Blog

Werk aan de winkel

Werk aan de winkel

Werk aan de winkel.


Te weinig omzet, de zaak dreigt op de fles te gaan, BNN gebeld en daar staan de redders op de stoep, nieuw concept, nieuw interieur en hoppa: het vastgelopen schip is weer vlot getrokken. Volgens de strategie, die we kennen van televisieprogramma's als Operatie Van Der Most, Herrie In Het Hotel en nu  Werk Aan De Winkel. De jongerenzender heeft daartoe twee deskundigen aangetrokken, die orde op zaken komen stellen: Olcay Gulsen, zakenvrouw en eigenares van modeketen Supertrash en Frank de Ruwe van reclamebureau Natwerk te Amsterdam.


Eorochique.


Eén van de zaken die een helpende hand nodig heeft, staat in Deventer en heet Erochique. De winkel wordt gerund door het echtpaar Don en Annet. Zij vertellen in de uitzending dat zij van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Als Olcay Gulsen vraagt of zij swingers zijn, ontkennen zij. Maar duidelijk is dat ze liefhebbers zijn van hetgeen ze verkopen. Positief daaraan is dat ze hun vak met passie uitoefenen, maar mogelijk is dat ook een hindernis. Als je hart ergens ligt is op tijd opgeven lastig. Met de komst van internet is de erotische markt geëxplodeerd. Dat wat je in een fysieke zaak kunt kopen, haal je nog gemakkelijker anoniem in huis. Wat Olcay dan ook openlijk betwijfelt is of de zaak wel bestaansrecht heeft. Later geeft Frank De Ruwe het stel zelfs als optie, dat er ook gestopt kan worden met de zaak. Daar zien Don en Annet echter niets in. 


Concepten.


Als Frank De Ruwe de zaak heeft gezien, weet hij al snel genoeg: behalve de mooie glazen pui en de hoogte van het gebouw ziet het geheel er simpelweg niet uit. Oud, rommelig, verre van uitnodigend om binnen te komen. Mijn ervaring met Erochique in Groningen is dezelfde, zie mijn blog: “Erotiek is mooi en verdient schoonheid”. Frank De Ruwe bedenkt een tweetal nieuwe concepten, waar Don en Annet uit kunnen kiezen. Zij kiezen voor verkoop van lingerie en speeltjes. De zaak wordt gerenoveerd, krijgt een nieuwe naam (Silk) en een slagzin (Let’s Get It On).

 

BH.

 

Eind goed, al goed? Zo ver is het nog niet. Zo krijgen Don en Annet scholing over het aanmeten van een goede BH. Het lijkt simpele basiskennis. Het blijkt voor hen nieuw. Ze verklaren het door aan te geven dat klanten in de oude zaak vooral zichzelf redden met de lingerie. “One size fits all”, is de stelling. Iets dat nu juist voor een BH niet geldt.

 

Restyled.


Het moet gezegd: de winkel ondergaat een verbouwing, die zijn weerga niet kent. Het zalmroze van de Erochique-keten verdwijnt en wordt vervangen door veel zwart met goud. De graaibakken komen helemaal niet meer terug. De overdadige collectie van weleer wordt deels vervangen door nieuwe lingerie uit het luxe segment, de speeltjes krijgen achterin de zaak een plek. Zo worden klanten eerst aangetrokken door de kleur en het raffinement van de mooiste kleding en komen daarna tot de ontdekking dat er nog iets meer te halen valt. Keurig uitgestald, zodat klanten zonder enige gène hun keuze kunnen maken. Tot slot is er moderne en ruime pasgelegenheid geschapen.

 

Bedrijfskleding.

 

Als Olcay Gulsen de erotiekwinkel nog eens bezoekt treft ze Don achter de kassa aan. Om hem heen de luxe van de nieuwe zaak, maar zelf loopt hij in een blauw geruit overhemd met korte mouwen. Dat detoneert enorm, maar Olcay zegt er niks van. Navraag leert me dat dit gefilmd is na sluitingstijd en dat Don onder werktijd altijd een colbert draagt. Zo kan een televisieprogramma een verkeerd beeld van iets scheppen.


Heropening.Op de dag van de opening zijn er waslijntjes in de winkelstraat opgehangen, waaraan lingerie hangt en voor de zaak zitten drie bijna naakte dames in lingerie mooi te wezen. Van tijd tot tijd houden ze winkelend publiek op, om hen op de “nieuwe” zaak Silk te wijzen. En daar gaat het voor mij even mis. Immers: Erotiek is mooi en verdient schoonheid. Die waslijnen, mwoah, is dat luxe en klasse? En die dames? Is dat niet over de top? Waarom dragen zij geen luxe mantelpakjes, met strakke rokjes en enig decolleté? Of anderszins kleding, die zowel klasse als erotiek uitstraalt. Kort gezegd: ik vind deze presentatie niet je dat. Bij navraag blijkt het ook niet een idee van Olcay of Frank te zijn, maar van BNN. Hoe dan ook: een maand later is de omzet al flink gestegen, toch blijven er twijfels over het voortbestaan. De tijd zal leren of dat een reële angst is. Wat dat betreft valt er een hiaat in het programma: Silk blijkt wel degelijk een website, inclusief webshop, te hebben. Dat wetend valt er toch een ander licht op de onderneming, dan in het programma wordt getoond.

 

 

210TH


En natuurlijk, dit kan niet uitblijven: als er dan toch gekozen wordt voor klasse, als het gaat om de beleving van erotiek: hèt merk op dit gebied is 210TH. Zo zijn er luxe speeltjes te vinden in de Erotische boxen van 210TH. En wat belangrijker is dan het speeltje zelf: alle toebehoren zijn ook verkrijgbaar, afhankelijk voor welke box er wordt gekozen. En het allerbelangrijkste: alles met de naam 210TH bevat speelse opdrachten voor een heerlijk, fantasierijk liefdesspel. Via QR-codes op de bodylijn producten en de enveloppen in de boxen, wie maar even zonder inspiratie zit: 210TH trekt het weer vlot. Wat dat betreft is het format niet anders dan dat van het televisieprogramma. Even vastgelopen in het liefdesspel? Probeer eens iets van 210TH en het komt weer op gang! Closer Together! Veel succes, of liever… veel plezier!


Jan Weeber.
©210TH

Share this
Older Post Newer Post