Blog

Steun Poz Paradise, toneelstuk over Hiv en Aids!

Steun Poz Paradise, toneelstuk over Hiv en Aids!

Hiv en Aids.

De tijd vliegt. De geschiedenis over leven met Hiv en Aids start in de vorige eeuw. Op de website van het Aidsfonds staat het duidelijk uitgelegd. Kort samengevat is de ziekte ontdekt in 1981, eerst bij homomannen, later ook bij injecterende druggebruikers. Het zijn Luc Montagnier (Fr) en Robert Gallo (USA) die het Hiv-virus hebben ontdekt. Uiteraard wordt de zoektocht naar een vaccin ingezet, maar nog altijd is de ultieme remedie niet gevonden. Er ontstaat, bij de bekendwording over de ziekte, grote angst over de besmettelijkheid van Hiv en Aids. Als bij de Middeleeuwse melaatsheid denkt men bij normaal menselijk contact al besmet te kunnen worden. Zo is zelfs de vraag of je wel op een toilet kan gaan zitten, waar daarvoor een seropositief persoon op heeft gezeten. De Aids-epidemie kost inmiddels honderden, later duizenden en nog verderop in de tijd miljoenen doden, en nog veel meer besmettingen.

Bestrijding.

Vanaf 1984 ondersteunt het Aidsfonds de schone spuit-omruil, waardoor het aantal besmettingen onder druggebruikers daalt. Bij besmetting sterft een patiënt binnen één of twee jaar. In 1987 start een grote campagne om condoomgebruik te stimuleren. Voorlichting wordt cruciaal in de bestrijding van de ziekte. De Hiv-test ontstaat, maar ook de publiciteit wordt gezocht via de Aids Memorial Day, de herdenking van Aids-slachtoffers. Hiv remmende medicatie wordt ontdekt, alsmede de succesvolle combinatietherapie. Er ontstaat ook aandacht voor armere landen die kampen met Aids, een internationale aanpak komt van de grond. De VN van Kofi Annan stemt in met de oprichting van het Global Fund to fight aids, tuberculosis and malaria. Hiv-remmers blijken ook een preventieve werking te hebben, de zoektocht naar een vaccin wordt voortgezet.

Magic.

In de USA is basketbal, naast honkbal, ijshockey en american football, de belangrijkste sport. Grote namen als Michael Jordan en momenteel Lebron James en Stephen Curry staan dagelijks op de covers van de belangrijkste magazines. Als Earvin „Magic“ Johnson van de Los Angeles Lakers in 1991 aankondigt Hiv te hebben, gaat er een schok door het land. Openlijk geeft hij aan de ziekte te hebben opgelopen door wisselende seksuele contacten. De belangrijke gebeurtenis van de NBA All Star Game staat dat jaar voor de deur en daarin hoort Magic thuis, hij is de beste spelverdeler van de wereld op dat moment. Het is Utah Jazz speler Karl Malone (ook All Star), die openlijk bang is door Johnson besmet te worden tijdens de wedstrijd. Als Johnson in 1992 mee gaat met het Dream Team naar de Olympische Spelen te Barcelona ontvangt hij veel applaus. Dit omdat hij zich inzet voor de bestrijding van Hiv en Aids.

Beroemdheden.

Waar Magic Johnson nog steeds in leven is, sterven anderen. Waaronder beroemdheden die daardoor, als bij-effect, de aandacht vestigen op de problematiek. Rock Hudson is de eerste beroemdheid waarvan bekend is gemaakt dat hij aan Aids is gestorven. Hij heeft nooit uit de kast durven komen, maar zijn omgeving weet dat hij homo is. Eén van de bekendste is Freddie Mercury van de popgroep Queen, de band die jaar in jaar uit bovenaan eindigt in de Top 2000 met de song Bohemian Rhapsody. Hij is het bewijs dat Aids de weerstand afbreekt. Hij sterft aan een longontsteking. Tom Fogerty, van rockband Creedence Clearwater Revival sterft na een besmette bloedtransfusie.  Een andere grootheid, Keith Haring, kunstenaar van pop-art-kunst met als thema’s aids, seks, drugs en apartheid sterft aan dat waar hij zelf veel over schildert. In Nederland vestigt Paul De Leeuw in zijn programma De Schreeuw Van De Leeuw (1990) de aandacht op de Aidsproblematiek, door een optreden van de kort daarna overleden seropositieve zanger René Klijn.

Toneelstuk Poz Paradise.

Inmiddels is er veel geschiedenis rond het onderwerp Hiv en Aids, die vooral herkenbaar is voor ouderen, maar a fact of life is voor de jongere generatie, die de angst van vroeger niet zo intens als destijds heeft meegemaakt. Hoe leven deze generaties met het gegeven seropositief te zijn? Dat klinkt zwaarder dan het is. In de tragikomedie Poz Paradise zal er een grote lach en een kleine traan zijn, als drie vrienden die hun stulpje Poz Paradise (Poz: term die verwijst naar de status van degenen die het HIV-virus dragen, veroorzaker van de ziekte Aids) hebben genoemd, de bouwplannen onder ogen krijgen van een groot Gay Holiday Resort. Daar zal hun paradijsje voor moeten wijken. De grote vraag is, volgens de website van Voor De Kunst: vechten de drie vrienden voor hun veilige schuilplek, of gaan ze de buitenwereld in om een nieuwe start te maken in de tijd die hen nog rest?

Crowfunding.

Poz Paradise gaat eind juli 2018 in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg, ten tijde van de wetenschappelijke conferentie AIDS2018. Een belangrijk moment derhalve, omdat tegen die tijd de belangstelling voor het thema weer zal toenemen, ook in de media. De financiering van het gedurfde project is bijna rond, maar wie het steunen wil kan dat doen via de website. Met name de aankleding van het toneelstuk vergt nog de nodige aandacht, dus wilt u een steentje bijdragen hieraan, schroomt u niet, alle kleine beetjes helpen! U kunt het project al steunen met een bijdrage van een tientje en krijgt het geld terug gestort mocht het beoogde doel niet worden gehaald (waarbij gezegd dat de kans daarop bijzonder klein is). U kunt dat doen door op link te klikken in de vorige alinea.

Closer Together.

210th steunt deze aanbeveling van harte, wat zou het mooi zijn als er een vaccin gevonden wordt dat de gevreesde ziekte daadwerkelijk tot de geschiedenis doet behoren. Het is bijna niet te bevatten hoe groot de angst onder mensen was toen de ziekte werd ontdekt. Vergelijkbaar met de veertiende eeuw, toen de ziekte de Pest over Europa heerste, de Zwarte Dood die gigantische aantallen slachtoffers maakte. Opvallende overeenkomst: mensen met een gemuteerd gen (CCR5) zouden destijds resistent voor de Pest geweest zijn, maar.... ook voor Hiv! Deze angst is nu gekeerd, een leven met een toekomst is nu mogelijk. De ziekte uitbannen is de volgende stap. Alle aandacht daarvoor, dus ook het toneelstuk Poz Paradise, helpt daarbij. Samen verder gaan, dat is Closer Together!


Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post