Blog

Vergeet het taboe en praat over erotiek!

Vergeet het taboe en praat over erotiek!

Erotiek.

 

Het lifestylemerk 210TH houdt zich bezig met erotiek. Daar rust een taboe op, wat handeldrijven niet altijd gemakkelijk maakt. Dat is jammer, er moet immers verkocht worden. Echter: wat het taboe ook doet, is de nadruk op seks leggen, terwijl het over communicatie moet gaan. Dat zit al in de definitie van het woord taboe zelf: "iets waarvan veel mensen vinden dat het niet mag, of waarover je niet mag praten". Andere omschrijvingen voegen er aan toe dat deze non-communicatie culturele of geloofsachtergronden heeft. Kortom, daar praat je niet over, dat ligt te gevoelig!

 

Darcy en Jade.

 

Opvallend is dat er, door de jaren heen, een op en neer gaande trend valt waar te nemen als het gaat om openheid over erotiek. Oude Chinese schilderingen laten zien hoe specifiek men destijds was bij het afbeelden van standjes en seksuele technieken. In het Victoriaanse tijdperk mocht op dat vlak echter helemaal niks meer. Wat hebben onze voorouders moeten strijden voor openheid (provo’s, Dolle Mina’s), maar tegenwoordig doet de jeugd vooral stoer over seks, maar er open met elkaar over spreken is een probleem. Zij moet in veel gevallen zichzelf dan maar voorlichten, hetgeen bijvoorbeeld wordt gedaan door het meidenduo Darcy en Jade op Youtube

 

Volgorde.

 

“Ik moet toch iemand goed kennen, voordat ik er mee naar bed ga”, is in straatinterviews op YouTube een veel gehoorde zin. Voor menigeen is dat nogal logisch. De vraag moet dan wel zijn hoezeer je iemand kent, als je je met one-night-stands bezighoudt. Ik zag ooit in een reportage de muur van een studentenhuis, waar de heer des huizes, met turfstreepjes bijhield met hoeveel dames hij dat jaar had overnacht. Ieder mag daar van vinden wat hij of zij wil, maar het is duidelijk dat er van de volgorde der dingen weinig meer klopt. Praten, elkaar leren kennen, het komt er niet van als de drank de rede heeft overmeesterd en de daad zijn voorrang heeft opgeëist.

 

Culturele of geloofsachtergronden.

 

Ooit stond Nederland te boek als vrijgevochten natie. Inmiddels is daar niet zo heel veel meer van over. De tijd van de provo’s en de vrije liefde ligt al decennia achter ons. Andere culturen en geloven zijn ons land binnengetreden, de multiculturele samenleving is een feit. Dat verrijkt ons land, maar stelt ons ook voor problemen. Ooit was ons land het mekka van de homobeweging. Tegenwoordig moeten we op onze woorden letten en onze gelijk-geaarde medemens beschermen tegen discriminerende opmerkingen en dergelijke. Anders gezegd: zijn we als volk nog wel zo tolerant als dat wij ons voordoen? Ik ben bang dat in deze geldt, dat de vraag stellen hem beantwoorden is. Hiermee zeg ik overigens geenszins dat dit enkel aan onze “medelanders” ligt. Ook onder autochtonen zijn we niet altijd even tolerant! 

 

Taboe.

 

Er is moed voor nodig om over gevoelige zaken te spreken. Godsdienst, seksualiteit, de dood, het zijn zo van die dingen waar je tussen neus en lippen niet zo over nadenkt. Toch is het beter de diepe ravijn in te kijken, dan niet te weten. Kennis maakt macht, “ik weet het niet” is altijd een zwaktebod. Dat geldt ook zeker voor de beleving van erotiek. Ken je elkaar nog maar net, dan is het niet een wonder als je nog niet weet wat de ander fijn en lekker vindt. Maar die situatie zou eigenlijk niet voort moeten duren. Erotiek is immers plezier voor twee! Neem daarom het besluit het niet van jezelf te accepteren dat er dingen zijn, waar je je misschien voor geneert, maar in het diepste geheim wèl zou willen. De kans is groot, dat wanneer het gesprek wordt begonnen, je partner veel ruimdenkender is, dan je vooraf had vermoed en gehoopt!

 

Schaamte

 

Het is inmiddels 2015. Je zou zeggen, de schaamte voorbij. Was dat maar zo. Schaamte speelt dikwijls nog altijd een rol bij de communicatie tussen twee geliefden. Schaamhaar, schaamstreek, schaamlippen, hadden we die woorden maar nooit bedacht. Er is immers niets om je over te schamen! En dat moet in de seksuele voorlichting aan (jonge) kinderen al snel worden meegegeven. Communicatie, respect, openheid, het is veel belangrijker dan “waar komen de kindertjes vandaan”. Dat laatste is slechts feitenkennis en eenvoudig over te brengen. Veel belangrijker is te voorkomen dat er schaamte ontstaat en benadruk daarom dat de communicatie boven alles gaat. Te beginnen met de eerlijke communicatie naar jezelf. Hoe anders kun je weten wat je fijn vindt? Is dat voor elkaar, dan kun je het tijdens die erotische opvoeding ook hebben over het handelingsrepertoire bij een vrijage. Anders gezegd: "wat doe je nu eigenlijk tijdens het vrijen met elkaar?" Ook dat gesprek kan heel open en respectvol verlopen, is mijn ervaring als vader van twee (inmiddels volwassen) dochters.

 

210TH.

 

Closer Together en maak van het vrijen een ware Experience. Zoals de titel van deze blog zegt: vergeet het taboe en praat over erotiek! Een prachtig hulpmiddel om hier toe te komen vormen de speelse opdrachten die de producten van 210TH begeleiden. Achter de QR-codes of in de luxe enveloppen, het zijn handreikingen om tot uitdagen, verleiden, spelen, lachen, praten en heerlijk vrijen te komen. En is dat laatste al het geval; het brengt ook de nodige variatie in het liefdesspel. Ze veroorzaken openheid en verlagen daarmee een mogelijke hindernis om over de opgedane ervaringen te praten. Met de nodige humor uitgevoerd, wordt een dergelijk  gesprek geen serieuze evaluatie, maar een vrolijk startpunt om op verder te borduren. Veel succes en vooral: veel plezier!

 

Jan Weeber

©210TH
Share this
Older Post Newer Post