Blog

Vrouwen die lijden door hun te grote borsten.

Vrouwen die lijden door hun te grote borsten.

Borsten worden steeds groter


Heb jij echt grote borsten? Ben je daar tevreden mee? Of heb jij er last van? Vind je het moeilijk te accepteren dat ze zo groot zijn? En heb je er ook lichamelijk last van? Een paar jaar geleden werd het in de media reeds gemeld: vrouwen in Europa krijgen steeds grotere borsten. Zo ook in ons land. In getallen: was zo’n jaar geleden de gemiddelde maat 75B, nu is dat 80C. En ongeveer een derde deel van de Nederlandse vrouwen draagt maat D of nog groter. Daarmee staan we op plek drie, achter nummer twee Denemarken (50% maat D) en kampioen Engeland (57% maat D).


Is meten weten?


Het onderzoek werd uitgevoerd door lingerieketen Hunkemöller. Het kan dus niet anders opgevat worden dan een marktonderzoek. Door de trend te kennen kan men de fabricage van Bh’s bijstellen qua benodigde maten. Echter: het ene merk is het andere niet en dus kan hier hetzelfde voorkomen als bij het “T-shirt effect”. Koop je een dergelijk mouwtjeshemd van de maat XL, dan kan die groot of klein uitvallen. En zo kan een vrouw bij het ene Bh-merk toe met een C en bij een ander merk moet het toch echt een D zijn. Een hele zoektocht dus.


Symbol of sex.


Borsten zijn het sieraad van iedere dame. Vrouwen zijn er, over het algemeen, blij mee. Als een vrouw, als gevolg van kanker, haar borsten moet missen, dan ervaart zij dit als verlies van vrouwelijkheid.
Daarnaast worden borsten door mannen bewonderd, als gevolg van het feit dat zij die zelf niet bezitten. En vanwege de mooie vormen. Vroeger werd bovendien gedacht dat een vrouw met grotere borsten ook vruchtbaarder was.
Momenteel worden borsten ingezet in de reclame, om allerlei producten aan de man te brengen. Bevallige dames draperen zich op de motorkap van een auto en showen hun voorgevel als blikvanger voor het kooplustige (vooral mannelijke) publiek. Een weekblad verkoopt beter met een mooie dame met ronde borsten op de cover. Posters in bushokjes lokken mannenogen, opdat zij hun portemonnee trekken voor het één of ander.


Mannen en borsten.


Als gevolg daarvan pronken vrouwen met hun borsten. Niet voor niets is er veel laag uitgesneden kleding op de markt. Het decolleté laat mannen raden naar wat er verder nog te bewonderen is in een truitje. Toch is het niet zo dat elke man, per definitie, van grote borsten houdt. Er zijn er velen die een gemiddelde maat het mooist vinden en ook “klein maar fijn” is een veel gehoorde uitspraak. In die zin hoeven vrouwen, die een a-cup dragen zich geen zorgen te maken. Zij die dit wel doen kunnen van (veel) te kleine borsten zoveel psychische klachten ervaren, dat een borstvergroting de enige uitkomst biedt. Ook worden implantaten ingebracht, als een vrouw afstand van haar borst(en) heeft moeten doen. Maar in het algemeen gesproken maken vrouwen zich te veel zorgen over de schoonheid van hun borsten, althans in de ogen van mannen. Bij veel van hen maakt het eigenlijk niet zo veel uit, of hun geliefde kleintjes of groten heeft, of dat de vorm van beide borsten ietwat verschilt. Grote of kleine tepels, het is ze om het even!


Te grote borsten.


Er zijn genoeg vrouwen, die het prachtig vinden dat ze grote borsten hebben. Maar anderen ervaren dit toch heel anders. Zijn de borsten te groot, dan kan dit diverse klachten geven. Zo klagen vrouwen over pijn in de rug, hoofdpijn en ook van pijn in de spieren rond de schouders, waar de Bh-bandjes dagelijks een te groot gewicht op laten rusten, met pijn in de nek tot gevolg. In bed liggen de borsten in de weg. Op de andere zij gaan liggen is dan een lastige onderneming. Ook bij het voorover buigen hangen de, te grote, borsten in de weg. Lang rechtop zitten is bovendien pijnlijk. Daarnaast dragen ze liever geen badpak op het strand en hullen ze zich in een groot badlaken. Bovendien vertonen te grote borsten dikwijls striae.
Dit alles heeft tot gevolg dat het zelfvertrouwen van deze vrouwen een knauw krijgt. Er ontstaat geen positief zelfbeeld in de puberteit en daarna. Ook omdat mensen in hun omgeving graag grappen maken over grote borsten. Er staat zelfs een lijst van bijnamen voor de vrouwelijke borst op internet.


Persoonlijke ruimte.


