Blog

When the lady smiles.

When the lady smiles.

Borsten.

Jawel, we zijn anno 2019 in Nederland inmiddels net zo ver als in de Verenigde Staten. In de vorige eeuw is de situatie zo dat als er in een muziekclip ontblote vrouwenborsten te ontdekken zijn, deze met een zwart balkje worden bedekt door de Amerikanen. In de lage landen wordt daar vreemd tegenaan gekeken. Hier zijn blote borsten op TV inmiddels gewoon geworden. Hoepla, de Pinupclub, Seks voor de Buch en later de vele seks-gerelateerde programma’s op SBS6, ze zorgen ervoor dat we met vreemde ogen kijken naar de conservatieve houding in de States. Borsten, zo’n vier miljard mensen beschikken over zo’n prachtig paar. De stranden liggen er vol mee. Zoiets behoudens als in de USA, dat zal hier nooit wortel schieten, toch?

Postzegel.

Het is 2 mei 2019. Het nieuws meldt dat er een postzegel is uitgegeven, maar daarop een schildering van een dame in een lichtblauw jurkje met een zichtbaar stel borsten. Niet een foto, slechts een weergave, een tekening, een impressie dus, gemaakt door Cees van der Wel en zijn buurman Ap Kooistra uit Den Helder. Maar de posterijen van KPN hebben de postzegel in eerste instantie afgekeurd, wegens het eerder genoemde voorkomen van de vrouw. De ontwerper van de postzegel is evenwel niet voor één gat te vangen en plakt….(daar komt het)… een zwarte balk over het rechthoekige stukje waardepapier, met het woord censuur erop. Nu kan de postzegel blijkbaar wel door de beugel. Daarmee komt Nederland op gelijke hoogte met het puriteinse Amerika.

Zeden.

Het grote, voormalige staatsbedrijf, KPN geeft voor dit alles slechts één enkele uitleg voor de aanvankelijke weigering van de zegel; het is in strijd met de goede zeden. Het verwijst naar het doorschijnende jurkje, dat zicht geeft op borsten en tepels en naar artikel 4.5: persoonlijke postzegels worden niet in bestelling genomen als de afbeelding onwettig, kwetsend, beledigend, aanstootgevend of immoreel is, ingaat tegen de goede zeden of nadelig kan zijn voor derden. Kortom, er moeten dus mensen -M/V- bij KPN geweest zijn, die deze afbeelding nadrukkelijk hebben bekeken in de wetenschap dat het tonen van geheel ontblote borsten op schilderijen van beroemde kunstenaars business as usual is, en dan toch vinden dat een tekening van een jonge dame in een doorschijnend jurkje kwetsend is voor bepaalde soorten groepen in onze samenleving.

Tijdgeest.

Het is de tijdgeest die de afkeurende beslissing moeten hebben beïnvloed. Nederland is na de eeuwwisseling in rap tempo teruggekomen op de vrijheden die de seksuele revolutie in de vorige eeuw ons heeft geschonken. Wie terugkijkt in de geschiedenis weet dat elke beweging pieken en dalen kent. Verworvenheden worden vergroot en verkleind, omdat we aan introspectie doen en elke periode alzo beoordelen. Daarmee wordt er op uitwassen gereageerd. Als het Groninger Museum start in 1997 wordt dat aangekondigd met posters van fotograaf Andres Serrano, waarop een vrouw in de mond van een man plast. Er hangen al heel wat posters in de stad, maar na kritiek wordt verdere verspreiding gestaakt. En ook die van kledingmerk Suit Supply ontmoeten veel misnoegen van hen die ze aanstootgevend vinden.

De vrije kijk.

Naast tijdgeest krijgt de huidige periode in de geschiedenis van dit land ook te maken met internationale beïnvloeding van onze vrije cultuur. De multiculturele samenleving heeft veel mensen met een behoudende leefwijze naar Nederland gebracht. Maar ook de MeToo-beweging heeft de vrije kijk op seksualiteit getekend. Zo ernstig dat dit wel eens te ver gaat. Zeker: zegt een vrouw nee, dan is het nee en niks anders. Afblijven dus heren! Maar… een man is nu ook weer niet per definitie een mens die zich niet bedwingen kan, een jager die altijd toe kan slaan omdat het zijn natuur is. Zoals getoond in 1984 als de Nederlandse popgroep Golden Earring het nummer When The Lady Smiles uitbrengt met een indringende videoclip, waarin wordt getoond hoe een man alleen van zijn neigingen af kan komen door hem te opereren.

Geschenk.

In alle gevallen geldt dat men in dit land ernstig uit moet kijken het kind niet met het badwater weg te gooien. Erotiek, het is in feite een geschenk uit de hemel. Wij mensen zijn als seksuele schepsels geboren en het mooie ervan moeten we koesteren, ook al gaat dat soms tegen de stroom in. Natuurlijk is het vreselijk als het nieuws meldt dat zieke geesten misdaden plegen in de vorm van aanranding, verkrachting, vrouwenhandel, dwang tot prostitutie enzovoort. In het algemeen gesproken kan gesteld worden dat het ongelooflijk is waar de mensheid toe in staat is als het gaat om criminaliteit, onderdrukking, genocide en al het andere onvoorstelbare. Maar het blijft de kunst om vooral door te gaan met dat wat goed is, het leven mooier maakt en mensen dichter bij elkaar brengt, in plaats van elkaar verwijdert.

Closer Together.

Bij erotiek hoort ook een zekere mate van vrijheid. Die van het elkaar vertellen op welke wijze er met en van elkaar genoten kan worden bijvoorbeeld. Maar ook dat er niet iets is dat niet benoemd mag worden. Elke hindernis om dat te kunnen en mogen moet geslecht worden, willen liefdespartners echt Closer Together met elkaar raken. Er is geen plaats voor, wat men noemt; “vertrutting”. Pas bij het openlijk bespreken wordt de weg naar het ware liefdesspel gevonden, het vrijen om de ander een hemels moment te bezorgen. Onbaatzuchtigheid wordt vervolgens beloond, de weg wordt belangrijker dan het einddoel. Openheid maakt blij en biedt de veilige sfeer van verbondenheid. Dat verdient geen afkeuring, maar waardering. En misschien juist een cadeautje! Vanuit een (hetero) man gezien: bestaat er iets mooiers dan “when the lady smiles”?

Jan Weeber
©210th
Share this
Older Post Newer Post