Blog

Verlegen in bed.

Verlegen in bed.

Verlegen.


Veel blogs op deze website gaan over communicatie. Door overleg leren mensen elkaar beter kennen, ook op het gebied van erotiek. Maar wat moet je doen als je een gesloten persoonlijkheid hebt, misschien zelfs ronduit verlegen bent in bed? In gezelschap van de ander angst voelen is pijnlijk en verlaagt het zelfvertrouwen. Iemand die verlegen is vraagt zich steeds af of die wel voldoet en wat de ander van hem of haar denkt. Durft niet zichzelf te zijn en al helemaal niet eigen seksuele wensen kenbaar te maken. Daarin maakt verlegenheid hem of haar afhankelijk van de partner en daardoor komt een gevoel van minderwaardigheid nog sterker opzetten. De cirkel is rond en moet doorbroken worden.


Nature and nurture.


Verlegen mensen zijn weliswaar vaak creatief, maar beschouwen het leven van een afstandje en overdenken het, zonder er ten volle aan deel te nemen. Verlegenheid wordt vooral in verband gebracht met een minder goed functioneren in sociale situaties. Het komt voort uit iemands karakter, maar kan ook het gevolg van een ongelukkige opvoeding zijn. Daarbij gezegd dat we in een maatschappij leven die veel van ons verwacht. Het maakt onzeker als er getwijfeld wordt of daar wel aan voldaan kan worden. In een liefdesrelatie kan dit eveneens een rol spelen, zeker als een verlegen persoon in bewondering opziet naar zijn of haar partner. Van gelijkwaardigheid is dan geen sprake. Nu zijn er veel websites waar te lezen is wat er tegen verlegenheid is te doen (ben je verlegen: Google er eens naar). Ook kan verlegenheid reden zijn om hulp te zoeken bij huisarts of psycholoog. Deze blog beperkt zich tot die tips die in bed van pas kunnen komen.


Weet wat je wil.


Als je het gesprek aan wil gaan met je partner over de beleving van erotiek, dan moet je kennis hebben over je eigen verlangens. Het kan niet zo zijn dat de vraag: “maar wat wil je dan eigenlijk?”, beantwoord wordt met; “ja dat weet ik niet zo goed”. Het is daarom verstandig die kennis op te doen, voordat je het overleg begint. Masturbatie is hierbij de beste methode. Door met je eigen lichaam te ervaren wat het met je doet, als je streelt over allerlei plekken van je lijf, merk je wat er gevoelig is en wat niet. Het naar een orgasme toewerken laat je ervaren hoe dat bij jou het beste werkt en wat achteraf gezien het meest bevredigende gevoel oplevert. Kennis maakt je zeker, vooral is die gedetailleerd is. Een keertje zelfbevrediging levert die uitgebreide kennis niet op, de kracht zit in de herhaling. Lukt dat, probeer het dan niet als een plichtmatig iets te zien, maar je er helemaal aan over te geven. Dan leer je jezelf ook kennen op het moment dat je even niet in controle bent.


Een uitgelezen moment.


Zenuwachtigheid voorafgaand aan een goed gesprek, het hoort er bij. Zelfs al is het met je eigen partner. Maar met de opgedane kennis uit bovenstaande alinea voelt het misschien al een beetje beter. Als je dan ook nog een goed moment voor overleg uitkiest, dan voel je je nog een stukje zekerder. Zo’n gesprek kan zich spontaan aandienen, bijvoorbeeld als jullie gezellig bij elkaar op de bank zitten en er al wat lieve woorden zijn gezegd, de sfeer is er naar en er hangt aandacht voor elkaar in de lucht. Grijp die kans, zelfs al begint het hakkelend en onzeker. In andere gevallen kun je een gesprekje ook aankondigen, met bijvoorbeeld: “ik zit ergens mee, zullen we vanavond even praten?” Nu kleuren je wangen misschien rood en stotter je een beetje. Maar dat vormt voor je partner nu juist het teken dat er begrip getoond moet worden. Dat zal hij of zij met liefde doen!


Briefje.


Vind je het moeilijk om je partner zo rechtstreeks over zo’n gevoelig onderwerp aan te spreken, probeer het dan eens met een briefje. Overdenk wat je zeggen of vragen wil en zet dat, op een moment dat je alleen bent, op papier. Vouw het briefje op en leg het bijvoorbeeld onder zijn of haar hoofdkussen. Als je je partner die avond het eerst laat douchen wordt het briefje vast gevonden. Reken er rustig op dat dit tot een mooi, open en gevoelig gesprek leidt, waarin je alle gelegenheid krijgt om dat te zeggen wat je al zo lang kwijt wilde. Ook hier geldt weer: doe het op een avond dat er niet Boer Zoekt Vrouw of een voetbalwedstrijd op de televisie is.


Je bent het waard.


Het lastigst van verlegenheid is, dat het dodelijk is voor het nemen van initiatieven. Een gebrek aan eigenwaarde speelt hierbij de belangrijkste rol. Stel jezelf de vraag: waarom zou een ander meer waard zijn dan ik? Het gaat in dit geval niet om rijkdom, maatschappelijke functie, uiterlijk, talenten of opleiding. Het draait om de mens die je bent. Hoe verlegen je ook bent, maak eens in je hoofd een lijstje van redenen waarom ook jij een belangrijk mens bent. Je zult verbaasd staan over jezelf. En lukt je dit toch niet: schrijf de volgende keer eens op dat briefje voor onder het hoofdkussen: “waarom vind jij me leuk?” Vervolgens duurt het even voordat je partner weer beneden is met een blad vol positieve aantekeningen over jou!


Closer Together.


Een verlegen mens is een waardevol mens. Heb je een weg gevonden ermee te leven, of heb je hulp gezocht dan hoor je tot de dappere mensen op deze wereld. Samen praten brengt je Closer Together. Geestelijk dichter bij elkaar brengt je ook lichamelijk dichter bij elkaar. Lukt dat, dan geldt het omgekeerde ook. En wie weet dat je dan ertoe komt dat verlegenheid naar de achtergrond verdwijnt en plaats maakt voor initiatieven, humor, speelsheid, ja ook verleiding en uitdaging. Laat 210th daar nu juist de beste bodycare producten en erotische boxen voor hebben, alles voorzien van speelse opdrachten. Zo’n spelletje kan dan een rollenspel zijn: de popzanger en de verlegen fan. Wat zal er gelachen worden, voordat het echte vrijen begint. Veel succes gewenst en vooral veel plezier!


Jan Weeber
©210th

 

Share this
Older Post Newer Post