Blog

Vrijen na je vijftigste

Vrijen na je vijftigste

Onderzoek.

“Seks ver van bed 50-plusser”, kopt dagblad De Telegraaf. De Rutgerstichting heeft onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat bijna de helft van de ouder wordende paren weinig tot niets meer onderneemt op erotisch gebied. De partners wijzen daarbij vooral naar elkaar: vrouwen hebben geen zin, mannen kunnen niet meer presteren. Daarbij gezegd: het gaat hier om stellen die meer dan veertig jaar bij elkaar zijn.

Meer dan de helft vrijt dus nog wel regelmatig bij elkaar. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat dit bovendien tot grote tevredenheid is. De kop in De Telegraaf had derhalve veel positiever geschreven kunnen worden.

 

Praten.

Bijzonder is dat de ouderparen aangeven dat zij open met elkaar praten over erotiek. Dat is mooi en bijzonder, wetend dat het onderwerp zich in de maatschappij nog altijd in de taboesfeer bevindt. Maar ook noodzakelijk. Hoe anders kun je elkaar duidelijk maken dat de lust afneemt, het lichaam steeds meer beperkingen geeft en er mogelijk hulpmiddelen nodig zullen zijn (zoals glijmiddel of erectiepillen) om het liefdesleven een bevredigende inhoud te geven.

 

Problemen.

Ouder worden komt met gebreken. Voor veel mensen geldt dat, voor de één in meerdere mate dan voor de ander. Die ongelijkheid qua gezondheidstoestand veroorzaakt dat de kans groot is dat bij stellen de libido van de partners verschilt. Dat is op jonge leeftijd al vaak het geval, op oudere leeftijd wordt dit uitvergroot. Zo kan bijvoorbeeld een man, wegens ziekte, met erectiestoornissen kampen, terwijl de vrouw nog kwiek en gezond is. Hij zal moeilijk aan haar verlangens tegemoet kunnen komen.

 

Overeenstemming.

Het niet hebben van een erotische relatie wordt in onze maatschappij dikwijls als een probleem gezien. Is dat in alle gevallen zo? Mensen kunnen het samen heel fijn hebben zonder seksuele relatie. Ze zijn dankbaar voor het feit dat ze die ooit gehad hebben, maar weten dat de mogelijkheden om het ooit weer zo optimaal te beleven zijn uitgeput. Daarbij aangetekend dat vrijen een manier is om zo dicht mogelijk bij elkaar te zijn. Het is zonder vrijen heel goed mogelijk om heel erg betrokken bij elkaar te zijn en blijven. Zoenen, strelen, maar juist ook samen praten, lachen en huilen, ze vormen de basis van de liefdesrelatie en kunnen heel goed de plek van erotiek innemen. Anders gezegd: juist uit liefde voor de ander kan iemand afzien van seks! Waarbij opgemerkt dat de definitie van het woord scherp gesteld moet zijn. Immers: de omgang met elkaar kan wel degelijk erotisch zijn, zonder “all the way” te gaan.

 

Alternatieven.

Anderen ervaren de afwezigheid van erotiek wel degelijk als gebrek. Een serieus probleem in de relatie, dat niet zelden leidt tot frustratie, boosheid, verwijten en ruzie. De gang naar relatietherapie of andere vormen van coaching is dan aan te raden.

Echter, het is niet te ontkennen: vreemdgaan of scheidingen kunnen het gevolg zijn van een gebrek aan seksualiteit in een relatie. Of is er dan al meer dat niet goed loopt in de relatie? Is het gebrek aan vrijen slechts de bekende druppel die de emmer doet overstromen?

 

Zegeningen.

Maar er zijn, zoals gezegd, ook stellen die het lukt om samen een modus van tevredenheid te bereiken. Achterom kijkend zijn ze blij een tijd van pure passie en vervoering in hun leven mee gemaakt te mogen hebben. Ze leren te kijken naar het eigen en elkaars’ steeds ouder wordende lichaam. De liefde maakt dat ze er om kunnen glimlachen. Stapje voor stapje wint de dankbaarheid terrein van de gedachte dat die ander er nog steeds is. Dat de ademhaling, die je ’s morgens vroeg bij het wakker worden hoort, het mooiste concert is dat je mee mag maken.

 

Vrijen na je vijftigste.

Doordat ouderen soepeltjes met elkaar over hun liefdesleven spreken, maakt dat het overleg over “wat gaat nog wel en hoe willen we dat dan?” succesvolle uitkomsten hebben kan. Er wordt in feite onderhandeld in een sfeer van geven en nemen.  Zo kan vrijen na je vijftigste een heel andere inhoud krijgen dan het op jongere leeftijd had. Was er toen mogelijk ongeduld in het spel, nu is er alle rust en tijd voor een langdurige massage. Kusjes op spannende plekjes hoeven niet een voorspel te vormen, maar zijn de hoofdmaaltijd. Kortom: met enige fantasie kan er nog een heel verleidingsspel worden opgezet. De beleving van een orgasme kan zelfs achterwege blijven, terwijl partners wel degelijk bevrediging ervaren.

 

De erotiek van 210th.

Blijft dat de andere helft van de ouderen nog zo vrijt als vroeger. Dat is mooi en bijzonder. Geniet er van, zo lang het kan. Voor hen, maar ook voor die helft die andere vormen van erotiek aan het ontdekken is, heeft 210th allerhande producten in de collectie die goed dienst kunnen doen. Wat te denken van 210th massageolie? Of heerlijke 210th badolie? Of de 210th massagekaars. Speelse producten, niet enkel bedoeld voor jongeren, maar die ook op oudere leeftijd voor verleiding en hemels plezier kunnen zorgen. De bijgevoegde spelopdrachten laten je denken in kansen en mogelijkheden. Ouder zijn wordt zo nieuwe werelden ontdekken! Goede reis!

 

Jan Weeber

©210TH

 

 

Share this
Older Post Newer Post