast. Naast de objectieve informatie moet de webtekst leiden naar de producten van 210th. Die moeten immers aan de man c.q. vrouw worden gebracht!


"Dat klinkt nogal technisch. Maar je bent toch bezig met erotiek?"
Dat is weliswaar het onderwerp, maar uiteindelijk komt het toch neer op het ambacht van de schrijverij. Dus dat betekent dat ik me inlezen moet, informatie moet verzamelen en die grondig checken, filmpjes op Youtube bekijk enzovoort, voordat het eigenlijke schrijven begint. Daarbij: schrijven is schrappen. Ik lever graag constante kwaliteit. Dus is iets niet naar mijn zin, dan gooi ik het weg. 


"Hoe kom je er op om dit werk te doen?"
Ik heb jarenlang geschreven naast mijn baan in het onderwijs. Voordat ik bij 210th ben beland schreef ik o.a. voor Rozemarije De Ronde, die met Lustvol erotische films maakt. Van het mooie soort, dat porna wordt genoemd. Expliciet, maar niet plat zogezegd. Toen dat op zijn eind liep kreeg ik contact met Sofie Rockland van 210th. Zij vertelde me over de missie van haar bedrijf en al snel merkten we aan elkaar dat er een goede samenwerking aan zat te komen.


"Als het over seks gaat, raakt het je dan niet persoonlijk?"
Ho ho, het gaat over erotiek. 210th is een luxe merk en dat vergt dat woorden als seks of neuken zoveel mogelijk worden vermeden. Zij worden vervangen door mooie woorden of worden omschreven, zodat lezers wel begrijpen wat er uiteindelijk wordt bedoeld. Het mag best een beetje stout zijn, maar komt er eens een zogenaamd plat woord in een tekst voor, dan heeft dat een speciale reden.


"Oke, maar nogmaals wat doet het je om over... uhh .. erotiek te schrijven?"
Uiteraard vind ik het een leuk onderwerp, anders schreef ik er niet over. En het verbaast me zelf ook dat ik steeds maar weer iets anders weet om over te schrijven. Maar als schrijver benader ik het precies zo als ieder ander onderwerp. Erotiek hoort gewoon bij het leven. Ik ken dus zelf geen taboes, als je dat bedoelt. En wat het me doet? Welnu, niks. Ik ben veel te veel met taal en het schrijfproces bezig om daar iets van opwinding bij te voelen (er klinkt een bulderende lach door de ruimte).


"Wat vind je er dan van dat er anno 2015 nog steeds een taboe rond seksualiteit hangt?"
Ja, jammer en onnodig. We zijn allemaal als seksuele wezens geboren, dus wat is daar gek aan? Mijn vrouw en ik hebben onze kinderen ook van jongs af aan een seksuele opvoeding gegeven, waarbij alles bespreekbaar was. En niet alleen "waar komen de kindertjes vandaan", maar vooral ook over emoties, respect en gevoelens. En zeker, ook de stap genomen om te vertellen over "wat doe je nou eigenlijk als je vrijt". Zonder taboes dus. Ik weet dan ook niet wat het is om zenuwachtig te zijn om over dit soort zaken te praten. Wie te lang wacht met voorlichting maakt het zichzelf alleen maar moeilijk.


"Hoe lang denk je nog door te gaan als webauteur voor 210th?"
Ik zou zeggen: tot de inkt op is. Een eerlijk antwoord is: geen idee. Misschien tot het moment dat alles gezegd en geschreven is? In elk geval zorgt de goede band met 210th eigenares en oprichter Sofie Rockland ervoor dat ik nooit met tegenzin aan een blog begin. Die menselijke maat is voor mij een voorwaarde om te kunnen presteren. Daarom vind ik de missie van 210th ook zo belangrijk: communiceer met elkaar en kom dichter bij elkaar, leer van elkaar, houd rekening met een ander. Eigenlijk gaat die missie veel verder dan erotiek alleen. Die missie stimuleert mij om weer achter mijn laptop te kruipen en mijn bedenksels op te schrijven.


"Tot slot, wil je de lezers nog iets meegeven?"
Ha ha ha (daar is die lach weer), echt zo'n onderwijs-vraag. Maar goed, iets meegeven dus. Ik zou zeggen: mensen heb elkaar lief, kom Closer Together, wees mild naar elkaar. Er is al genoeg ellende op de wereld, make love not war!


©210TH

 

Share this
Older Post Newer Post