Blog

SEX ON THE COUCH.

SEX ON THE COUCH.

Seks op televisie.

Programma’s met seks in de titel, of met de liefdesdaad als onderwerp, scoren over het algemeen goed. In feite is dat onderdeel van het menselijk leven de aanzet geweest voor veel. Wat was er van foto- en videografie geworden, als niet al gauw was ontdekt dat je daar stoute plaatje mee kon vastleggen? Zou internet zo’n vlucht hebben genomen als op bulletin boards, de voorganger van het wereldwijde web, het niet wemelde van ondeugende content? Het is dualisme ten top: enerzijds wordt er besmuikt over gedaan, anderzijds kent het een keur aan televisieprogramma’s die er aandacht aan besteedt, zoals: Seks in wording, Seks met Angela, Sex voor de Buch, de Pinup Club, Spuiten en Slikken, Temptation Island, Love Island en Ex on the Beach. Van serieuze voorlichting tot en met gluren bij de buren. In dit rijtje niet genoemd is de BBC serie Sex on the Couch, die in samenvatting is terug te kijken op Youtube.

Hogere sexdrive.

Eén van de afleveringen heet: I Have A Higher Sex Drive Than She Does en gaat over Tanika (27) and Rianna (22). Een jong stel meiden dat problemen bij het vrijen ervaart en daarom seksuoloog Silva Neves bezoekt. Tanika is er misschien al wel wat langer achter dat ze lesbisch is, maar is nog maar kortgeleden uit de kast gekomen. Nu ze een relatie heeft met Rianna blijkt er weliswaar liefde te zijn, maar ook een groot verschil: ze heeft gewoon meer zin in seks dan Rianna. Als er gevraagd wordt hoe vaak ze zin heeft is het antwoord dan ook duidelijk: elke dag! Voor Rianna is dat te veel en ze vindt ook dat gesprekken erover de afstand tussen hen eerder vergroot dan verkleint. Dat komt omdat Tanika veel avontuurlijker is in bed en het graag houdt bij een heel repertoire aan handelingen, waar Rianna kort en bondig juist fijn vindt. Het leidt ertoe dat ze seks in feite aan het vermijden is, door veel klussen in en om het huis aan te pakken.

Gesprek.

Neves geeft aan dat een verschil in sexdrive veel voorkomt en het zijn inzet zal zijn om de twee naar een compromis te leiden. Ergens in het midden uitkomen dus, een brug bouwen tussen de twee. Hij draagt ze daarom op gesprekken te gaan voeren die gericht moeten zijn op hun beider seksuele voorkeuren. In dat gesprek heeft Tanika opgeschreven dat ze erg houdt van soft-sm activiteiten. De jongere Rianna gooit het over een heel andere boeg. Zij stelt dat ze daar geen behoefte aan heeft, omdat ze vindt dat ze elkaar eerst veel beter moeten leren kennen. In de tweede sessie geeft Tanika aan dat ze in het verleden over soft-sm hebben gesproken, maar daarbij nooit diep, gedetailleerd overleg hebben gehad. Ze wil graag een set handboeien kopen en de dominante rol spelen. Rianna komt echter niet verder dan te zeggen dat het haar niet stoort, maar ook dat liefdesspel en bondage elkaar zullen moeten afwisselen. Erger is dat ze zich ook wel eens gedwongen voelt aan Tanika toe te geven.

Dominant en submissief.

De aflevering verrast bij de derde sessie als enkel Tanika blijkt te zijn verschenen. Rianna heeft de beslissing genomen om afstand en ruimte te nemen om te ontdekken wat zij werkelijk wil in de relatie. Tanika, de meer dominante van de twee blijft daardoor achter met een gevoel van onzekerheid. De vaste overtuiging dat de relatie overeind blijft is zo op losse schroeven komen te staan. Bij de aftiteling blijkt dat een gegronde twijfel. Na nog enige tijd geprobeerd te hebben de relatie te redden blijkt dat dit niet mogelijk is en zijn de twee permanent bij elkaar weg. De conclusie moet zijn dat het bouwen op een wankel fundament bleek. De seksuele relatie was de thermometer, waaraan was af te zien dat er te weinig basis was om op verder te bouwen. Meestal bestaat die basis uit vertrouwen, maar vooral uit het kunnen hebben van de juiste communicatie. De vraag was of daar over en weer genoeg ruimte voor was. Dominant en submissief, het leek erop dat dit niet alleen in bed een grote rol speelde.

Televisie.

Het is de vraag of een therapie op televisie getoond moet worden. Waarom durft iemand niet naar de seksuoloog of psycholoog, maar met de camera erbij wel? Dat zal altijd de vraag blijven, feit is dat er een contingent mensen bestaat die daar geen enkel probleem mee heeft. Daarnaast is er het argument dat anderen, in vergelijkbare situaties, mogelijk mee geholpen kunnen worden. Er bestaat een kans dat een aflevering tot gesprekken leidt of tot dat ene duwtje dat mensen nodig hebben om naar een hulpverlener te gaan. De serie Sex on the couch verwijst daarom meer naar de sofa waarop de kandidaten zitten, dan naar seks. In feite gaat het meer om psychologie, emoties en relatievorming dan over de daad. Maar het toont ook hoe belangrijk die toch is voor veel partners. Daarbij gezegd: er zijn ook genoeg mensen voor wie het tegenovergestelde geldt: dat de psychische verhouding tot elkaar dusdanig goed is, dat seks bijzaak kan zijn.

Closer Together.

Het bijzondere is dat 210th hier helemaal vanuit gaat. Zo verwoordde eigenares Sofie Rockland dat met de woorden: "Intimacy is one of the most beautiful given things in the world." Intimiteit dus. Niet seks an sich, maar de betrokkenheid bij elkaar zoals verwoord in de slogan Closer Together. In die zin is het goed denkbaar dat Tanika en Rianna uit de tv-serie heel goed samen een relatie zouden kunnen hebben, als zij tot betere communicatie met elkaar in staat zouden zijn. Praten over voor- en afkeuren, elkaar leren kennen op relationeel gebied, de afstemming op elkaar in bed, ruimte en tijd geven aan veranderingen en verbeteringen, dat zou ertoe kunnen leiden dat ook de seks tot bloei zou kunnen komen. Bloei in de zin dat beide er de humor, verleiding en bevrediging in zouden vinden. Closer Together!

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post