Blog

Vlinders.

Vlinders.

Opa.

“Het is de mooiste tijd van je leven”. Ik kijk opa aan. Hij weet dat ik een vriendinnetje heb en tot over mijn oren verliefd op haar ben. Ze raakt dan ook niet uit mijn gedachten. Slank, lang blond haar, mooi figuur, wat heb ik het getroffen. Opa kijkt op uit zijn boek. Het is een, naar ik achteraf vermoed, medische encyclopedie. Want opa is een graver, eentje die wil weten hoe het zit. Ook al is hij oud en heeft hij vier kinderen op de wereld gezet, hij wil op bejaarde leeftijd en met terugwerkende kracht, weten hoe dit alles functioneert. De dingen waar je vroeger niet over sprak. Iets met follikels, eileiders en spermatozoïden. Opa heeft het dus zo beleefd; de hemelse mengeling van in de wolken zijn, de hoop de ware te hebben gevonden en de lichamelijke aandrang.

Vlinders.

En zo kan het zijn, zeker als je in feite nog piepjong bent. Maar ook ouderen spreken er nog over, als ze tegen de ultieme nieuwe partner aanlopen. Verliefdheid die wordt omschreven met de term vlinders in de buik. De hele dag aan hem of haar denken, het eten schiet er soms bij in, het verlangen naar een telefoontje of Appje, de slapeloze nachten, oh wat een “plezier”! De mooiste tijd van je leven, dat bestaan op die roze wolk. Want dat is het. Immers je geliefde is van de ideale soort. Nooit humeurig, altijd redelijk, ontzettend knap van binnen en buiten, hij is de prins op het witte paard of de vrouw van je dromen! Hoe irreëel dat ook is! Geen mens immers heeft het ideale karakter, aan ieder schaapje zit wel een vlek. Liefde maakt blind zegt men, maar dat is in feite onjuist. Het is verliefdheid die dat doet!

Erotiek.

De eerste echte verliefdheid vindt plaats in dezelfde periode dat erotiek in al haar hevigheid wordt ontdekt. Een seksueel wezen is de mens vanaf de geboorte, maar gaat dit werkelijk geconsumeerd worden, dan kan dat een alomvattend volume krijgen. Zodanig dat het brein erdoor beneveld raakt. En dat terwijl het hoofd, bij voorkomende verliefdheid, toch al in een bijzondere toestand is geraakt. Hoe is het een van het ander te onderscheiden, als je nog weinig ervaren bent. Het komt dan ook vaak voor dat verliefdheid en lust elkaar beïnvloeden en het niet duidelijk is of er sprake is van een vlammend gevoel uit interesse voor de andere persoon, of dat het samen ontdekken van seksualiteit de grootste basis voor de verhouding vormt. Dat dit ook op latere leeftijd voor kan komen is evident. Zo kan een stel met een intensief seksleven later tot de ontdekking komen helemaal niet bij elkaar te passen qua karakter, liefhebberijen enzovoort.

Verstand en gevoel.


Meer ervaren mensen hebben hun eigen leven grotendeels al opgebouwd. Dat betekent ook dat zij een beter beeld hebben gekregen van wat zij daarmee willen. Voorkeuren hebben zich uitgekristalliseerd en ook is de kennis vergroot omtrent de inhoud van het bestaan dat men prefereert of juist niet wenst. De startpositie van een nieuwe relatie is daardoor drastisch veranderd en minder flexibel geworden. Water bij de wijn doen is lastiger. De wensenlijstjes moeten nadrukkelijker naast elkaar worden gelegd en besproken. Zomaar verliefd worden is er dan niet meer bij. De kijk op het verschijnsel van vlinders in de buik hebben is veranderd. Ratio en gevoel strijden met elkaar om voorrang. Een goede relatie kan ontstaan, terwijl daarin de fase van verliefdheid is overgeslagen.

Houden van.

Voor wie het bovenstaande als zakelijk wordt ervaren: dat hoeft het helemaal niet te zijn. Veel mensen kennen het dat zij in slechts enkele seconden al aanvoelen of iemand passend is. En natuurlijk kunnen ook oudere mensen nog verliefd worden. Maar als ervaringsdeskundige heb ik ervaren dat de start van een liefdevolle relatie ook kan ontstaan vanuit de durf om samen het diepe in te springen, met als basis de wil en inzet om er iets moois van te maken. Vanuit het gevoel de ander sympathiek te vinden. Die wordt dierbaar en al gauw wordt het houden van. Liefde omdat de ander is zoals die is. De wil om de ander te laten zijn wie die is. Te lachen om tekortkomingen van de ander en van jezelf. Te genieten van dat wat mogelijk is, de wil om de ander gelukkig te maken wetend dat die dezelfde instelling heeft. Dan groei je beide als mensen en zijn vlinders niet van belang. Dan voelt geluk als een keuze, in de wetenschap ontzettend met elkaar te boffen. Geen garantie voor de toekomst weliswaar, maar welke start van een relatie heeft dat wèl?

Eerst vlinders dan liefde?

Opa had gelijk, het gevoel van verliefdheid is iets hemels. Hij dacht vast terug aan zijn eigen roze wolk, de vlinders die hij voor oma heeft gevoeld. Verliefdheid kan echter ook verwarrend zijn, op jonge leeftijd maar ook daarna. Want wat veroorzaakt toch die bijzondere gevoelens? Een stem? De lichamelijke aantrekkingskracht? De omstandigheden op die prachtige vakantiebestemming? Kortom, hoofd, hart of buik?
Opa bladert verder. In zijn jeugd wist je niks over seks. Nu hij oud is slaat hij het aangeschafte boek er nog maar eens op na. Wat dat betreft leven we in een tijd waarin we met alle kennis van nu, reële verwachtingen kunnen hebben over ons liefdesleven. We lezen en praten erover en delen onze verlangens. En geven daar vorm aan, waarbij er bijzondere producten zijn, zoals die van 210th, die het feest van lust, liefde en intimiteit van grote waarde maken. En de volgorde van eerst vlinders, daarna liefde zelfs kunnen omkeren.

Jan Weeber
©210th

 

Share this
Older Post Newer Post