Vrouwen met te grote borsten ervaren ook dat mensen, met wie zij praten, eerder naar hun borsten kijken, dan naar hun gezicht. Alsof er tegen de borsten wordt gesproken. Zij ervaren dat als een inbreuk op hun persoonlijke ruimte. Het mee moeten dragen van echt grote borsten vernauwt hun blik. Ze zien zichzelf niet meer als een heel mens, maar als een mens met te grote borsten, die bij alles in de weg liggen. Dit alles kan zulke psychische problemen geven, dat er vrouwen zijn die eigenlijk liever een eind aan hun leven zouden willen maken. De gedachte aan, wat anderen van hen denken, is een ondraaglijke last geworden. Zij worden in de praktijk minder serieus genomen. De aandacht, die door toehoorders aan hen wordt besteed, wordt namelijk afgeleid door hun te grote borsten. En dat begint al op zeer jonge leeftijd. Op internet komt de vraag van meisjes in de puberteit vaak langs; “Wat moet ik doen, ik heb nu al 75C en ze groeien nog steeds!” Niet zelden wordt het probleem dan weggewuifd. Hoe goed bedoeld ook, maar antwoorden als “wees er maar trots op”, helpen niets. Sterker nog: een meisje voelt zich daardoor nog meer alleen. Het gewicht dat sommige meisjes en vrouwen mee moeten torsen liegt er ook niet om. Er komen borstverkleinende operaties voor, waar de arts maar liefst twee kilo aan overtollig weefsel verwijdert uit elke borst!

 

Opties.


Vrouwen die (veel) te grote borsten hebben gaan dikwijls naar de dokter en/of de psycholoog. Ze hebben drie mogelijkheden: a. Leren accepteren. Leren leven met te grote borsten en van ze te houden zoals ze zijn. Wat anderen er van denken mag niets meer uitmaken. b. Spieroefeningen doen. Veel vrouwen kunnen nog wel omgaan met de omvang van de borsten, maar hoe ze staan of hangen is een ander verhaal. Oefeningen, gecombineerd met een dieet kan hier verbetering in brengen. Te dikke vrouwen met te grote borsten moeten zich realiseren dat lichaamsvet elders in het lichaam zich ook ophoopt in de borsten. Het aanmeten van een werkelijk goed passende Bh, die goed ondersteunt, is van grote waarde. c. Borst verkleinende operatie. Dit is een flinke ingreep, die voor de rest van iemands leven bepalend is. Hiervoor moeten de tepels worden verplaatst. Dit vermindert de gevoeligheid van de tepels. Zij behouden slechts zelden de mogelijkheid om borstvoeding te geven. Littekens zullen bovendien altijd enigszins zichtbaar blijven.


Wat nu?


Een BBC documentaire over dit thema gaat over drie jonge vrouwen, wiens borsten te groot zijn. Ze vertellen over de moeilijkheden die zij daarmee ervaren en welke oplossingen zij kiezen voor hun probleem. Als je dit leest en hetzelfde probleem ervaart, lichamelijk en/of psychisch, dan is het aan te raden niet hiermee te blijven zitten, maar op zoek te gaan naar een oplossing. Hierboven zijn die oplossingen op een rijtje gezet, wat bij jou past zal je zelf moeten uitzoeken. Maar dat hoeft gelukkig niet in je eentje. Er zijn vast vertrouwelingen in je omgeving, waar je eens mee kunt praten. Je zult dan misschien over je schroom heen moeten stappen. Bedenk dan dat met het probleem blijven zitten een veel slechtere optie is. En daarbij zijn er mogelijkheden, die niet al te opzichtig zijn. Zoals naar een gespecialiseerde lingeriewinkel gaan en je een Bh aan laten meten, die je werkelijk de steun geeft die jij nodig hebt. Ook een abonnement op een sportschool nemen kan een optie zijn. Lichamelijk minder zwaar worden betekent immers automatisch ook afname van het vetweefsel in de borsten. Wat dat betreft is de gang naar een diëtist ook een goed idee.


Tot slot:


Helpt dit alles toch te weinig en zit je lichamelijk en psychisch toch te veel in de knoop, raap dan al je moed bij elkaar en maak een afspraak bij je huisarts. Hij kan je alles vertellen over de gang van zaken, als het gaat om psychische ondersteuning, of misschien dan toch wel een borstverkleining. Zeker, om een dergelijke stap te maken zal alle moed verzameld moeten worden. Misschien sta je bij de gedachte alleen al doodsangsten uit. Bedenk dan dat je bepaald niet de eerste en de enige bent, die met dit probleem bij een deskundige komt. Die heeft er al zoveel als jij gezien en is er enkel op uit om je verder te helpen. Die kent je angsten, maar ook de problemen die jij ervaart. Die kan je vertellen hoe het zit met therapieën en andere behandelwijzen. In feite is hij of zij er op uit om je dat gelukkige leven te geven, waar je zo naar verlangt. Denk niet: hoe kan ik nou met dit probleem naar een dokter gaan, ik ben immers kerngezond. De uitkomst van die manier van redeneren is immers enkel dat je door blijft lopen met je ellende. Durf de stap te nemen, wat zul je dan later trots op jezelf zijn. En… ook op je borsten! We wensen je heel veel succes met je zoektocht!


©210th
Jan Weeber

Share this
Older Post Newer Post