Blog

SPIEGELTJE AAN DE WAND.

SPIEGELTJE AAN DE WAND.

Bezichtiging.

Een vroegere collega had een nieuw huis gekocht en er al het nodige aan verbouwd. Ik werd uitgenodigd om bij haar het resultaat te komen bekijken, samen met de rest van het schoolteam. We werden rondgeleid door de woning en kwamen uiteindelijk aan in de master bedroom. Iets wat ik persoonlijk altijd over zou slaan. Dat is immers de meest persoonlijke plek op deze aarde, daar heeft niemand iets te zoeken. Voor wie nu denkt: wat heb je dan te verbergen? Nou helemaal niks. Die kamer is vrolijk aangekleed met foto’s van de kinderen en een mooie, abstracte wanddecoratie, gewoon gezellig dus. Maar wij, collega’s, stonden daar met z’n allen in die slaapkamer tegen een immense spiegelwand aan te kijken. “Ja, dat maakt het zo lekker ruimtelijk, de kamer ziet er ineens een stuk groter uit, vinden jullie ook niet?”, werd er gezegd. Ik reageerde niet.

Woonwinkels.

Ben je op zoek naar een grote slaapkamerkast, dan vind je veel modellen met manshoge en -brede spiegels die op de deuren zijn bevestigd. In advertenties worden deze “decoratieve spiegelelementen” genoemd, of ook wel passpiegels. Die beslaan de volle omvang van de deuren, zodat de clientèle zichzelf in volle omvang kan keuren bij het aandoen van de juiste kleding voor elke gelegenheid. Toegegeven, het is ook een uitkomst: een kleine spiegel aan de muur helpt niet erg als er nieuwe kleren zijn gekocht en er bekeken moet worden of die wel staat. Dan liever een grote waarin je jezelf van top tot teen beoordelen kunt. Worden de deuren ietwat open gedraaid dan is het zelfs mogelijk de kleding van meerdere kanten te gelijk te bekijken, wat een uitkomst. Jezelf kunnen bekijken, daar gaat het hierbij om toch?

Mode.

Dat laatste vergt durf. De maatschappij waarin wij leven wordt nogal gedomineerd door het ideaalbeeld qua schoonheid. Het liefst zijn we allemaal mooi als fotomodel Ashley Schultz of filmacteur Ryan Guzman. Maar zo fraai gebeeldhouwd zijn de meeste mensen niet. De mode mag ons de gewenste maten voorschrijven, het heeft met de realiteit van alle dag weinig te maken. Hier zijn we te dik, daar te dun, dit is te groot of juist te bescheiden en rimpeltjes en striae doen onze wenkbrauwen fronsen bij de aanblik van wat we in de spiegel zien. Er zijn mensen die daar echt onder lijden. Heel begrijpelijk als het lichaam niet volmaakt is, bedroevend ook als dat het resultaat is van al die schoonheidscampagnes in de bladen, op de televisie en internet. Wat dat betreft zouden mensen met een meer reëel uiterlijk en doorsnee maten een groter aandeel moeten krijgen op de catwalk of in magazines.

Erotiek.

Wie in de slaapkamer een spiegelwand heeft, een garderobekast met mega spiegels heeft staan, of die weerkaatsende glasplaten zelfs aan het plafond heeft geplakt zal ze vast ook wel eens bij de beleving van erotiek hebben gebruikt. Wat dat betreft biedt het internet een inkijkje in wat mensen prettig vinden en nieuwsgierig naar zijn. Als iemand vraagt hoe het is om grote spiegels bij het liefdesspel te betrekken zijn er velen die daar op reageren. De meeste daarvan vinden het prettig, waarbij aangetekend dat zij die dat niet zo ervaren mogelijk minder geneigd zijn een reactie te geven, uit angst preuts te worden genoemd. Plaatst men wel een antwoord, dan wordt er gesproken over de opwinding die toeneemt als het spiegelbeeld meerdere kanten van de partner of de daad laat zien, terwijl het spel wordt gespeeld. Zo schrijft Cosmopolitan over “Acht plekken waar je OOIT een keer sex moet hebben gehad”: Voor de spiegel, benieuwd hoe het er uit ziet als jij en je man sex hebben? Installeer een spiegel naast of boven je bed, of ga voor de spiegel staan terwijl je je vriend verleidt. Heet!

Belichting.

Wie zich er aan wagen wil om een spiegel aan te schaffen ziet het dilemma: een spiegel is erg confronterend. Geen striem, pukkeltje, of andere onvolkomenheid van het lichaam ontsnapt aan de weergave van de spiegel. Daar staat tegenover dat de actie in beeld kan leiden tot hot and steamy seks! Het is daarom zaak om eens na te denken over de belichting van de slaapkamer. Niet zelden doet een peertje hier het werk. Fel licht dat verre van warm overkomt is juist in deze ruimte dodelijk voor de beleving van erotiek. Uiteraard verrichten aangestoken kaarsjes wonderen, maar ook een dimmer kan goed dienst doen. In reclames wordt wel toegegeven dat de slaapkamer er niet enkel voor het slapen is, de term erotiek of seks vindt men niet terug in de wervende teksten voor een goede slaapkamerverlichting. Het meest expliciete vind ik in deze tekst: In de avond moet de verlichting passen bij de sfeer van het afronden van de dag en de overgang naar de nacht.

Closer Together.

Is het gelukt om het harde licht in de slaapkamer te veranderen in diffuus, dan zal de spiegel dit met zachtheid beantwoorden. Je ziet jezelf en je partner als in een impressionistisch schilderij, als je de verlichting goed weet af te stellen en te doseren. Daardoor wordt alles dat net even minder moet opvallen verdoezeld en de aanblik geperfectioneerd. Dit betekent dat er initiatief en aandacht aan geschonken moet worden om dit te realiseren. Waar we energie steken in allerhande aspecten van het leven, zou het goed zijn dat dan ook in de beleving van erotiek te doen. Het is immers een waardevol onderdeel van het bestaan en Intimacy is one of the most beautiful given things in the world. Closer Together wordt bereikt met aandacht voor elkaar, speelsheid en intimiteit. Met of zonder spiegel. Maar wordt het mét, zorg er dan voor dat die spiegel aan de wand de mooiste van het land weergeeft!

Jan Weeber.
©210th

Share this
Older Post Newer Post